Punct final în „Microsoft 1”

2 feb. 2018
Vizualizari: 773

Procesul din Dosarul „Microsoft 1” a ajuns la final.

„DNA i-a trimis joi în judecată pe Claudiu Florică și pe Dinu Pescariu pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor în dosarul Microsoft, după ce, anterior, au mai fost trimise în instanță alte părți din dosar. În Microsoft 1 s-au dat decizii definitive de condamnare. Pe de altă parte, DNA a dispus joi clasarea părții din acest dosar, care îi privea pe foștii miniștri Dan Nica, Silvia Adriana Țicău și Alexandru Athanasiu, cercetați pentru abuz în serviciu. Potrivit DNA, cauza a fost clasată pe motiv că faptele s-au prescris”, scrie azi Agerpres.

Modul în care a fost instrumentat dosarul amintit a determinat o reacție din partea procurorului general al României, Augustin Lazăr. Acesta a sesizat Inspecția Judiciară cu privire la săvârșirea de abateri disciplinare de către procurorul Mihaiela Moraru Iorga, care a instrumentat dosarul „Microsoft 1”.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a primit o informare din partea procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, în legătură cu modul de instrumentare a cauzei cunoscută generic sub denumirea «dosarul Microsoft», precum și cu măsurile întreprinse de către conducerea DNA în data de 17 iulie 2017. În data de 20 septembrie 2017 – pe baza actelor înaintate de către conducerea DNA anterior, respectiv pe 5 septembrie 2017 – procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat, în calitate de titular al acțiunii disciplinare, Inspecția Judiciară cu privire la săvârșirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit.t) coroborat cu art. 991 alin. (1) și (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență) de către procurorul Moraru Iorga Mihaiela. Sesizarea privește mai multe aspecte, printre care și modul de instrumentare a cauzei menționate anterior”, se arată azi, într-un comunicat al Parchetului General transmis Agerpres.

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, joi, obiecția de neconstituționalitate referitoare la modificarea Legii privind integritatea în exercitarea funcțiilor publice.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate formulată și a constatat că dispozițiile legii criticate sunt constituționale în raport cu criticile formulate. (…) CCR a mai reținut că legea criticată nu pune în discuție hotărârile judecătorești pronunțate în domeniul conflictului de interese «privit ca ilicit administrativ»”, se precizează în comunicatul CCR, transmis Agerpres.

Situația folosirii Palatului Elisabeta de către familia regală, rămâne să fie clarificată de către stat. Potrivit legii, după moartea Regelui Mihai I, moștenitorii săi aveau la dispoziție 60 de zile pentru a elibera Palatul Elisabeta, imobil care fusese oferit Regelui ca locuință de protocol în timpul vieții. Cotidianul oferă azi noi informații în legătură cu acest imobil.

„Familia Regală rămâne la Palatul Elisabeta și după data de 5 februarie, când ar fi urmat să elibereze imobilul, în schimbul unei chirii lunare. Situația va continua așa, până când se va ajunge la o concluzie în urma discuțiilor dintre Casa Regală și RA-APPS, potrivit consilierului Radu Ghinea. «În prezent, sunt în curs discuții între Casa Majestății Sale și RA-APPS privind situația Palatului Elisabeta. Pe durata acestor discuții, Familia Regală va continua activitățile publice la Palatul Elisabeta și va plăti o sumă lunară reprezentând contravaloarea folosinței imobilului», a declarat, pentru Mediafax, Radu Ghinea, consilier la Casa Regală”, mai notează Cotidianul.

Sindicaliștii din sănătate cer premierului o întâlnire pe tema legii salarizării.

„Membrii Federației SANITAS solicită noului Guvern să găsească soluții asfel încât, de la 1 martie 2018, salariile tuturor categoriilor profesionale din sănătate și asistență socială să crească. Sindicaliștii au solicitat premierului și lui Liviu Dragnea o întâlnire pe tema legii salarizării”, arată Cotidianul.

„«Am decis să solicităm noului premier, precum și președintelui Camerei Deputaților, organizarea unei întâlniri în perioada imediat următoare, în care să se evalueze stadiul îndeplinirii modificărilor la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, modificări pe care guvernanții și le-au asumat în fața reprezentanților SANITAS, în ședința din luna octombrie 2017», se arată într-un comunicat al federației SANITAS”, citat de Cotidianul.

Din pagina externă a Revistei de astăzi, reținem o știre care vine din Coreea.

Națiunile Unite și Statele Unite au adoptat o serie de sancțiuni împotriva Coreei de Nord, printre măsuri numărându-se reducerea aprovizionării cu petrol. În urmă cu câteva zile, Statele Unite au impus sancțiuni suplimentare asupra Coreei de Nord, inclusiv asupra exporturilor de petrol.

În primul său discurs, despre Starea Națiunii, președintele SUA, Donald Trump, a promis menținerea presiunilor asupra regimului Kim Jong-Un.

„Coreea de Nord va considera act de război suspendarea în totalitate a aprovizionării cu produse petroliere. (…) Reprezentanții Phenianului au declarat clar că o blocadă ar fi interpretată de Coreea de Nord ca fiind declarație de război, cu toate consecințele aferente, avertizează ambasadorul Rusiei în Phenian, Aleksandr Matzegora, citat de site-ul agenției Reuters”, scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Punct final în „Microsoft 1” was last modified: februarie 2nd, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: