E o sărbătoare a sufletului, e o sărbătoare a inimii și e o sărbătoare a intelectului, pe care măcar parte din cei care v-am cunoscut mai mult sau mai puțin, care am fost lângă dumneavoastră în momente uneori fericite, alteori mai dificile, care suntem în continuare într-o echipă cu dumneavoastră, trebuia și era necesar să fim prezenți

5 sept. 2017
Vizualizari: 1448
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

 

Ioan Chelaru: Sărut mâna, doamnelor, bună ziua, domnilor – și este o bucurie să fim astăzi, în această după-amiază, aici la Tîrgu Mureș împreună.

Aș vrea să încep cu o veste bună; bună pentru noi toți, cred. Eu am, în programul pe care l-am primit acum, de vorbit de patru ori – câte zece minute –, 40 de minute. O să fac un efort și o să încerc ca în 6-7 minute să spun ce vreau să spun, în numele meu personal și în numele instituțiilor pe care le reprezint. Sigur că dl profesor Hurubă s-a referit la Academia de Științe Juridice, al cărei președinte sunt; eu aș vrea să mă refer și la Uniunea Juriștilor, pe care de câțiva ani buni o conduc; aș vrea să mă refer și la Uniunea Barourilor, unde, în calitate de vicepreședinte, sunt aici prezent, și va trebui să transmit și mesajul dlui președinte Florea din partea UNBR pentru acest eveniment. Am fost rugat în mod special de către dl președinte și am promis că nu pot să mă dezic, mai ales că este șeful meu direct.

Acestea fiind zise și intrând în problematică, doar câteva cuvinte. Ceea ce am vrut să spun din suflet, și poate un pic sentimental, ca orice moldovean, am scris în cartea care a apărut – pe care n-am văzut-o, acum reușesc să o văd prima dată: Excelența voastră, dle profesor, am traversat Carpații dimineață, pentru că mi s-a părut o mare onoare pentru mine să fiu astăzi prezent. E o sărbătoare a sufletului, e o sărbătoare a inimii și e o sărbătoare a intelectului, pe care măcar parte din cei care v-am cunoscut mai mult sau mai puțin, care am fost lângă dumneavoastră în momente uneori fericite, alteori mai dificile, care suntem în continuare într-o echipă cu dumneavoastră, trebuia și era necesar să fim prezenți. Eu am să rostesc două cuvinte și cred că ele se potrivesc dlui profesor: excelență academică. Puțin sunt cei care, în decursul unei vieți de carieră de avocat de 40 de ani și multe alte lucruri, au cunoscut oameni – și nu m-am referit aici numai la calitatea didactică sau la cea de avocat, notar, judecător, ambasador sau la alte multe alte calități – de o asemenea talie, nu numai intelectuală; de o asemenea calitate morală. Distinse gazde, dragi organizatori, stimați invitați și probabil membri ai familiei, am început să găsim din ce în ce mai rar persoane de talia, formația, modul de a trăi și a gândi a dlui prof Leș – au ajuns rara avis. Cred că prezența noastră este semn de prețuire, cred că dumnealui, cu tot ce s-a rostit aici foarte bine și foarte corect de către colegii care îl cunosc, unii din studenție sau mai încoace, le merită pe toate. Însă excelența academică pe care o reprezintă – nu numai în lumea noastră, a juriștilor – numele Ioan Leș nu va putea fi înlocuit niciodată, de nimeni.

Sigur, statura dumnealui, ardeleanul acela așezat, care despică firul în patru, care și problemele de Drept le analizează de o sută de ori înainte de a le scrie și de a și le asuma, chiar dacă sunt în contradicție cu majoritatea altor păreri, l-au așezat într-un loc distinct. Și beneficiem – și aici vorbesc și în numele corpului de avocați – de expertiza dumnealui, atât de înțeleaptă și atât de folositoare în situații limită. Atunci când drumul acela pe care nu știi cum să-l apuci sau care este cel corect – ți-l luminează cu un sfat, cu o părere, cu puncte de vedere mai multe, dar spune: Acesta cred eu că este drumul bun – profesorul Ioan Leș.

De aceea am venit astăzi la Tîrgu Mureș și de aceea o să mă scuz de la organizatori – în această noapte o să ajung și la București; mâine, la ora 10 este Comisia permanentă a Uniunii Barourilor. Nu e un efort și n-o spun ca și cum aș face un efort ieșit din comun. Este meritul profesorului că ne-a adunat aici, este viața dumnealui, este, până la urmă, chintesența existenței și cred – mai fac o mărturisire de credință – că asta îl și ține atât de proaspăt, atât de prezent, cu perspicacitate deosebită. Și îl va mai ține mult timp. Să-i dea Dumnezeu sănătate, bucurii, sănătate și celor dragi! Și pentru că trebuie să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului, în Consiliul de Conducere al Uniunii Juriștilor la ultima ședință, analizând întreaga activitate a dumnealui, care, de altfel, cum bine se spunea aici, a fost în mod constant premiată, nu numai pentru activitatea editorială și cea de profesor, ci și pentru alte activități, Uniunea Juriștilor din România a hotărât, prin organul de conducere, să acorde diplomă de onoare dlui profesor univ. dr. Ioan Leș, în semn de prețuire și recunoaștere a performanțelor profesionale din întreaga carieră și a valorilor promovate în domeniul dreptului. Vă mulțumesc.

E o sărbătoare a sufletului, e o sărbătoare a inimii și e o sărbătoare a intelectului, pe care măcar parte din cei care v-am cunoscut mai mult sau mai puțin, care am fost lângă dumneavoastră în momente uneori fericite, alteori mai dificile, care suntem în continuare într-o echipă cu dumneavoastră, trebuia și era necesar să fim prezenți was last modified: septembrie 5th, 2017 by Ioan Chelaru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Ioan Chelaru

Ioan Chelaru

Este profesor universitar doctor, avocat și președintele Uniunii Juriștilor din România.
A mai scris: