Reguli noi pentru transportul de pasageri

27 apr. 2020
Vizualizari: 652

Presa acestui început de săptămână aduce în discuție câteva teme importante. Prima dintre ele este legată de reluarea cursurilor școlare. Dacă săptămâna trecută declarațiile oficialilor erau destul de optimiste și se vorbea despre o reluare a cursurilor spre sfârșitul lunii mai, acum declarațiile și pozițiile oficiale se nuanțează.

„Inspectoratul Școlar al Municipiului București propune ca în primele două săptămâni de la reluarea cursurilor să revină la ore elevii de a Vlll-a și a Xll-a pentru a li se încheia situația școlară, după care revin cei din celelalte clase de gimnaziu și de liceu. Elevii vor învăța în serii de câte 15, iar sălile de curs vor fi dezinfectate zilnic și între serii. Situația școlară a copiilor din ciclul primar va fi încheiată online. Propunerile referitoare la desfășurarea bacalaureatului și evaluării naționale includ câte 10 elevi în clasă în timpul examenului și contestații depuse online”, relatează News.ro.

„În cazul elevilor din ciclul primar, anul școlar va  fi încheiat online, cu calificative. În cazul examenului de bacalaureat, propunerea este ca probele de competențe să nu mai fie susținute, iar examenele scrise să fie date în unitățile de învățământ, câte 10 elevi în fiecare clasă, așezați în ordine alfabetică.Evaluarea se va face în unitatea de învățământ, cu evaluatori de la alte școli, iar toate documentele se înregistrează și se completează la unitatea de învățământ de la care provine elevul.Contestațiile ar urma să fie depuse online, iar etapa vizualizării lucrărilor va fi eliminate”, mai scrie News.ro.

O propunere asemănătoare are și fostul președinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

„Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, propune reluarea cursurilor în toamnă pentru învățământul preuniversitar, încheierea situației școlare pe baza notelor de până acum, iar Evaluarea națională din clasa a VIII-a și Bacalaureatul să fie finalizate în baza mediilor din anii precedenți”, notează Agerpres.

După data de 15 mai, nu numai școala va arăta altfel, ci și transporturile de pasageri.

„Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a explicat care vor fi restricțiile ce vor fi impuse atunci când vor fi reluate transporturile. Printre acestea, panouri separatoare între șofer și pasageri în mijloacele de transport în comun, mai puțini oameni în tramvaie, autobuze sau troleibuze, distanțare în avion între grupuri de persoane. De asemenea, pentru vacanțe, ar trebui să ne informăm din timp despre regulile din țara în care vrem să călătorim. Ar putea fi introduse și certificatele de sănătate”, scrie News.ro, citând o declarație a comisarului Adina Vălean acordată postului TV, Digi 24.

O altă temă abordată în ultima săptămână este legată de situația muncitorilor români, care în vremea pandemiei au fost chemați să muncească în agricultura Germaniei și Italiei. O parte dintre ei sunt nemulțumiți de condițiile de cazare și de  lucru, precum și de contractele pe care le-au încheiat cu angajatorii străini. Ei cer ajutorul statului român.

„Fostul președinte Traian Băsescu spune că statul român ar trebui să negocieze contractele celor care au plecat la muncă în Germania, la cules de sparanghel, pentru a se asigura că li se plătesc contribuțiile, astfel încât aceștia, la bătrânețe, să aibă pensii. Băsescu mai spune că tot statul ar trebui să îi protejeze pe acești cetățeni”, scrie News.ro.

„Întrebat despre muncitorii români care culeg sparanghel în Germania, Traian Băsescu a declarat, la România TV, că statul are obligația de a-i ajuta pe acești oameni și că ar trebui să le pună la dispoziție două avioane să se întoarcă acasă, dacă sunt nemulțumiți de condiții.Fostul șef al statului a spus că, având în vedere situația actuală, statul ar trebui să negocieze contractele acestor muncitori”, mai arată News.ro.

O altă fațetă a pandemiei este prezentată de Digi 24, care notează că românii s-au înghesuit să ceară amânarea ratelor bancare.

Peste 270.000 de români au cerut amânarea plății ratelor bancare. Iar băncile au soluționat deja 65% dintre solicitările primite de la clienți, persoane fizice ori firme. Sunt cele mai noi date de la Asociația Română a Băncilor. Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor, a explicat la Digi24 că cererile își fac efectul din momentul depunerii, nu din momentul soluționării lor, care poate dura până la 15 zile”, notează Digi 24.

Facebook vine în ajutorul firmelor, dar și al școlilor lansând un nou produs de videoconferințe gratuit, Messenger Rooms, care va permite utilizatorilor să se conecteze, indiferent dacă folosesc una dintre aplicațiile companiei.

„Funcția de videoconferințe va fi similară Zoom și aplicației Houseparty, ambele înregistrând o creștere de utilizare în timpul crizei sanitare.  Messenger Rooms va permite găzduirea de videoconferințe, fără un timp limită, pentru 50 de utilizatori. Messenger este limitat la maxim 8. Messenger Rooms va fi lansată pe toate aplicațiile Facebook, începând cu această săptămână”, relatează News.ro.

În presa actuală revin și subiecte mai vechi, legate de restructurarea justiției.

„Procurorul general al României, Gabriela Scutea, spune că își păstrează părerea conform căreia Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) ar trebui desființată, ea aducând ca argumente faptul că SIIJ are o încărcătură mare de dosare și un număr mic de procurori, nu poate instrumenta cauze care sunt mari consumatoare de resurse și «pune omul pe drumuri» pentru audieri”, scrie News.ro.

Într-un interviu acordat vineri, la Digi 24, Procurorul general, Gabriela Scutea, a adus ca argumente în favoarea desființării SIIJ faptul că: „acest parchet are peste 1.400 de dosare, pe care trebuie să le instrumenteze un număr mic de procurori, în condițiile în care «nu sunt doritori» care să lucreze acolo”, mai arată News.ro.

Am păstrat pentru încheierea Revistei o veste tristă pentru intelectualii din România și din diaspora.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Prințul Mihai Dimitrie Sturdza a murit la Paris, la vârsta de 86 de ani”, a anunțat directorul general al Institutului Cultural Român (ICR), Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook, arată Cotidianul.

„Prințul Mihai Dimitrie Sturdza este strănepotul lui Mihail Sturdza domnitor al Moldovei (1834-1849), fiind și descendent al familiei Manu. Mihai Dimitrie Sturdza s-a născut în 1934, urmând studiile primare și liceale la Iași și București. În 1952, în timpul represiunii comuniste, a fost arestat, a primit o condamnare administrativă de trei ani, fără judecată, și a fost închis, alături de alți tineri din familii istorice românești. A trecut pe la Jilava, prin lagărul de triere Ghencea și prin lagărele de muncă forțată de la Bicaz și de la Onești. A fost eliberat în 1954. Pasionat de genealogie, a dorit să se înscrie la Facultatea de Istorie, dar aceasta fiind facultate ideologică, a studiat în cele din urmă limba italiană, la Facultatea de Filologie din București. (…) În 1964 a plecat în exil și s-a stabilit la Paris”, amintește Cotidianul.

Seară frumoasă!

Reguli noi pentru transportul de pasageri was last modified: aprilie 27th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: