30 aprilie, zi liberă pentru bugetari

29 mart. 2019
Vizualizari: 1351

Deschidem Revista noastră cu vizita Papei Francisc în România.

„Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a lansat, vineri, un site unde pelerinii care vor să participe la Liturghia oficiată de Papa Francisc la București se pot înscrie. În Catedrala Sfântul Iosif vor intra 1.000 de persoane, iar pe străzile din jurul bisericii se estimează 20.000 de pelerini”, scrie azi Mediafax.

Guvernul vrea să lămurească populația în legătură cu modificările aduse O.U.G. nr. 114/2018. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, azi, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va adopta proiectul pentru modificarea O.U.G. nr. 114/2018, O.U.G. nr. 50/2010 și O.U.G. nr. 52/2016.

„În consens cu părțile implicate și pe baza principiilor agreate cu BNR și cu Asociația Română a Băncilor, azi modificăm O.U.G. nr. 114/2018, O.U.G. nr. 50/2010 și O.U.G. nr. 52/2016. Prin aceste modificări, în formula de calcul a dobânzilor variabile din contractele de credit în lei, indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Din 2 mai 2019, noul indice de referință se aplică doar creditelor contractate de populație. Noul indice se va aplica și noilor credite de refinanțare a creditelor aflate în derulare” se arată într-un comunicat al Guvernului, citat de Mediafax.

„Ministerul Muncii anunță că ziua de marți, 30 aprilie, va fi liberă pentru angajații din sectorul public, în urma deciziei de vineri adoptată în ședința de Guvern. Decizia a fost adoptată deoarece ziua de miercuri, 1 mai, este declarată nelucrătoare, conform Codului muncii”, mai notează azi Mediafax.

Ministerul Energiei propune ștergerea datoriilor pe care le au producătorii de energie la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), prin preluarea unor active energetice, se arată într-un proiect de O.U.G. postat pe site-ul Ministerului.

„Prezenta ordonanță de urgență reglementează o modalitate specială de stingere a obligațiilor fiscale ale operatorilor economici care dețin capacități de producere a energiei electrice instalate în Sistemul Electroenergetic Național reprezentând active funcționale energetice, administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală”, se arată în primul articol al proiectului de act normative, scrie Agerpres.

„În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin active funcționale energetice, se înțelege totalitatea bunurilor mobile și imobile aparținând unui operator economic ce deține capacități de producție a energiei electrice care concură la asigurarea siguranței sistemului electroenergetic național”, mai notează Agerpres.

Presa citează azi un comunicat al CSM, care conține un punct de vedere al Secției pentru procurori din cadrul CSM cu privire la urgența modificării de către legiuitor a Codurilor penal și de procedură penală.

„Secția subliniază că adoptarea pe această cale a unor astfel de modificări, fără o evaluare corespunzătoare a impactului și fără o consultare efectivă a magistraților, poate afecta negativ activitatea Parchetelor, cu repercusiuni și asupra previzibilității normelor legale de care trebuie să beneficieze în primul rând cetățenii”, se arată în comunicatul CSM, scrie Agerpres.

Presa mai scrie despre anunțul oficial al Parchetului General cu privire la  plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile a fostului procuror-șef DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva procurorului Kövesi Laura Codruța, delegată în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) și mărturie mincinoasă și de asemenea, au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând cu data de 28 martie 2019”, arată procurorii Parchetului General, printr-un comunicat de presă, scrie Mediafax.

„Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi a depus, vineri, la Înalta Curte de Casație și Justiție, o contestație împotriva măsurii controlului judiciar, dispusă împotriva ei de procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă, în legătură cu aducerea în țară a fostului director FNI Nicolae Popa. Deocamdată, Instanța supremă nu a stabilit un termen pentru judecarea contestației”, notează Agerpres.

Seară frumoasă!

 

30 aprilie, zi liberă pentru bugetari was last modified: martie 29th, 2019 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: