A fost promulgată Legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor

24 feb. 2021
Vizualizari: 375

La un an de la debutul pandemiei, românii sunt mai puțin speriați de măsurile impuse de autorități în lupta cu pandemia și speră că imunizarea populației se va produce în acest an. Azi debutează vaccinarea cadrelor didactice, acțiune despre care dr. Valeriu Gheorghiță a spus că se va încheia în jurul datei de 10 martie 2021.

„De mâine, începe activitatea de vaccinare în 23 de județe, inclusiv în București, de joi, 25 februarie, continuă în alte 14 județe. Din 26 februarie, alte două județe, iar de la 1 martie, încep ultimele 3 județe. Toată perioada destinată pentru acest proces specific durează până pe 10 martie, pentru administrarea primei doze. Estimăm un număr de aproximativ 60.000 de persoane care vor fi vaccinate în cadrul acestui proces”, a mai spus președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță, scrie Libertatea.

Criza economică generată de pandemie determină Guvernul să reducă toate cheltuielile bugetare. Printre acestea se află și sporurile pe care azi le primesc bugetarii. Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marți seară, că marea majoritate a sporurilor acordate în prezent vor fi desființate începând din 2022.

„Urmează un proiect de lege prin care toate sporurile vor fi discutate și marea majoritate a sporurilor vor fi anulate, fiindcă nu se poate face acest lucru prin ordonanță de urgență. Trebuie o analiză foarte serioasă. În acest an, sporurile rămân în venitul de bază. Marea majoritate a sporurilor trebuie să dispară și, eventual, pentru ordonatorii principali de credite, trebuie lăsată posibilitatea de a da premii pentru cei care au performanță, pentru cei care au eficiență și, atunci, se poate diferenția între oameni care își fac treaba așa cum trebuie, dar e nevoie de o analiză. Nu se poate face într-o lună de zile o asemenea analiză și nu se poate prin ordonanță de urgență”, a subliniat Kelemen Hunor, scrie Digi 24.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor.

„Aceasta a fost adoptată, săptămâna trecută, de Parlament. Actul normativ prevede, inclusiv, tăierea pensiilor aflate în plată. Avocatul Poporului nu a sesizat Curtea Constituțională a României, (CCR) cu privire la legea care elimină pensiile speciale. Este vorba despre veniturile parlamentarilor. Anunțul a fost făcut, marți, de Renate Weber. Și asta, după ce o Asociație a Foștilor Parlamentari a înaintat o solicitare către Avocatul Poporului, prin care i se cerea să sesizeze CCR”, scrie Evenimentul Zilei.

Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale din Camera Deputaților, i-a anunțat pe liderii PNL și USR-PLUS că nu mai susține Guvernul în Parlament. Motivul acestei decizii este legat de abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

„Înainte de ședința plenului reunit de miercuri, Varujan Pambuccian le-a cerut liderilor coaliției de guvernare să nu abroge pensiile speciale pentru parlamentari, relatează Adevărul. Pambuccian a susținut că pensiile parlamentarilor, obținute doar pe baza contributivității, sunt derizorii, prin urmare, pensiile speciale ar repara o nedreptate”, scrie România Liberă.

Evenimentul Zilei mai scrie, azi, că ministrul Sănătății și-a delegat aproape toate atribuțiile către Andreea Moldovan, secretar de stat, fost director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov.

„Potrivit documentului, Andreea Moldovan va coordona următoarele structuri: a) Direcția generală asistență medicală, medicină de urgență și programe de sănătate publică; b) Direcția politica medicamentului, dispozitivelor și tehnologiilor medicale; c) Direcțiile de sănătate publică județene și ale municipiului București, Institutul Național de Sănătate Publică, Institutul de Hematologie Transfuzională Prof. Dr. C. T. Nicolau, Centrul de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog București, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România. În document, se mai precizează că Andreea Moldovan semnează, în numele și pentru ministrul Sănătății, toate documentele elaborate de acesta”, scrie Evenimentul Zilei.

Presa notează faptul că ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, le-a cerut tuturor preoților din subordinea lui să nu mai ceară bani credincioșilor pentru serviciile religioase.

„Pe 14 august , arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, le-a trimis tuturor preoților din Suceava o circulară prin care a interzis impunerea de taxe pentru serviciile religioase. «În fapt, întărea Hotărârea Sfântului Sinod nr. 12.183 din 18 decembrie 2017, hotărâre care face referire la contribuțiile benevole ale credincioșilor și taxele din parohii», spune ÎPS Calinic, răspunzând unei întrebări a unui credincios, în acest sens, potrivit Libertatea”, notează Adevărul.

„Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a confirmat, pentru un ziar local, faptul că preoții care cer contribuții pentru slujbele religioase își pot pierde parohia”, mai scrie Adevărul.


Seară frumoasă!

A fost promulgată Legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor was last modified: februarie 24th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: