9 mai – Ziua Europei, sărbătorită la Sibiu

9 mai 2019
Vizualizari: 915

Ziua de 9 mai are pentru poporului român o triplă semnificație. Sărbătorim Ziua Europei, dar și Ziua Independenței, proclamată în 1877, precum și Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945. În urmă cu 132 de ani, pe 9 Mai 1877,  Adunarea Deputaților a proclamat  Independența de stat a României, acesta fiind primul pas  spre recunoașterea internațională a dreptului națiunii române.

Azi la Sibiu se desfășoară Summitul UE.

Presa scrie despre declarațiile de ieri ale președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și ale președintelui Iohannis în legătură cu stituația din României.

„Președintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, în cadrul unei întâlniri cu tineri europeni, că nu e mulțumit de anumite lucruri din UE. În replică, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că nici el nu e mulțumit de ce se întâmplă în România”, notează Mediafax.

„Președintele Klaus Iohannis a acuzat miercuri PSD, spunând că «a stricat tot ce s-a construit în ani și ani de muncă», făcând referire la monitorizarea prin MCV și aderarea la spațiul Schengen”, mai notează Evenimentul  Zilei.

„Aceste lucruri le-am cerut și le cer constant încă din prima lună de mandat. Știți că în ianuarie 2015 am fost la Bruxelles și am solicitat aceste lucruri. De atunci le solicit în continuare, însă eu nu sunt singur aici. Din păcate avem un guvern PSD care a stricat tot ce s-a construit în ani și ani de muncă. Dacă ar fi fost oameni serioși, dacă ar fi fost pesediștii hotărâți să lupte pentru România, eu vă garantez că la momentul acesta despre MCV nu se mai vorbea și am fi avut o șansă mare să intrăm în Schengen. Oricum eu pun problema constant, dar ca să vorbim foarte tehnic, nu în formatul Consiliului European se discută despre Schengen, ci în formatul miniștrilor de Interne”, a declarat președintele Klaus Iohannis, mai scrie Evenimentul Zilei.

Presa mai scrie că președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că va lua o decizie privind rechemarea ambasadorului George Maior de la Washington, după summitul UE de la Sibiu, din 9 mai.

„Am văzut documentul, iar imediat după summit voi lua o decizie”, a declarat președintele, întrebat despre decizia cu privire la propunerea MAE de rechemare a lui Maior de la Ambasada României în SUA.

Întrebat în legătură cu informațiile din Raportul Comisiei SRI privind verificări ale Agenției Naționale de Integritate împotriva sa la sugestia lui Maior, Iohannis a răspuns: „Pentru mine contează toate datele importante și vă asigur că sunt multe. Pot să spun că nu m-am simțit confortabil nici în 2014, nici în 2013, când ANI, exact în momentul în care am decis să devin membru PNL, a hotărât să înceapă o procedură împotriva mea. Vom mai discuta aceste chestiuni, dar nu astăzi”, mai scrie News.ro.

Candidații propuși de PSD, Gheorghe Stan și Cristian Deliorga, au fost validați marți de plenul Camerelor pentru Curtea Constituțională.

„Camera Deputaților l-a votat pe Gheorghe Stan, șeful Secției pentru investigarea magistraților, pentru CCR, acesta privind 174 de voturi favorabile.  PNL îl propusese pe Ioan Cupșa, iar USR pe Mircea Ursuța. La Senat, a fost validat Cristian Deliorga, propus tot de PSD, cu 70 de voturi favorabile. Daniel Fenechiu a primit 24 de voturi, iar candidatul USR Ovidiu Daraban 10 voturi. Patru candidaturi au fost depuse la Senat pentru postul de judecător la Curtea Constituțională (CCR), respectiv Cristian Deliorga, propus de PSD, Daniel Fenechiu – PNL, Ovidiu Daraban – USR și Gheorghe Iancu, fără susținerea vreunui grup parlamentar”, scrie azi News.ro.

Echipa de avocații și IT-iști români Legal Shapers a câștigat Global Legal Hackathon 2019.

„Echipa românească de avocați și IT-iști Legal Shapers a câștigat Premiul I la Global Legal Hackathon 2019, cel mai mare hackathon pe teme juridice din lume, care a avut loc în 54 de orașe din peste 20 de țări și a reunit peste 6.000 de participanți din domeniile juridic, IT și din mediul business. Premiul a fost decernat în weekend la New York, unde proiectul românesc Lawrelai, un consultant juridic de călătorii, a impresionat juriul internațional, care a acordat Premiul I pentru categoria «Improving the Business of Law»”, scrie News.ro.

„Echipa Legal Shapers, care a reprezentat România în ediția globală din New York este formată din avocații Roxana Pistolea (associate Clifford Chance Badea), Roxana Mihaela Catea (Senior Associate Țuca Zbârcea și Asociații), Tudor Colțan (Senior Associate Suciu Popa) și specialiștii IT Petruș Bălașa și Eduard Mirică. Mădălina Hristescu, partener fondator Hristescu și Asociații, care a organizat ediția locală Global Legal Hackathon România 2019, a fost prezentă la ediția finală GLH din New York”, mai scrie News.ro.

Și  pentru că scriem despre IT români ar trebui să amintim faptul că Grupul Edenred, lider mondial în soluții de plăți pentru lumea muncii, a anunțat miercuri, în cadrul unei întâlniri cu presa, lansarea unui centru de inovație digitală în România.

„Edenred Digital Center va fi un hub internațional pentru grup, pentru inovație și proiecte strategice în IT”, au anunțat miercuri reprezentanții companiei, în cadrul unei întâlniri cu presa, fără a preciza care este valoarea investiției.

„În următorii doi ani, Edenred își propune să recruteze în România 200 de profesioniști IT, care vor dezvolta platforme globale și soluții pentru subsidiarele Edenred din întreaga lume”, mai scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
9 mai – Ziua Europei, sărbătorită la Sibiu was last modified: mai 9th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: