Discursul domnului Ioan Chelaru în cadrul Galei Premiilor Uniunii Juriștilor din România pe anul 2019. Laudatio

28 ian. 2020
Vizualizari: 931

 

Laudatio pentru prof. univ. dr., av. Ioan Macovei

 

Dle profesor, sunt efectiv emoționat. Aveți în față, cu bune și cu rele, ceea ce școala de drept de la Iași, în urmă cu 40 și ceva de ani, a scos, atunci când erau 30 de studenți la Iași, 30 la Cluj și 50 la București. L-am avut efectiv pe dl profesor la disciplina Comerț internațional și mărturisesc că și prin știința dreptului, pe care a reușit să ne-o deslușească la cât puteam noi, studenții din anul IV la vremea aceea, dar și ulterior, prin calitățile de pedagog, prin calitățile de administrator, fiind zece ani decanul Facultății de Drept de la Iași și ulterior în activitatea prodigioasă de conducere a doctoratelor pe care a avut-o și știu că mulți dintre absolvenții facultății de la Iași sau din alte părți și-au susținut doctoratul sub conducerea științifică a dumnealui, a marcat nu numai școala de drept de la Iași, dar și școala de drept românească.

De asta, și pentru multe alte calități – și nu știu cum să folosesc puține cuvinte să spun multe lucruri, deși eu sunt un vorbitor de profesie, fiind avocat de 40 de ani, vă dați seama că încerc să spun că am vorbele la mine –, este un om care a marcat existența a generații de juriști, a reușit – sigur, cu eforturile specifice și perioadei anterioare Revoluției, dar și după Revoluție – să țină cu demnitate poziția de profesor universitar a celei mai vechi universități din România și, o spun cu plecăciune, este un model pentru ceea ce ar trebui să fie astăzi învățământul universitar; și nu mă refer numai la școala ieșeană.

Pentru acestea și pentru multe alte calități, și pentru că este o anumită vârstă, când faci un pas înapoi de la catedră, dar nu de la cercetare – dovadă că în ultimii ani dl profesor a elaborat o serie de lucrări importante, și în drept internațional privat, și pe comerț internațional, și pe drept de proprietate intelectuală; și are în lucru, din ce știu eu, la editură o nouă carte –, pentru toate acestea permiteți Uniunii Juriștilor să acorde acest premiu de excelență și să-l felicite, să-i dorească sănătate…

A găsit de cuviință – ca și alții, de altfel – să transmită în familie moștenirea aceasta de iubitor al dreptului și de iubitor al pedagogiei, a faptului că îți dorești să crești alte generații de copii care doresc să facă dreptul. Și îl felicit, și pentru modul în care l-a crescut și educat, pe dl conferențiar Macovei.

 

Discursul domnului Ioan Chelaru în cadrul Galei Premiilor Uniunii Juriștilor din România pe anul 2019. Laudatio was last modified: ianuarie 28th, 2020 by Ioan Chelaru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Ioan Chelaru

Ioan Chelaru

Este profesor universitar doctor, avocat și președintele Uniunii Juriștilor din România.
A mai scris: