Guvernul pregăteşte o nouă ordonanţă pentru susţinerea IMM-urilor şi a salariaţilor intraţi în şomaj tehnic

15 apr. 2020
Vizualizari: 808

Parlamentul se va reuni, joi, de la ora 12:00, într-o ședință online, pentru a vota încuviințarea prelungirii stării de urgență. După cum știm, mai mulți lideri politici din România s-au exprimat în ultimele zile împotriva prelungirii stării de urgență care afectează puternic economia țării. Potrivit premierului Ludovic Orban, prelungirea stării de urgență este absolut necesară, având în vedere prognozele făcute cu privire la evoluția pandemiei.

„Suntem încă la faza răsăpândirii virusului în comunitate. Numărul de îmbolnăviri zilnice este la un nivel care clar arată justețea măsurilor, există în continuare riscul răspândirii și doar prin instituirea stării de urgență putem să impunem măsurile care se impun – statul acasă și celelalte măsuri restrictive care împiedică formarea de aglomerări. (…) Vârful epidemiei este așteptat în perioada 20 aprilie – 5 mai. Până nu s-a ajuns la vârful epidemiei este absolut necesară menținerea acestor măsuri care au rolul de a proteja sănătatea populației”, a declarat, marți seară, la Realitatea Plus, premierul Ludovic Orban, scrie News.ro.

„Întrebat despre posibilitatea ca parlamentarii să respingă prelungirea stării de urgență, Orban a spus: «Nu cred că totuși vor vota împotrivă pentru că și-ar asuma o răspundere uriașă. Nu poți să ignori punctele de vedere exprimate de specialiști. A nu vota decretul înseamnă încetarea situației de urgență și a oricări măsuri adotate. Înseamnă că, practic, nu va mai exista nicio limitare a deplasărilor și alte restricții. Nu cred că cineva își poate asuma o astfel de răspundere în contextul dat»”, mai arată News.ro

Presa mai consemnează o declarație a premierului Ludovic Orban în legătură cu modul în care Guvernul își propune să susțină angajații aflați în șomaj tehnic, pregătind în acest sens o nouă ordonanță.

„Suntem pregătiți să asigurăm plata sumei necesare angajaților în șomaj tehnic. Vom asigura resursele financiare. Săptămâna aceasta vom avea pe masa guvernului Ordonanța de Urgență de rectificare a bugetului în care avem câteva obiective precise: creșterea alocărilor pentru sănătate și, de asemenea, creșterea alocărilor către zona de muncă și protecție socială, pentru a asigura resursele financiare pentru a face toate plățile. (…) Am ales varianta de a plăti șomajul tehnic din bugetul fondului de șomaj și pentru a-i ajuta pe oameni să poată să stea acasă și să nu se expună. Această măsură va avea o durată limitată, să spun 2 luni, după care, pe măsură ce vom depăși vârful epidemiei și încep să repornească activitățile economice, intenția noastră este de a înlocui această formă de sprijin cu o măsură activă în care să suportăm parțial din bugetul fondului de șomaj, salariul persoanei care a fost în șomaj tehnic și care sunt reangajate de companiile în care și-au desfășurat activitatea pentru că interesul nostru este să repornim cât mai multe companii, ca un număr cât mai mare dintre angajați să își mențină locurile de muncă și vom gândi un instrument și pentru absorbția de forță de muncă suplimentare care va fi în căutarea unui loc de muncă”, a declarat premierul Ludovic Orban la Realitatea Plus, scrie News.ro.

„De asemenea, la rectificarea bugetară vom crește plafonul pentru creditele garantate de stat pentru IMM de la 5 la 15 miliarde, pentru a putea asigura capitalul de lucru sau capitalul necesar de investiții, pentru cât mai multe IMM care vor accesa aceste credite garantate cu dobândă subvenționată. De vineri va deveni operațional întreg mecanismul prin care IMM o să acceseze această facilitate”, a mai spus premierul, arată News.ro.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat care sunt măsurile luate pentru Sărbătorile Pascale, în urma acordului încheiat cu Patriarhia Română. Credincioșii vor avea un program în care pot primi pâinea binecuvântată, dar și lumina de Înviere.

„Marcel Vela a anunțat într-o conferință de presă că pâinea binecuvântată va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri și sâmbătă, în toate parohiile. În declarația pe proprie răspundere, credinciosul trebuie să precizeze adresa lăcașului de cult către care se va deplasa. Totodată, Ministrul de Interne a anunțat că distribuirae Sfintei Lumini adună de la Ierusalim se va face de către voluntarii parohiile și de către echipajele de ordine publică, sâmbătă seară, începând cu ora 20.00. Angajații parohiei și voluntarii vor asigura respectarea distanței sociale, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe brat”, scrie Libertatea.

Noul coronavirus lovește din plin economia țării, dar și bugetul ministerului Sănătății. Adevărul scrie care este costul vindecării unui pacient cu COVID-19.

„Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, a declarat că este greu de dat un răspuns punctual pentru că depinde de foarte mulți factori în ceea ce privește costurile pentru un pacient vindecat de COVID-19: «O medie la cei vindecați până în prezent ajunge la 11.200 lei/pacient vindecat (2.300 de euro la cursul BNR de astăzi – nr). Un cost maxim de 33.800 de lei (circa 7.000 de euro) a fost înregistrat la un pacient vindecat». În județul Cluj s-au vindecat până astăzi 46 de persoane, aceasta înseamnă că până acum pentru aceste persoane s-au cheltuit circa 105.000 de euro’’, relatează Adevărul.

Începând de marți, 14 aprilie a.c., Ministerul Justiției va lucra în sistem de telemuncă.

„Începând cu data de 14 aprilie, Ministerul Justiției va intra în regim de telemuncă până în data de 21 aprilie, în urma confirmării unui al treilea caz de COVID-19 în cadrul aparatului Ministerului. Excepție de la această regulă vor face ministrul, secretarii de stat, cabinetul ministrului, serviciul de informații clasificate, direcția tehnologia informației, care vor continua să lucreze de la sediul ministerului”, transmite Ministerul Justiției, scrie Cotidianul.

Evenimentul Zilei scrie astăzi despre un roman SF cu titlul „2020”, în este prezentată povestea lumii noastre lovite de o epidemie globală, chiar în anul 2020. Ca și în realitate, pandemia pornește din China. Romanul a fost publicat în anul 1997 și aparține unei scriitoare israeliene, de profesie medic. Mai multe detalii despre acest roman, puteți citi în Evenimentul istoric.

Seară frumoasă!

Guvernul pregătește o nouă ordonanță pentru susținerea IMM-urilor și a salariaților intrați în șomaj tehnic was last modified: aprilie 15th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: