Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” este constituţională

9 apr. 2019
Vizualizari: 635

Inițiativa cetățenească susținută de USR „Fără penali în funcții publice”, de revizuire a Constituției, a primit marți avizul Curții Constituționale.

Decizia de astăzi a Curții Constituțională arată încă o dată că inițiativa «Fără Penali» trebuie să fie în Constituție. Fără Penali este dorința a un milion de români care vor o Românie îndreptată spre dezvoltare, iar primul pas este ca în fruntea țării să nu mai fie persoane condamnate penal pentru fapte de corupție. Ne exprimăm încrederea că va fi votată și sprijinită de parlamentarii tuturor partidelor politice, asemeni cetățenilor care au semnat inițiativa”, a spus  președintele USR Dan Barna, scrie News.ro.

După pronunțarea Curții Constituționale, inițiativa va intra în circuitul parlamentar.

„Conform Constituției, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, hotărăsc cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul deputaților și senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire”, mai scrie News.ro.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a discutat marți, la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dăncilă, el precizând ulterior că nu a fost abordat subiectul demisiei sale.

„«Nu am discutat despre demisie!»”, a declarat el pentru G4media.ro.  Toader este criticat atât de liderul PSD Liviu Dragnea, cât și de membri ai PSD, nemulțumiți de activitatea sa. Liderul PSD, Liviu Dragnea, spune că tot partidul s-a lăsat «păcălit» de ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a anunțat în ianuarie că vrea să adopte ordonanțele privind justiția, iar acum a afirmat că nu se justifică urgența. «Cred că domnul Toader ne-a păcălit, nu știu dacă o fi singur sau au fost doi», consideră Dragnea. Și  fostul ministru al Justiției, președinte al Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, susține că există «foarte multe nemulțumiri» ale senatorilor PSD cu privire la activitatea ministrului Justiției, Tudorel Toader, iar la moțiunea simplă împotriva acestuia, a cărei dezbatere este programată miercuri social-democrații, vor vota «potrivit conștiinței»”, mai notează Cotidianul.

Procurorul Augustin Lazăr a declarat marți că nu își va da demisia din funcția de procuror general al României pentru că nu este „în interesul societății”.

„Credeți că ar fi în interesul societății? Care este rolul Ministerului Public și al procurorului general – nu este acela să reprezinte interesele societății? Eu ar trebui să reprezint interesele politice ale celor care vor să manevreze și să exagereze în felul acesta? Nu ar fi în interesul societății (n.r. – demisia). Și, de asemenea, eu m-am înscris la această procedură nu să mă retrag, ci știind că am pornit niște proiecte esențiale pentru Ministerul Public și am făcut niște realizări pe care nu le-au făcut alții înainte. N-ar fi bine ca acele realizări să continue? N-ar fi bine ca (…) inclusiv rezolvarea marilor dosare și aflarea adevărului să fie scos la suprafață?”, a afirmat procurorul general, Augustin Lazăr, notează Agerpres.

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis luni excluderea din magistratură a procurorului Mircea Negulescu, pentru săvârșirea mai multor abateri disciplinare.

„Instanța supremă a menținut o decizie a Secției pentru procurori a CSM din ianuarie 2018, prin care s-a admis acțiunea Inspecției Judiciare și s-a dispus excluderea lui Negulescu din magistratură pentru săvârșirea a cinci abateri disciplinare”, scrie Agerpres.

Presa mai scrie azi că „Fostul europarlamentar Petru Luhan a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că a depus la Parlamentul European 37 de cereri false prin care a solicitat rambursarea unor cheltuieli de transport, obținând pe nedrept de la Parlamentul European suma 50.368 euro”, după cum notează News.ro.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Luhan Petru Constantin (…) pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”, anunță DNA, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Inițiativa „Fără penali în funcții publice” este constituțională was last modified: aprilie 9th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: