Unii bugetari ar putea intra în şomaj tehnic prin rotaţie

9 apr. 2020
Vizualizari: 1470

După ce mai mulți preoți au cerut Guvernului să permită participarea românilor la slujbele de Florii și de Paște, autoritățile statului împreună cu Patriarhia Română au stabilit regulile după care se vor desfășura slujbele din acest an.

„Pelerinajul de Florii se suspendă, Sfânta lumină adusă de la Ierusalim va fi distribuită la cerere, de voluntari cu mască, mănuși și ecuson, în fața locuințelor, iar în noaptea de Înviere credincioșii cu candelele aprinse, pot ieși la ferestre și balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal «Hristos a înviat!» și răspunsul «Adevărat a înviat!», fără a deranja alți vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare, a transmis Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, care are mai multe recomandări referitoare inclusiv la desfășurarea slujbelor și avertizează că «orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoți și diaconi) sau a credincioșilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate»”, scrie News.ro.

Spovedania și împărtășirea credincioșilor se pot face, în continuare, doar la domiciliu.

„La intrarea în locuința credincioșilor, preotul va utiliza încălțăminte de unică folosință și mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă și săpun și cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult și epitrahil, trusa liturgică pentru împărtășirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate (conform îndrumărilor din 12 martie 2020)”, mai arată News.ro.

News.ro mai notează că, în zilele de vineri și sâmbătă, „Paștile” vor fi distribuite gratuit credincioșilor, în locuri special amenajate în afara lăcașurilor de cult.

„Accesul la aceste locuri speciale din afara lăcașurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paști (vineri și sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleași reguli sanitare ca și în magazinele alimentare (mască sanitară, distanță socială de 2 metri, marcată în fața locului special amenajat)”, precizează Patriarhia, mai scrie News.ro, adăugând că „pentru credincioșii vârstnici și bolnavi, «Paștile» vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri și sâmbătă sau în prima zi de Paști. Voluntarii vor purta mască și mănuși de protecție, precum și ecuson nominal, semnat și ștampilat de către fiecare parohie”.

Presa scrie că o parte dintre bugetari ar putea intra prin rotație în șomaj tehnic.

„Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri seara, la B1 TV, că Executivul va implementa un program special pentru anumite sectoare din sistemul public, pe perioada pandemiei de coronavirus. Astfel, se ia în calcul ca, în aceste sectoare, o jumătate dintre angajați să lucreze 15 zile, apoi să stea 15 zile acasă în șomaj tehnic, timp în care vor veni la muncă ceilalți angajați, care au stat, la rândul lor o jumătate de lună în șomaj tehnic”, notează Libertatea.

„Premierul României a menționat că, în perioada de 15 zile, dacă va exista o persoană infectată, funcționalitatea instituțiilor poate fi asigurată de ceilalți angajați. Ludovic Orban a dezvăluit și că se face o analiză pe fiecare domeniu de activitate, dar deja măsura este gândită și urmează să fie implementată, «restul sunt chestiuni de detalii și de modul în care va fi structurată ordonanța de urgență prin care vom stabili această măsură»”, mai arată Libertatea.

Premierul Ludovic Orban susține că, potrivit epidemiologilor, vârful epidemiei în România va fi atins în jurul datei de 1 mai.

„Președintele, împreună cu Guvernul, analizează situația, președintele a luat decizia de prelungire cu încă 30 de zile a stării de urgență, urmărim cu atenție evoluția epidemiei și pregătim revenirea la normalitate. Aceasta depinde de modul în care românii respectă regulile și recomandările. Cu cât diminuăm răspândirea viruslului, cu atât momentul în care revenim la normalitate este mai apropiat. Estimările epidemiologilor sunt că vârful va fi în jurul datei de 1 mai. Probabil apoi se va diminua numărul de cazuri noi. În funcție de evoluții, vom lua toate măsurile de revenire la normalitate. Ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai repede”, a declarat Ludovic Orban la B1 Tv, miercuri seară, scrie News.ro.

Cotidianul prezintă o previziune pentru România a Institutului pentru Măsurători și Evaluare în domeniul Sănătății (IHME), care funcționează în cadrul Universității Washigton și a realizat mai multe previziuni despre evoluția COVID-19 în mai multe state din lume.

„Proiecția ia în calcul păstrarea distanțării sociale totale până la finalul lunii mai. (…) Previziunile pentru România iau în calcul păstrarea măsurilor de distanțare socială pe tot parcursul lunii mai. Potrivit proiecției și calculelor matematice realiate de specialiști, 13 aprilie este ziua în care se vor înregistra cele mai multe decese din cauza COVID-19. 36 de persoane își vor pierde viața din cauza noului coronavirus în ziua de 13 aprilie, iar 8 mai va fi prima zi fără decese în România. Sistemul medical va fi cel mai solicitat pe 11 aprilie. În doar 3 zile, vor fi necesare 1.301 de paturi în spitale, dintre care 299 de paturi la ATI dintr-un total de 1.772 de paturi ATI cât are România. 254 de persoane vor avea nevoie de paturi ATI cu ventilație invazivă pentru a-i ajuta să respire în urma complicațiilor generate de COVID-19. Numărul total de decese estimat de Institutul pentru Măsurători și Evaluare în domeniul Sănătății este de 804 până pe 4 august 2020”, notează Cotidianul.

„Examenul de admitere în facultăți se va derula fără luarea în considerare a materiei aferente semestrului II – clasa a XII-a”, a declarat miercuri pentru Agerpres președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu.

„În calitate de președinte CNR, membru al Grupului de lucru constituit de MEC pentru inițierea și susținerea măsurilor ce se impun cu privire la derularea anului școlar/universitar 2019/2020, sunt în măsură să vă asigur că în niciunul din scenariile luate în calcul de Ministerul Educației nu există ipoteza repetării anului școlar/universitar. Astfel, mediile vor fi încheiate în învățământul preuniversitar, examenele și proiectele aferente semestrului II vor fi susținute în învățământul universitar, Evaluarea Națională se va susține, examenul de Bacalaureat se va susține, examenul de admitere în facultăți se va derula fără luarea în considerare a materiei aferente semestrului II – clasa a XII-a, iar examenele de licență și disertație se vor susține.”, a afirmat prof. Sorin Cîmpeanu, scrie Agerpres.

Presa mai scrie astăzi și despre anunțul Ministerului Economiei potrivit căruia a fost lansat primul scanner termic de concepție 100% românească, CONDOR SR-FD, care poate fi folosit pentru identificarea stării febrile, transmițând rezultatul în timp real.

„Pro-Optica și Întreprinderea Optică Română (IOR) au format un parteneriat pentru dezvoltarea și fabricarea unui scanner termic, care permite scanarea precisă și rapidă pe fluxuri de acces persoane și alarmarea în cazul temperaturilor corpului care depășesc limita febrei, anunță Ministerul Economiei. Scannerul termic poate fi utilizat la controlul accesului în arii cu flux mare de persoane, ce are ca scop reducerea timpului de evaluare a stării febrile, în locuri precum metrou, frontieră, aeroporturi, spitale (triaj), instituții publice etc”, notează Evenimentul Zilei.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Unii bugetari ar putea intra în șomaj tehnic prin rotație was last modified: aprilie 9th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: