O parte dintre muncitorii din Spania revin la muncă

13 apr. 2020
Vizualizari: 1164

Deschidem Revista din această seară cu o întrebare la care românii caută un răspuns: „Când vor fi ridicate restricțiile impuse prin ordonanțele militare?”

„Nelu Tătaru a declarat pentru Știrileprotv.ro că actuala criză s-ar putea termina la sfârșitul lui mai, începutul lui iunie, când restricțiile se vor ridica, treptat, pentru fiecare localitate în parte. Potrivit ministrului Sănătății, românii vor trebui să conviețuiască cu COVID-19 prin respectarea unor reguli, precum evitarea locurilor aglomerate, igienă strictă și purtarea de măști și mănuși”, scrie Capital.

Și în timp ce România se pregătește de prelungirea stării de urgență, Spania, una dintre țările afectate grav de epidemia de coronavirus, a anunțat că iese din blocajul total și permite unor companii să-și reia activitatea începând de astăzi.

„«E important să vorbim acum despre reconstrucția economică și socială», a spus premierul Pedro Sanchez, într-o conferință de presă susținută în urma unei întâlniri cu liderii regionali, unii dintre ei reproșându-i că relaxarea restricțiilor va avea consecințe grave de sănătate. Premierul spaniol Pedro Sanchez a mai declarat că măsurile generale impuse până acum rămân în vigoare, fiind permisă deplasarea la cumpărături și la locul de muncă. Este vorba de sectoarele neesențiale care își vor relua treptat activitatea, pentru angajați autoritățile garantând măștile de protecție pe care trebuie să le poarte și care vor fi distribuite de forțele de ordine”, notează NewsWeek.ro, citând Agenția de presă HotNews.

„Duminică, 12 aprilie, Spania a înregistrat 619 decese din cauza noului coronavirus. Până acum, din cauza acestei epidemii, Spania a raportat un total de 16.972 de morți”, mai arată NewsWeek.ro.

Presa scrie și despre modul în care șomajul tehnic va afecta sectorul bugetar. Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că și persoanele care conduc instituțiile publice vor avea parte de o reducere a veniturilor.

„Cu siguranță că cei care conduc instituțiile publice nu pot să lipsească (de la serviciu – n.r.). Eu nu am lipsit niciun moment din îndeplinirea atribuțiilor pe care le am ca premier și la fel și colegii mei din Guvern și din instituțiile administrației publice centrale. Pur și simplu, va opera această reducere de venit care va fi aplicată și la ceilalți angajați din instituțiile publice”, a explicat premierul, pentru Antena 1, scrie Agerpres.

Premierul Orban a mai spus că Ordonanța de urgență privind șomajul tehnic la nivelul sistemului public nu reprezintă o tăiere a salariilor.

„Pregătim ordonanța de urgență care urmărește introducerea unui mecanism pentru perioada în care ne vom găsi în stare de urgență, prin care în sectorul public jumătate dintre angajați să lucreze 15 zile sau zilele lucrătoare din 15 zile și cealaltă jumătate restul de 15 zile, urmând ca jumătate din timp să stea acasă, perioadă în care vor primi 75% din salariul de bază. Este o măsură pe care o adoptăm având la bază mai multe motive, în primul rând, un motiv de natură epidemiologică. Practic, oamenii stând acasă 15 zile, se știe că și izolarea durează 14 zile, în această perioadă dacă cineva este infectat va avea simptome și se va manifesta, eliminând riscul să-și infecteze colegii în perioada respective”, a informat prim-ministrul, mai arată Agerpres.

Suspendarea pe perioada stării de urgență a exportului de cereale, despre care scria presa săptămâna trecută, nu se aplică în raporturile comerciale cu țările din Uniunea Europeană.

„Tocmai pentru a nu intra în criză alimentară am luat această decizie. Am evaluat, pe baza informațiilor pe care le-am primit de la Ministerul Agriculturii, situația stocurilor pe anumite produse agricole și pentru a garanta faptul că va exista o cantitate suficientă de grâu, de porumb, de floarea soarelui sau produse derivate, am luat decizia, pe perioada stării de urgență, să interzicem exportul. Nu exportul spre țările Uniunii Europene, vreau să fac această precizare, pentru că, din păcate, s-a transmis greșit informația, noi nu am interzis și nici nu putem interzice exportul în țări din Uniunea Europeană, suntem parte a Uniunii Europene, unde există libertate deplină de circulație a persoanelor, a mărfurilor, ca atare, interdicția nu se referă la exporturile către țări din Uniunea Europeană, ci către țări care nu fac parte din Uniunea Europeană”, a precizat Ludovic Orban, vineri, la Antena 1, mai scrie Agerpres.

Premierul „a subliniat că interdicția este una «temporară», aplicabilă pe perioada stării de urgență și a fost luată pentru a garanta ca «niciunui român să nu-i lipsească de pe masă pâinea și alte produse alimentare»”, mai arată Agerpres.

Presa scrie că Ungaria a ridicat, la solicitarea UDMR, interdicția de export a unui medicament foarte folosit în tratarea COVID-19 – hidroxiclorochina.
„La solicitarea UDMR, guvernul ungar a ridicat interdicția de export pentru hidroxiclorochină, un medicament care, deși nu este considerat un antidot pentru coronavirus, este folosit cu succes în foarte multe cazuri pentru tratarea bolnavilor infectați cu COVID-19. Din acest medicament avem lipsă în România, nu se produce la noi în țară, în schimb se fabrică în Ungaria, și a fost necesar acordul guvernului ungar pentru reluarea exportului”, a precizat liderul UDMR, Kelemen Hunor, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, arată Agerpres.

„El (n.n. liderul UDMR Kelemen Hunor)  a precizat că, de vineri, spitalele din România vor avea acces la cantități suficiente din acest medicament important folosit pentru tratarea COVID-19”, mai arată Agerpres.

Adevărul scrie despre un studiu realizat de cercetătorul belgian Joris Delanghe, potrivit căruia est-europenii sunt mai rezistenți la COVID-19, datorită unei mutații genetice.

„Diferențele genetice explică de ce țările scandinave și cele din Europa de Est sunt mai puțin afectate de COVID-19 comparativ alte regiuni ale lumii, se arată într-un articol publicat de Universitatea din Ghent. În aceste țări populația are o mutație genetică care determină o producție mai mică de angiotensină, proteina care se află în membrana celulelor din căile noastre respiratorii și care este folosită de coronavirus pentru a ataca celula”, relatează Adevărul.

35 de țări din Europa, din zona Mediteraneană și din Orientul Apropiat, inclusiv România, au fost cuprinse în studiu, a explicat profesorul Joris Delanghe pentru Adevărul.

„Țările din Europa de Est au o proporție mai mare de alele D, comparativ cu alelele I din acest sistem genetic. România  are frecvența D: ± 0,655, care este un număr ridicat în rândul populațiilor europene în comparație cu țările vest-europene (de exemplu Franța (frecvența D: ± 0,54). Am observat o relație: alelele D ale ACE1 într-o populație dată, scade numărul victimelor COVID-19”, susține cercetătorul belgian, mai scrie Adevărul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

O parte dintre muncitorii din Spania revin la muncă was last modified: aprilie 13th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: