Gâlceavă electorală

22 oct. 2020
Vizualizari: 885

Pe fondul creșterii numărului cazurilor de infectare cu COVID-19, școlile trec la învățământul online. De aici, apar și problemele: mulți părinți nu reușesc să-și ajute copiii din ciclul primar, pentru că trebuie să meargă la serviciu. Guvernul pregătește un act normativ care să permită părinților să primească zile libere plătite, pentru a-și putea ajuta copiii.

„Ministerul Muncii a finalizat cadrul legal prin care părinții copiilor cu vârsta de până în 12 ani ale căror școli și grădinițe se închid în urma măsurilor epidemiologice vor putea primi sprijin financiar pentru a putea sta acasă cu copiii, iar actul legislativ va fi discutat în următoarea ședință de Guvern, a transmis, miercuri, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, pe Facebook”, scrie Agerpres.

„Imediat după ce comitetele județene pentru situații de urgență au decis trecerea școlilor din anumite localități, inclusiv din București, în scenariul 2 (prezența la cursuri alternativ cu învățământ în sistem online) sau în scenariul 3 (toate cursurile în sistem online) am inițiat completări la cadrul legal existent, pentru a putea acorda și în aceste cazuri, zile libere plătite (cu 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut) pentru un părinte. (…) Completăm ceea ce deja avem în aplicare în urma evoluției situației din țară respectiv din școli. Adăugăm și scenariile 2 și 3. (…) Intru cu acest act normativ în ședința de Guvern”, a notat ministrul Violeta Alexandru, mai arată Agerpres.

„Ministrul Muncii a subliniat că noul act normativ va avea aceleași prevederi cu cele ale legii 19/2020, care oferea zile libere plătite pentru părinții copiilor din școli și grădinițe închise după declararea stării de urgență”, menționează Agerpres.

Presa mai scrie că parlamentarii din Camera Deputaților și din Senat au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie președinte al Consiliului Legislativ.

„Iordache a fost numit în funcție cu 185 de voturi pentru și 43 contra. Iordache va conduce această instituție pe toată durata vieții sale. Augustin Zegrean a obținut 41 de voturi pentru și 187 contra, iar Ionuț Duli Mazâlu – 2 voturi pentru și 226 contra. În funcția de președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost numit senatorul USR George Edward Dircă. În favoarea acestuia au votat 174 de parlamentari, iar împotrivă – 17.Ceilalți candidați au obținut: Rodica Penescu – 4 voturi pentru și 187 contra, iar Andrei Ciochiu – 13 voturi pentru și 178 contra. Votul a fost secret, cu buletine”, notează Știrile Transilvaniei.

„Funcția de președinte al Consiliului Legislativ a rămas vacantă după demisia lui Șerban Iliescu, iar de la conducerea Secției de evidență oficială a legislației și documentare a demisionat Gheorghe Popescu”, mai arată Știrile Transilvaniei.

Numirea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ este contestată de liderii PNL și USR.

„Liderul deputaților PNL Florin Roman a anunțat că grupurile parlamentare ale partidului vor ataca la Curtea Constituțională numirea lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ. Și liderul USR Dan Barna a făcut un anunț similar și a precizat că votul în plenul reunit al Parlamentului nu respectă legea de funcționare a Consiliului Legislativ. Roman a precizat că PNL vrea să îi ajute pe colegii de la USR și astfel a prezentat și câteva argumente ale sesizării care va fi depusă la CCR, printre motive se numără și faptul că Florin Iordache nu îndeplinește condițiile de bună reputație cerute de lege și astfel acesta e incompatibil cu funcția pentru care a fost propus. Un alt argument este că Iordache este încă membru PSD, iar legea spune că un candidat la șefia Consiliului Legislativ trebuie să nu fie membru al unui partid politic”, notează News.ro.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat, miercuri seară, contestarea de către PNL și USR a numirii lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ.

„Întrebat despre contestarea de către PNL și USR a numirii lui Florin Iordache la Consiliul Legislativ, Ciolacu a replicat: «Nu mai bine nu-l votau, decât să îl conteste? E dreptul lor constituțional și mă bucur că fac acest lucru». (…) «Eu știu că grupul PNL are peste 100 de membri, iar dl Zegrean are 41 de voturi…», a adăugat Ciolacu”, arată News.ro.

În finalul Revistei scriem despre descoperirea unui nou organ în gâtul uman.

Până acum se credea că regiunea nazo-faringiană, din spatele nasului, găzduiește doar o serie de glande salivare microscopice, dar cercetătorii au găsit acum un set nou de glande, de aproximativ 3,9 centimetri lungime. Datorită amplasării lor, pe o bucată dintr-un cartilaj numit torus tubarius, aceste noi glande au fost denumite glande salivare tubariale”, notează Live Science, citată de Digi 24.

„Cel mai probabil, acest nou organ lubrifiază partea de gât aflată în spatele nasului și a gurii, au scris cercetătorii în revista Radiotherapy and Oncology. Descoperirea a fost făcută din întâmplare. Cercetătorii de la Institutul olandez al cancerului foloseau o combinație de scanări și tomografie cu emisie de pozitroni (PET), numită PSMA PET-CT, pentru a studia cancerul de prostate”, mai arată Digi 24.

Seară frumoasă!

Gâlceavă electorală was last modified: octombrie 22nd, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: