Fosta şefă a DNA câştigă la CEDO procesul împotriva României

5 mai 2020
Vizualizari: 655

Știrea acestei zile este reprezentată de decizia CEDO în legătură cu revocarea fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil și dreptul la libertatea de exprimare. Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a declarat despre decizia CEDO în cazul revocării fostei șefe DNA Laura Codruța Kovesi, că decizia CCR a făcut ca președintele Iohannis să semneze actul de demitere, nu faptul că el, ca ministru, a propus acest lucru. Președintele PNL, premierul Ludovic Orban a transmis, marți, că decizia CEDO în cazul Laurei codruța Kovesi «este dovada compromiterii actualei Curți Constituționale de către PSD». Orban consideră că CCR «s-a compromis prin propriile decizii care încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului», iar modul de acțiune și constituire a Curții ar trebui regândite”, relatează News.ro.

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a comentat, marți, decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a hotărât că România a încălcat drepturile omului în cazul demiterii fostei șefe DNA.

„Regulă generală este la nivel național și european că nu se comentează hotărârile instanțelor. Ele se respectă și atât. Sigur că probabil va fi momentul în care voi comenta, dar ce aș putea spune? Că pe firul acestui proces de demitere au fost practic trei factori care și-au împlinit misiunea. Eu, că ministru, am făcut raportul de evaluare și am propus revocarea. După aceea, a fost sesizată Curtea Constituțională. Ministrul nu este autor al dreptului de sesizare a Curții. O face Guvernul, președintele Camerei, președintele Senatului. CCR a dat o decizie și președintele a revocat-o în baza acelei decizii. Președintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci decizia CCR – ea se execută. Eu cam asta pot să spun”, a declarat Tudorel Toader pentru Bună Ziua Iași, scrie Adevărul.

Adevărul consemnează și declarația președintelui CCR, Valer Dorneanu.
„Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic. Nu am de gând să fac niciun comentariu. Nu îmi permite statutul să dau declarații publice cu privire la o decizie a uneia din cele 3 mari instanțe. Vă dați seama că nu pot comenta asa ceva. (…) Se vor face comentarii la adresa noastră, este evident, că de-aia este democrație”, a spus Dorneanu, scrie Adevărul.

Și tot News.ro scrie că ministerul Justiției propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția, ca urmare a Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României.

„În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicațiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept, Ministerul Justiției va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneția solicitarea de a aplica dispozițiile statutare ale Comisiei în privința domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcția de membru al Comisiei de la Veneția”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției, citat de News.ro.

„Mandatul lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneția a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitarii mandatului de ministru al Justiției”, mai scrie News.ro.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, marți, într-un briefing de presă, că România poate cheltui 1% din totalul fondurilor alocate pentru dezvoltare rurală, respectiv 80 de milioane de euro, pentru sprijinirea fermierilor și agricultorilor afectați de criza Covid-19.

„Ieri am primit o comunicare a Comisiei prin care ne spune că s-a aprobat modificarea Regulamentului 1305/2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală, acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală referitor la măsuri specifice, temporare, excepționale ca răspuns privind răspândirea Covid-19. Noi am cerut acest lucru la sfârșitul lunii martie printr-o scrisoare, unde sigur am solicitat mult mai multe lucruri, s-a aprobat, astfel încât sumele pe care nu le-am utilizat până acum, și nu au fost accesate, să le putem dirija în măsuri de sprijin care au aplicabilitate până în 31 decembrie 2020. Cei mai afectați de această criză sunt fermierii și agricultorii. Vom lucra acum să definim condițiile de eligibilitate și eventual criteriile de selecție, astfel încât să fie obiective și nedescriminatorii pe baza dovezilor disponibile”, a spus Oros, relatează Agerpres.

„Ministrul Agriculturii a precizat că România mai are neutilizate sume între 72 și 80 de milioane de euro din măsurile PNDR 2020 mai puțin accesate, iar valoarea maximă a sprijinului nu va depăși 5.000 euro la fermier și 50.000 de euro la procesator”, mai scrieAgerpres.

Evenimentul Zilei scrie astăzi că, începând de marți, Registrul Auto Român (RAR) oferă date despre daunele vehiculelor înmatriculate în România.

„De acum, în doar câteva minute, puteți afla informații despre majoritatea vehiculelor pentru care au fost înregistrate oficial, la societățile de asigurări, avariile produse pe teritoriul României. Astfel aplicația «Istoric Vehicul», este disponibilă pe site-ul oficial al instituției, www.rarom.ro. RAR vine astfel în sprijinul clienților săi care vor să cunoască cât mai multe informații despre vehiculul de care sunt interesați.Acest lucru este posibil ca urmare a informațiilor pe care le primește RAR de la partenerii specializați care colectează date de la societățile de asigurare și atelierele de reparații autorizate”, relatează Evenimentul Zilei.

Seară frumoasă!

Fosta șefă a DNA câștigă la CEDO procesul împotriva României was last modified: mai 5th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: