Se pregătesc noi restricţii

26 oct. 2020
Vizualizari: 447

Guvernul Orban nu ia în calcul amânarea alegerilor parlamentare programate pe 6 decembrie a.c. Premierul Orban se gândește la noi restricții, care ar putea reduce evoluția pandemiei de SARS-CoV-2 în România. Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că este în evaluare o eventuală decizie privind restricționarea circulației pe timp de noapte.

„Avem în evaluare o astfel de decizie, vrem să vedem în schimb efectul măsurilor pe care le-am stabilit prin lege și prin Hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă în cazul depășirii indicelui de 3 la 1000. Se face evaluare pentru că deja sunt localități importante, printre care și București, unde urmărim rezultatele aplicării măsurilor în vigoare”, a declarat premierul Orban, scrie Agerpres.

„Întrebat dacă în campania pentru alegerile parlamentare vor fi impuse măsuri suplimentare în contextul creșterii accentuate a numărului de infectări, el a spus că vor fi «aceleași măsuri ca în campania pentru locale»”, mai noteazăAgerpres.

Despre alegerile parlamentare, programate pentru luna decembrie, premierul Ludovic Orban afirmă că vor fi urmate de patru ani de „«pace politică» și oportunități, pe care România nu le-a mai avut în istorie”.

„Mai avem puțin până în 6 decembrie, când vor fi alegeri pentru Parlament, după care vom urma patru ani de pace politică, vom avea patru ani fără alegeri. Nu numai că vom avea patru ani de pace politică în care vom putea conlucra, pentru că nu mai bate la ușă nicio competiție electorală care să scoată din noi dorința de a lua fața celorlalți, dar va fi o perioadă în care România va avea oportunități cu care nu s-a mai întâlnit în istoria sa recentă și chiar în istoria sa. Atât oportunități legate de poziția geostrategică, cât și oportunități legate de mișcarea economiei mondiale, cât mai ales oportunitățile care vor fi create de posibilitatea de accesare a unor resurse financiare cum nu am mai accesat de-a lungul timpului, și aici este vorba de peste 80 miliarde de euro numai din fonduri europene (…) Cred că acești patru ani pot să reprezinte pentru România o evoluție spectaculoasă care să ne plaseze în rândul celor mai dezvoltate țări la nivel european, cel puțin să devenim un fel de tigrii ai Europei Centrale și de Est”, a declarat premierul, sâmbătă, la Arad, la ședința festivă de constituire a Consiliului Județean, scrie Agerpres.

Presa mai notează că Executivul a decis prelungirea, până la 25 decembrie 2020, a perioadei în care nu se percep dobânzi și penalități pentru obligațiile fiscale neachitate la termen, a căror scadență s-a împlinit după declanșarea stării de urgență.

„Până la 25 decembrie 2020 organele fiscale nu vor începe executarea silită, dând posibilitatea debitorilor de a se decide cu privire la accesarea facilităților fiscale oferite corespunzător situației sale fiscale. Beneficiari ai facilității de eșalonare simplificată sunt toți contribuabilii, indiferent de forma de proprietate, inclusiv cei care au în derulare o înlesnire la plată potrivit Codului de procedură fiscală și care nu înregistrează obligații fiscale restante la data declarării stării de urgență, sau acestea au fost achitate până la eliberarea certificatului fiscal. (…) Eșalonarea la plată nu se acordă pentru sume de până la 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 de lei, în cazul persoanelor juridice”, notează România Liberă.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, vineri, în cadrul emisiunii „Viitor cu Clasă” de pe stirileprotv.ro, că tezele ar putea fi eliminate în anul școlar 2020-2021, iar olimpiadele s-ar putea desfășura online.

Vom lua măsurile care se impun în funcție de situația creată, etapă cu etapă. Dacă va fi necesar, vom lua măsuri. Exact cum am făcut și în primăvară, când am luat decizia de a elimina tezele pentru că nu exista posibilitatea de a susține aceste examene”, a explicat ministrul Monica Anisie, notează Știrile Transilvaniei.

„La 8 luni de la momentul în care elevii și profesorii au trecut la școala online din cauza pandemiei de coronavirus, ministrul Educației anunță un ordin care prevede normele de desfășurare a orelor online. Acest ordin prevede reducerea drastică a materiei, renunțarea la anumite capitole de la diferite materii, adaptarea programei pentru predarea digitală, scurtarea orarului pentru elevi astfel încât să nu mai petreacă multe ore în fața calculatorului, dar și predarea multidisciplinară. Potrivit ministrului, profesorii de limba și literatura romană, respectiv de engleză ar putea de exemplu să predea în tandem, pentru ca elevii să nu mai fie nevoiți să stea atât de multe ore în fața calculatorului”, mai arată Știrile Transilvaniei.

După cum știm, Ministerul Justiției a demarat, la finalul lunii iulie, selecția candidatului României pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

„Judecătoarea Octavia Spineanu-Matei, în prezent judecător la Tribunalul Uniunii Europene, a fost avizată de Comisia de selecție pentru funcția de judecător al Curții de Justiție a Uniunii Europene din partea Românei. Decizia specialiștilor va fi trimisă Guvernului, spre aprobare. Rezerve sunt judecătorii Cristian Daniel Oana și Răzvan Horațiu Radu”, anunță News.ro.

Mandatul reprezentantului României expiră la data de 6 octombrie 2021.

Seară frumoasă!

Se pregătesc noi restricții was last modified: octombrie 26th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: