2 miliarde de euro pentru infrastructura din România

2 apr. 2019
Vizualizari: 743

Deschidem Revista din această seară cu o veste bună: UE va finanța 4 proiecte de infrastructură din România cu aproximativ 2 miliarde de euro.

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a aprobat astăzi, 2 aprilie, finanțarea a patru proiecte majore în România – «Rețea de infrastructură rutieră integrată pentru zona orbitală din București», «Îmbunătățirea serviciilor de transport pe linia de metrou 2, Berceni-Pipera», «Protecția și Reabilitarea zonei costiere – Faza a II-a» și «Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Timiș»”, scrie azi Cotidianul.

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, este marcată în lume, dar și în România azi, printr-o serie de evenimente.

„Palatul Victoria va fi luminat marți seară, începând cu ora 20.00, în albastru, pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, declarată printr-o rezoluție adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în 2007”, se arată într-un comunicat al Guvernului, notează Agerpres.

În comunicatul Guvernului, citat de Agerpres, se mai arată că azi, „la Palatul Victoria, în prezența prim-ministrului Viorica Dăncilă a fost semnat un Protocol de colaborare între Ministerul Sănătății, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Finanțelor Publice și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care are ca scop dezvoltarea și implementarea unor programe destinate îmbunătățirii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale și de educație”.

Presa mai scrie azi că aurul României ar putea fi adus acasă. Senatul a adoptat, luni, proiectul legislativ inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, care prevede ca Banca Națională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv aproape 56 de tone de aur. Camera Deputaților are rol de for decizional.

„Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României a fost adoptată în plenul Senatului cu 60 de voturi «pentru», 29 de voturi «împotrivă» și 16 abțineri”, scrie Mediafax.

„România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaționale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme și 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaționale ale țării. Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeșai din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operațiuni care vizează aurul României. Față de aceste niveluri, reiese că proiectul de act normativ propune ca România să mai păstreze rezerve de aur în străinătate de 5,185 tone, iar repatrierea să fie de peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătate”, mai arată Mediafax.

Ziariștii au vrut să afle și care este poziția guvernatorului BNR, Mugur Isărescu față de această nouă inițiativă legislativă.

 „Să vedem cum va arăta forma finală a legii privind repatrierea aurului. Avizul pe care îl vom trimite va fi făcut cu profesionalism și cu angajamentul nostru de a păsatra credibilitatea României. Din punctul meu de vedere nu e nevoie de o lege în acest sens, a mai adăugat Isărescu. Vom încerca să explicăm mai bine ce înseamnă rezerva pentru că s-au vehiculat multe discuții pe lângă subiect. Rezerva e rezezervă, nu e investiție. Rezervele îți reduc costurile de finanțare și îți aduc mai multe avantaje decât repatrierea ei, a mai adăugat guvernatorul Băncii Naționale. Am fi obținut câștiguri dacă făceam operațiuni speculative. Dar noi nu facem asemenea operațiuni cu rezerva țării. Am mai spus-o, nu jucăm la păcănele aurul Românie!” a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, scrie Cotidianul.

Presa scrie că Realitatea TV intră în faliment.

„Magistrații Curții de Apel București au decis, luni, infirmarea planului de reorganizare propus de S.C Realitatea Media S.A., în calitate de debitoare, și a trimis cauza la judecătorul sindic în vederea intrării în faliment. Decizia instanței este irevocabilă”, scrie azi Mediafax.

Răsvan Popescu, membru al CNA, a declarat, marți, pentru Mediafax „decizia Curții de Apel nu înseamnă că emisia Realitatea TV, postul de televiziune deținut de Realitatea Media, va fi întreruptă imediat”.

Uniunea Europeană introduce un nou regulament care impune standarde de siguranță sporite pentru producătorii de vehicule cu motor.

„Conform noilor norme, toate autovehiculele (inclusiv camioanele, autobuzele, furgonetele și vehiculele utilitare sport) vor trebui să fie echipate cu următoarele elemente de siguranță: sisteme de asistență inteligentă pentru controlul vitezei; facilitarea instalării sistemelor antidemaraj cu etilotest; sisteme de avertizare cu privire la somnolență și la lipsa de atenție a conducătorului auto; sisteme avansate de avertizare cu privire la starea de distragere a atenției conducătorului auto; semnale pentru oprirea de urgență; sisteme de alertă la mersul înapoi; dispozitive de înregistrare a datelor privind evenimentele rutiere (accidente); sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri. Regulamentul va intra în vigoare la douăzeci de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE și se va aplica după 30 de luni de la data intrării sale în vigoare. Este prevăzută o dată de aplicare mai îndepărtată pentru un număr limitat de caracteristici pentru a permite producătorilor să își adapteze producția la noile cerințe” arată Mediafax.

Seară frumoasă!

2 miliarde de euro pentru infrastructura din România was last modified: aprilie 2nd, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: