Discursul domnului Ioan Chelaru cu ocazia Galei Premiilor Uniunii Juriștilor din România pe anul 2019

8 ian. 2020
Vizualizari: 1334

 

Sărut-mâna, doamnelor, bună seara domnilor. Este o bucurie specială pentru noi, cei de la Uniunea Juriștilor, să vă avem invitați în această seară, o seară de gală, pe care reușim, de 28 de ani, să o păstrăm în tradiția nu numai a Uniunii, dar și a justiției din România. Încercăm și astăzi, anul acesta, să fim gazde la un eveniment pe care noi îl considerăm extrem de important pentru lumea juridică – și mă refer la Gala Premiilor Uniunii Juriștilor din România, moment în care premiem măcar o parte din cele mai bune lucrări de drept apărute în anul care aproape e la final.

Am spus întotdeauna că cei care au putere, inteligență, răbdare, voință să trăiască bucuria paginii tipărite sunt oameni aleși. Și am mai spus că niciodată un jurist nu este complet dacă nu și scrie. În sensul că trimite către semenii săi ceea ce crede că este important, ceea ce crede că poate folosi și poate deveni patrimoniul vieții juridice din România. Și, până la urmă, pentru fiecare dintre cei care fac acest efort,  spun eu, să transpire uneori cu sânge, este o bucurie să vadă un coleg, să vadă un prieten, să vadă un cititor obișnuit că răsfoiește, măcar, dacă nu intră în profunzimile unei cărți, a unui articol. De aceea apreciez ca un act de cultură tot ceea ce noi, dumneavoastră, cei care nu sunt astăzi prezenți, dar care au această calitate, acest talent, să scrie, sunt părți ale unui act de cultură. Iar cultura juridică este una din formele de cultură care spun eu că reflectă intelectualitatea, reflectă ceea ce este mai înalt într-o societate. O societate cu juriști foarte buni, profesori de drept foarte buni, cu practicanți ai dreptului – și aici mă refer la toate profesiile juridice, nu vreau să discriminez niciuna – foarte buni, nu are cum să nu devină, în timp, și o societate dreaptă, o societate corectă, o societate în care majoritatea celor care, într-un fel sau altul, acționează în justiție sau apelează la justiție, pot răspunde pozitiv.

Pentru că în ultimii ani, de când am avut onoarea – specială și temporară – să fiu ales președinte al Uniunii Juriștilor, la aceste gale mi s-a făcut, printre alte multe observații, aceea că durează foarte mult, am să mă opresc cu acest cuvânt scurt de deschidere aici și am să vă comunic că avem bucuria specială să-l avem invitat de onoare în această seară pe unul dintre cei mai importanți oameni de drept, profesor universitar, dl Ion Traian Ștefănescu, care, de o viață, muncește în domeniul Dreptului muncii.

Discursul domnului Ioan Chelaru cu ocazia Galei Premiilor Uniunii Juriștilor din România pe anul 2019 was last modified: ianuarie 8th, 2020 by Ioan Chelaru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Ioan Chelaru

Ioan Chelaru

Este profesor universitar doctor, avocat și președintele Uniunii Juriștilor din România.
A mai scris: