Vizitele

25 mai 2017
Vizualizari: 1214

Așa cum anunțase, ministrul justiției, domnul Tudorel Toader, a dat publicității astăzi lista persoanelor care au avut acces în arhiva SIPA după desființarea acestui serviciu.

„Ministerul Justiției a publicat, joi, lista celor care au avut acces în arhiva SIPA după desființarea acesteia, fiind consemnate 22 de vizite. Cele mai multe vizite au fost efectuate în perioada 2007-2008. Cea mai recentă accesare a arhivei a avut loc pe data de 12 decembrie 2013, perioadă în care ministru al justiției era Robert Cazanciuc. La acel moment au avut acces în arhivă Andronache Florian-Teodor, Ștef Marius, Oltenaș Adrian și Tiliban Nicolae. Florian Teodor Andronache a fost consilier al lui Rober Cazanciuc, care, potrivit declarațiilor de avere din 2013 și 2014, a fost ofițer al SRI. Marius Ștef, Tiliban Nicolae și Oltenaș Adrian activau la acel moment în cadrul ANP”, scrie Mediafax.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a mai afirmat că în arhiva SIPA au fost mai multe vizite decât cele 22 prezentate în lista publicată joi.

„Toate cele 22 de vizite, nu sunt 22, sunt mult mai multe. Cele pe care le-am enumerat eu sunt 22, pe baza ordinelor pe care le-am trecut acolo și datele. Sigur sunt mult mai multe vizite, sunt și două rapoarte pe care nu le-am desecretizat, dar le vom desecretiza, (…) din care veți afla mai multe informații și, sigur, și mai multe vizite. (…) Din lista aceea ce anume se știe — cine în mod fizic a intrat în arhivă, cine cunoaște adevărurile din arhivă. Până acum era o necunoscută, cine să fie… Iată, avem lista și știm a, b, c sunt oamenii care cunosc secretele, adevărurile din arhivă”, a declarat joi ministrul Toader, la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

Ministrul Toader propune ca arhiva SIPA să devină un fel de CNSAS.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi, că e păcat ca arhiva SIPA să fie distrusă, întrucât aceasta reprezintă un segment din istoria plăcută sau neplăcută a justiției, dar conține și dovezi ale dreptului la pensie al angajaților ANP, astfel încât se va face „un fel de CNSAS”, scrie Mediafax.

Despre vizitele în arhiva SIPA s-a pronunțat și fostul ministru al justiției, Raluca Prună, care consideră că: „lista cu persoanele care au intrat și au vizitat arhiva SIPA este doar o colecție de nume care dă apă la moară detractorilor justiției, pentru că nu s-au spus și funcțiile persoanelor respective”, după cum scrie Agerpres.

Subiectul desecretizării arhivei SIPA este abordat și de premierul Sorin Grindeanu. Acesta a declarat azi că s-a făcut un prim pas important, iar în zilele următoare vor mai fi făcuți și alții.

„Am avut o discuție scurtă cu domnul ministru Tudorel Toader înainte de a veni aici. Am înțeles că astăzi s-a făcut un prim pas, un pas important, în tot acest proces de desecretizare a arhivei SIPA. Era necesar acest prim pas. Vor urma, așa cum m-a informat domnul ministru, și alți pași, astfel încât, respectând legile în vigoare, și aici chiar vreau să fac câteva precizări — unele dosare, din ce m-a informat domnul ministru, sunt secrete de serviciu, altele sunt secrete de stat și atunci există proceduri diferite de desecretizare. Dânsul vă va oferi amănuntele necesare, l-am rugat să o facă. Cert este că azi, și e foarte bine, s-a făcut un prim pas, restul pașilor urmând a fi făcuți zilele ce vin”, a spus Grindeanu, la Palatul Parlamentului, notează Agerpres.

Premierul a menționat că ministrul justiției este principalul responsabil de această desecretizare și că îî va acorda tot sprijinul în această acțiune.

„Unele dintre dosare pot fi desecretizate prin ordin al ministrului, altele prin hotărâri de Guvern. Îmi doresc să se întâmple lucrurile astea și domnul ministru își dorește. Eu cred că aceste lucruri pot fi făcute destul de repede, că e nevoie de ordin de ministru, că e nevoie de hotărâri de Guvern, dânsul trebuie să vină rapid în fața Guvernului, dacă e nevoie de hotărâri de Guvern cu aceste acte normative, astfel încât să ajungem acolo unde v-am spus”, a arătat premierul Grindeanu, scrie Agerpres.

Premierul Grindeanu a mai declarat azi că: „proiectele de modificare ale Codurilor penale vor intra pe ordinea de zi a ședinței de Guvern dacă au toate avizele necesare”, mai anunță Agerpres.

Un alt subiect vine din Parlament.

„Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, a anunțat miercuri că săptămâna viitoare, împreună cu alți parlamentari ALDE, va redepune în Parlament propunerea legislativă referitoare la Autoritatea Independentă de Interceptare a Comunicațiilor, act normativ care prevede ca această activitate să nu mai fie în zona serviciilor secrete”, scrie Agerpres.

„Este un proiect pe care l-am depus în legislatura trecută, dar simpaticele servicii ale Parlamentului clasează toate proiectele care nu au intrat în dezbatere (n.r. în plen, la final de legislatură). Din acest motiv, împreună cu colegii mei am discutat și vom depune din nou acest proiect în procedura legislativă. (…) Vrem ca această activitate să o scoatem din zona serviciilor secrete, pentru că CCR a dat o decizie în acest sens, care trebuie, până la urmă, să se materializeze într-un fel”, a afirmat miercuri Tăriceanu, după ședința Biroului Politic Executiv al ALDE, mai scrie Agerpres.

În final, ne oprim la Bookfest, acolo unde procurorul general al României, Augustin Lazăr, a lansat o carte editată de Universul Juridic.

„Procurorul general, Augustin Lazăr, și-a lansat, miercuri, în cadrul Bookfest, o carte având ca temă conflictul de interese, ocazie cu care a declarat că „nu se poate trage cuvertura” peste astfel de fapte, acesta fiind un mesaj pentru cei care cer dezincriminarea acestei infracțiuni”, notează Agerpres.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Vizitele was last modified: mai 25th, 2017 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: