Guvernul a adoptat O.U.G. pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei

15 oct. 2018
Vizualizari: 864

Deschidem Revista din această seară cu vizita oficială a președintelui Iohannis în Italia, acolo unde, în cadrul unui eveniment de celebrare a Centenarului Marii Uniri, s-a întâlnit cu românii din Italia.

„Zeci de români din Italia l-au așteptat, duminică seara, pe președintele Klaus Iohannis lângă Columna lui Traian, care a fost iluminată în culorile drapelului României. Printre ei au fost mulți copii îmbrăcați în port popular, care aveau steagul României în mâini. Câțiva dintre românii prezenți au scandat lozinca «uniți, salvăm toată România!». Șeful statului, care a venit alături de soția sa, Carmen, a fost întâmpinat cu aplauze din partea celor prezenți”, relatează Mediafax.

La București, ședința de luni a Guvernului a avut pe ordinea de zi și Ordonanța de modificare a legilor justiției.

„«Cele trei legi ale justiției au fost modificate de Parlament, iar aceste modificări au fost validate de Curtea Constituțională și asigură o mai bună funcționare a sistemului de justiție în interesul cetățenilor. Ceea ce adoptăm astăzi este o armonizare a prevederilor legilor, astfel încât să răspundă cât mai bine situațiilor întâlnite în practică pentru buna desfășurare a actului de justiție. Justiția din România trebuie să fie garanția respectării și apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale românilor, iar abuzurile și imixtiunile în înfăptuirea actului de justiție nu sunt și nu vor fi tolerate», a precizat premierul Dăncilă”, scrie News.ro.

„Guvernul a adoptat ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției, a declarat ministrul justiției, Tudorel Toader, după ședința Executivului. Textul ordonanței de urgență a fost criticat de unii lideri social-democrați. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, luni, referitor la ordonanța de urgență pe legile justiției, că soluția a fost discutată în cadrul întâlnirii ministrului justiției cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, cât și în întrevederea avută cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans”, notează Mediafax.

Ordonanța care a fost transmisă vineri seară către CSM prevede, printre altele, și amânarea pensionării anticipate a magistraților.

„Astfel, se amână prevederile privind pensionarea anticipată până la data de 31 decembrie 2022. Potrivit documentului, potențialul impact al acestei prevederi asupra resurselor umane din parchete și instanțe a fost subliniat și de către Comisia de la Veneția, care a recomandat renunțarea la schema de pensionare anticipate”, scrie Mediafax

Prin ordonanță s-a adoptat și un nou alineat la art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care prevede modul în care se fac numirile în funcțiile de conducere de la Parchetul General, DNA și DIICOT.

„Potrivit ordonanței, alineatul introdus arată că selecția procurorilor-șefi se realizează pe baza unui interviu, în cadrul căruia candidații vor susține un proiect și, pentru a fi asigurată transparența procedurii, audierea se va transmite în direct, audio-video, pe pagina de internet a Ministerului”, mai arată Mediafax.

Ministerul Public a reacționat la prevederile noii ordonanțe de urgență.

„Reprezentanții Ministerului Public afirmă, referindu-se la unele prevederi din ordonanța de urgență privind legile justiției, că, dacă numirea și revocarea procurorilor cu funcții de conducere depind de un ministru, «există un risc serios ca aceștia să nu combată în mod energic corupția în rândurile aliaților politici ai respectivului ministru» și că, dacă ministrul justiției devine titular al acțiunii disciplinare, «se creează riscul controlului politic asupra modului în care sunt verificați magistrații din punct de vedere disciplinar». Totodată, Ministerul Public arată că numirea și delegarea procurorilor s-au făcut conform legii, iar «nesocotirea» acestui fapt va duce la «blocarea activității și imposibilitatea finalizării unor cauze extrem de importante, în special aflate pe rolul Secției parchetelor militare din cadrul PÎCCJ, DNA și DIICOT»”, scrie News.ro.

Procurorul general a României a criticat astăzi modificările aduse legilor justiției prin ordonanța de urgență adoptată de Executiv. Magistratul a spus că vor fi afectate marile dosare, precum dosarul Revoluției din 1989 și cel al violențelor din 10 august.

„«Din păcate, proiectele de lege făcute în grabă sunt de natură să afecteze marile dosarele aflate în curs de soluționare. Spre exemplu, marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public și sunt foarte bine cunoscute. Spre exemplu, cele aflate pe rolul parchetelor militare. Au fost concentrate resurse umane prin delegare pentru a rezolva dosare mari și complexe. Ei bine, la aceste situații vor înceta delegările pe funcțiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desființate. Va fi foarte dificil de imaginat cum vor putea fi finalizate aceste dosare despre care toată lumea susține că dorim să fie finalizate, ca România să nu mai plătească sume mari de bani în urma condamnărilor CEDO», a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr, prezent la Consiliul Superior al Magistraturii”, scrie Adevărul.

Curtea Constituțională a decis că sunt neconstituționale o parte dintre modificările aduse Codului de procedură penală, contestate atât de președintele Klaus Iohannis, cât și de Înalta Curte de Casație și Justiție și de către PNL și USR, astfel încât legea se va întoarce în Parlament.

„Curtea Constituțională a dezbătut timp de două zile, joi și vineri, sesizările formulate de șeful statului, precum și de Înalta Curte de Casație și Justiție, de PNL și de USR asupra Legii nr. 304 privind organizarea judiciară și asupra modificărilor aduse Codului de procedură penală. CCR a respins o parte dintre prevederile sesizate ca fiind neconstituționale, dar a și admis multe dintre ele, stabilind că o parte dintre modificările aduse Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală sunt neconstituționale”, arată News.ro.

Seară frumoasă!

Guvernul a adoptat O.U.G. pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției was last modified: octombrie 15th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: