Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut retragerea forţelor ruse din Transnistria

2 dec. 2020
Vizualizari: 378

Ziua națională a României a stat sub semnul pandemiei. Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la ceremonia care s-a desfășurat de Ziua Națională la Arcul de Triumf din București, că personalul medical și toți cei care se sacrifică pentru a opri răspândirea noului coronavirus sunt eroii acestui an.

„Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalul medical și toți cei care se sacrifică pentru a opri răspândirea virusului, dar și către victimele acestui virus ucigaș și familiile lor. Transmit, în numele statului român, toată aprecierea, respectul și gratitudinea față de cei care îmbracă uniforma medicală și militară. Îmi exprim întreaga recunoștință față de fiecare român care sprijină efortul cadrelor medicale și al forțelor de ordine și siguranță publică. Și, în numele tuturor românilor, vă mulțumesc pentru altruismul vostru și pentru că, în ciuda riscurilor enorme la care vă expuneți, vă părăsiți zi de zi căminele pentru a merge în spitale să salvați vieți”, a spus Președintele Iohannis, notează Agerpres.

Totodată, Președintele Iohannis a felicitat societatea civilă.

„Fiecare epocă are momentul său culminant! Fiecare generație are eroii săi! Sunt convins că, în viitor, cei care astăzi sunt copii își vor aminti de acest efort național, așa cum noi îi evocăm azi pe cei care au făcut Unirea sau au ieșit în stradă în decembrie 1989. Peste ani, vom putea fi mândri de modul în care românii au răspuns acestei provocări. Generațiile viitoare își vor aminti de omenia voastră, de curajul demonstrat, de imensele voastre sacrificii. Și ceea ce vă va face demni de respect nu va fi doar contribuția nobilă adusă cauzei umanitare, ci și valorile și idealurile noastre comune și faptul că suntem dispuși să luptăm pentru ele, la fel cum au făcut-o străbunicii noștri acum mai bine de un secol”, a mai spus Iohannis, notează Agerpres.

La Chișinău, Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut, luni, 30 noiembrie a.c., într-o conferință de presă, retragerea forțelor ruse din Transnistria.

„Obiectivul nostru este de a obține retragerea forțelor ruse de pe teritoriul Moldovei”, a subliniat Președintele Republicii Moldova, scrie News.ro.

„Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a calificat marți drept «iresponsabil» apelul Maiei Sandu, câștigătoarea pro-europeană a alegerilor prezidențiale din noiembrie în Republica Moldova, de retragere a forței ruse de pe teritoriul moldav”, scrie AFP, citată de News.ro.

Este puțin probabil ca acest lucru să ajute la o soluționare și să putem accepta astfel de cereri, destul de iresponsabile”, a reacționat, marți, Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă, scrie News.ro.

„De la începutul anilor ’90, forțele ruse sunt desfășurate în Transnistria, un teritoriu pro-rus care s-a separat de Moldova după prăbușirea URSS. Soldații ruși participă în special la o operațiune de menținere a păcii în cadrul unui acord de pace semnat în 1992 și care a pus capăt unui conflict armat între Chișinău și Transnistria, conflict care s-a soldat cu 1.000 de morți”, mai arată News.ro.

Declarațiile sunt comentate și de actualul Președinte în exercițiu, Igor Dodon, contracandidatul Maei Sandu.

 „Aceste declarații au fost provocate de președinta aleasă cu câteva săptămâni înainte de inaugurare, de aceea și am spus că trebuie să iasă din lupta electorală, trebuie să revină pe pământ și să se uite cu ochii limpezi la situația aceasta, nu tulburi după alegeri. Misiunea de pacificare pe Nistru este o misiune care are mandatul internațional, unde nu sunt doar ruși. Sunt și pacificatori moldoveni, sunt și cetățenii Moldovei din regiunea transnistreană, sunt ucraineni și este o misiune datorită căreia noi nu avem vărsări de sânge pe Nistru. Această misiune și-a îndeplinit până acum toate obligațiunile, le îndeplinește și acum și urmează să le îndeplinească mai departe până nu găsim o soluție politică. Nouă nu ne trebuie destabilizare aici, noi vedem ce se întâmplă în alte părți. Oare Maia Sandu înțelege că astfel de acuzații acide și învinuiri în adresa Federației Ruse pot avea și efect invers?”, se întreabă Președintele în exercițiu, Igor Dodon, scrie Unimedia.info.md.

Alianța Pfizer/BioNTech a anunțat, marți, că a depus o cerere de autorizare condiționată a vaccinului său – BNT162b2 – împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană, la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

„«Cererea oficială» a fost depusă la EMA luni, a anunțat într-un comunicat compania germană BioNTech, asociată cu laboratorul american Pfizer, după ce rezultatele testelor clinice la scară mare au arătat o eficiență de 95% a vaccinului lor. Alianța a depus deja astfel de cereri în Statele Unite și Marea Britanie. (…) Alianța se află în concurență cu firma americană Moderna, care a anunțat luni că a cerut atât EMA, cât și FDA, autorizarea de urgență a vaccinului său. EMA, cu sediul la Amsterdam, a anunțat că ar putea evalua vaccinul BioNTech-Pfizer până cel mai târziu la 29 decembrie, iar vaccinul Moderna până la 12 ianuarie, scrie Deutsche Welle”, relatează News.ro.

„Conducătorul programului Operation Warp Speed destinat vaccinurilor pentru Covid-19, al administrației Trump, dr. Moncef Slaoui, a declarat marți că vaccinurile dezvoltate de Pfizer și Moderna sunt sigure și că numai 10%-15% dintre voluntari au raportat efecte secundare «vizibile semnificativ»”, transmite CNBC, citat de Adevărul.

Efectele adverse mai importante, cum ar fi boala autoimpună și altele, nu au fost raportate diferit între grupul placebo și grupul care a primit vaccinul, în cele două studii clinice, ceea ce este foarte încurajator. În timp ce cunoaștem efectele pe termen scurt și înțelegem bine acum efectele pe termen mediu, siguranța pe termen lung nu este încă înțeleasă, conform definiției”, a declarat Slaoui publicației Washington Post, mai scrie Adevărul.

Una dintre temerile românilor în pandemie este legată și de nivelul taxelor și impozitelor în viitorul an. Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, promite că PNL, dacă rămâne la guvernare, nu va introduce noi taxe și nici nu le va majora pe cele existente pentru a aduce mai mulți bani la buget.

„PNL nu introduce taxe, nu va introduce taxe nici anul următor. Orice ar spune propaganda plătită a socialiștilor despre noi, nu introducem taxe, din contră. Am început anul cu eliminarea taxelor impuse de socialiști. Am eliminat supraacciza la carburant, prețul la combustibil a scăzut imediat și sunt oameni din Parlamentul României care ar fi trebuit să își dea demisia pentru că erau peste tot și puneau pariu că nu se va întâmpla așa ceva, am eliminat acea măsură nenorocită, supraimpozitarea contractelor part time, am eliminat TVA defalcat, o altă măsură nenorocită pe care Tudose a venit și ne-a băgat-o pe gât și a uitat acum de ea, am oprit naționalizarea pilonului 2 de pensii și am eliminat acea Ordonanță 14, o măsură care a pus pe butuci sectoare întregi din economie pentru că lovea sectoare întregi din economie”, a spus luni Florin Cîțu, într-o conferință de presă la Timișoara, notează România Liberă.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut retragerea forțelor ruse din Transnistria was last modified: decembrie 2nd, 2020 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: