Autonomia Ţinutului Secuiesc, respinsă de Senat

29 apr. 2020
Vizualizari: 872

Tema autonomiei secuilor din Transilvania revine astăzi în atenția mass-media. Președintele Klaus Iohannis a criticat, miercuri, proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc, susținând că PSD a ajutat UDMR să treacă acest act normativ de Camera Deputaților.

„Jo napot kivanok, PSD. Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri?”, a spus șeful statului într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni, scrie Agerpres.

„Camera Deputaților a adoptat tacit proiectul privind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc, acesta urmând să intre în dezbaterea Senatului, care este for decizional. Ca urmare a faptului că termenul de dezbatere și vot a fost depășit în Camera Deputaților, iar acest for a constatat adoptarea tacită a proiectului în ședința din 23 aprilie, propunerea legislativă a trecut în forma depusă de inițiatori – deputații UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy și Biro Zsolt-Istvan. Raportul Comisiei pentru administrație a fost de respingere. Proiectul prevede ca «Ținutul Secuiesc» să devină regiune autonomă cu personalitate juridică”, mai arată Agerpres.

PSD a răspuns șefului statului printr-o declarație a președintelui interimar al partidului, Marcel Ciolacu.

„PSD nu susține legea privind autonomia Ținutului Secuiesc! PSD va vota împotriva acestui proiect de lege și îl va respinge urgent la Senat, care e cameră decizională. De altfel, PSD a votat împotrivă și în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Acest proiect are numai rapoarte de respingere și avize negative. Acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi cu raport de respingere. Mai mult, Guvernul a dat răspuns și a trimis punct de vedere după mai bine de două luni de când i-a fost solicitat, după ce se împlinise deja termenul de adoptare tacită. Mai mult, Comisia pentru administrație condusă de PNL a avut nevoie de 3 săptămâni ca să dea un raport pentru această lege. Mai mult, Biroul Permanent al Camerei a atenționat Comisia de administrație, printr-o adresă, că se împlinește termenul de adoptare tacită și că trebuie să facă ceva”, a scris președintele Ciolacu pe Facebook, arată Agerpres.

Și pentru a pune punct scandalului iscat în politica românească, Senatul s-a reunit, miercuri, de urgență, într-o ședință de Plen, și a respins proiectul care aducea autonomie Ținutului Secuiesc. Libertatea scrie despre votul din Senat pentru acest proiect ce viza autonomia Ținutului Secuiesc.

„S-au înregistrat 126 de voturi «împotriva» proiectului și 9 voturi «pentru».
Toți senatorii UDMR au votat pentru inițiativa privind autonomia Ținutului Secuiesc, în vreme ce parlamentarii din celelalte partide au votat împotrivă. Adoptarea tacită a proiectului în Camera Deputaților a provocat scandal pe scena politică”, relatează Libertatea.

Presa revine astăzi și asupra cazului medicului Mircea Beuran.

„Mircea Beuran, fostul președinte al Senatului Universității de Medicină și Farmacie din București, a fost trimis în judecată, miercuri, de procurorii DNA pentru că ar fi primit de la un medic bani și bunuri în valoare de peste 10.000 de euro în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu”, scrie Agerpres.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a răspuns luni, în cadrul unei videoconferințe de patru ore, întrebărilor medicilor cu privire la acordarea stimulentelor financiare așteptate de aceștia, precum și în legătură cu fondurile necesare achiziționarii echipamentelor medicale și de protecție.

„Ministerul Fondurilor Europene vine cu clarificări privid accesarea celor 470 milioane euro puse la dispoziția spitalelor și anunță că managerii spitalelor pot decide asupra personalului care primește stimulentul financiar, avându-se în vedere includerea și altor categorii profesionale, iar acordarea stimulentului se va face începând din luna mai, pentru luna aprilie”, arată News.ro.

„Corect și de bun simț este ca stimulentul să se acorde întregului personal medical și auxiliar care are o contribuție la combaterea pandemiei. Cu acordul Ministerului Sănătății vom propune această flexibilizare în ședința de Guvern de joi”, a precizat ministrul Boloș, mai scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Autonomia Ținutului Secuiesc, respinsă de Senat was last modified: aprilie 29th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: