Discursul domnului Ioan Chelaru cu ocazia Zilei Justiției 2021

2 iul. 2021
Vizualizari: 654
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

 

Bună ziua, doamnelor! Bună ziua, domnilor!

Mulțumesc frumos pentru că sunteți prezenți aici, la noi, la sediul Uniunii Juriștilor din București, pentru un moment festiv pe care l-am pregătit de ceva timp pentru a serba ceea ce a fost stabilit legal, Ziua Justiției. Precum știți, printr-o decizie guvernamentală, prima duminică din luna iulie a fost aprobată pentru a serba Ziua Justiției. Este considerată Ziua Justiției. Din acel moment până astăzi, fără nicio excepție, Uniunea Juriștilor, cu posibilități mai mari sau mai mici, a reușit să organizeze de fiecare dată Ziua Justiției sub forma unor întâlniri mai mult sau mai puțin importante, mai mult sau mai puțin științifice, sub forma unor sesiuni de comunicări științifice, sub forma lansărilor de carte sau altor activități. Am considerat că, indiferent de domeniul în care lucrăm sau zona în care profesăm, în justiție este bine să ne întâlnim, să ne spunem ce avem mai bun, să ne aducem aminte și de lucrurile pe care ar trebui să le corectăm, de fiecare dată apreciind că întâlnirea noastră nu trebuie să aibă neapărat numai un caracter formal. Trebuie să fie și o întâlnire de socializare.

O întâlnire în care nu de la nivelul unei tribune, ci de acolo, din iarbă, cum se spune, că tot suntem în perioada Campionatului European, să putem discuta unii cu alții, să spunem direct, elegant, într-adevăr, așa cum îi stă bine unui jurist, ceea ce ne doare, ceea ce credem că trebuie corectat, ceea ce putem face. Să facem propuneri, inclusiv propuneri legislative, să venim cu idei, să spunem lucrurilor pe nume. Sigur că nu întotdeauna lucrurile, când se spun pe nume, mai ales în justiție, sunt și foarte plăcute. Nu întotdeauna anumite instituții își asumă pe deplin responsabilitatea pentru acele lucruri.

Dar prima duminică din iulie este Ziua Justiției, și cred că toate instituțiile din domeniu ar trebui să găsească o modalitate să amintească acest lucru și celor care formează instituția respectivă și celor care, într-un fel, își pun umărul la actul de justiție, pentru că este un domeniu special. Un domeniu nu pentru că mi-am dedicat eu peste 40 de ani de viață acestuia, ci pentru că e o zonă umană, cu sensibilități speciale, cu consecințe asupra vieții. Și aici mă refer în principal la drepturile și dreptățile umane, atât de mult discutate și disputate mai ales în ultima perioadă, și vă aduc aminte numai de perioada asta a pandemiei, pentru că această zonă are consecințe asupra vieții semenilor noștri. Mari. Orice greșeală de aici se reverberează nu numai, vizavi de o persoană sau de o anumită instituție, se reverberează vizavi de toată societatea românească.

Revenind la ceea ce ne-am propus noi astăzi, am promis colegilor mei din consiliul de conducere că nu vorbesc mai mult de două ore, am spus să facem această întâlnire nu ca o sesiune de comunicări științifice. Ea este dedicată unei teme generoase, Cultura și Dreptul, dar asta nu înseamnă că cei care sunt prezenți și doresc să exprime un punct de vedere sau câteva idei trebuie să se rezume numai la această temă. Sigur, subsumăm întâlnirea noastră, așa cum spuneam, și partea formală, să zicem cea de aici, și partea informală, care e după cea a acestei teme delicate. Am apreciat că este momentul să relansăm una dintre revistele cele mai căutate din România ante și interbelică și după aceea postbelică, reapărută și după 1990 și care apare astăzi, și sunteți primii care aveți acest beneficiu special din nou, Ziarul, unii îi spun revistă pentru că am căutat să aibă și o ținută grafică deosebită, Palatul de Justiție.

În paginile ziarului, personalități importante ale culturii și dreptului din România, pe zone pe care au considerat că trebuie să le expună public, au scris rânduri, eu aș spune unele mici, poate este mult spus capodopere, dar zone asupra cărora chiar merită să te apleci. Unele le luăm și le citim poate cu pixul în mână, asupra unora revenim. Bucuria mea este că Palatul de Justiție a reapărut. Și eforturile, și ale mele personale, și ale echipei de aici, de la Uniunea Juriștilor, vor fi îndreptățite în viitor ca măcar, așa cum ne-am propus, de două ori pe an, bianual, Ziarul Palatul de Justiție să reapară, să aibă o ținută culturală și de informații, dar în principal culturală deosebită și o ținută grafică la nivelul pretențiilor pe care noi le avem aici, pentru că vreau să vă fac câteva mărturisiri.

În contextul actual nu este foarte ușor, ca să nu spun că este foarte greu, pentru că ar însemna să mă plâng, să conduci Uniunea Juriștilor din România. Noi am văzut, și eu am văzut de când am venit aici, Uniunea Juriștilor nu neapărat ca o umbrelă care să asigure, să zicem, protecția, inclusiv de soare, a celor din zona justiției, din zona celor care lucrează în justiție, celor care practică dreptul, care scriu la catedre sau în alte părți sau în alte locuri, scriu cărți, articole, care sunt preocupați de cercetare. Nu numai acest lucru. Uniunea Juriștilor este formată din oameni vii. Nu suntem foarte mulți. Poate lumea se gândește că am fi câteva mii. Nu! Uniunea Juriștilor nu cuprinde toți juriștii din România, care sunt câteva sute de mii. Cuprinde, să zicem, o zonă de elită, a celor care au dorit ca, în afară de profesia în sine, la bară, la pupitru, în instanță sau la cercetarea penală, sau la practicieni în insolvență, în cazuri de insolvență sau executori judecătorești, au găsit și au considerat că, în afară de profesia în sine, mai pot face și altceva pentru ceilalți colegi. De asta noi am vrut să păstrăm și să menținem funcțională Uniunea, cu dificultățile majore pe care majoritatea dintre dvs. știți că le-am avut, mai ales în perioada, să zicem, ultimilor 10 ani. În principal, sigur, cele care țin de aspectele financiare. Dar Dreptul nu se face numai cu bani. În primul rând, Dreptul se face cu specialiști, cu oameni de bună-credință, cu oameni bine pregătiți, și se face și cu sufletul, să știți. Pentru că, o să vedeți și în articol, dacă nu am spus, că Drept nu înseamnă numai legislație, nu înseamnă numai facerea legilor, nu înseamnă numai aplicarea legilor.

Drept înseamnă, în principal, în opinia mea, apărarea omului și așezarea omului, semenului, concetățeanului nostru, în centrul acestuia. Ideea de a-i apăra drepturile, de a-i asigura garanții că acele drepturi sunt valide și aplicabile pentru toată lumea, indiferent ce pregătire are, indiferent ce posibilități de a-și angaja un specialist are sau n-are. Ideea aceasta a fost una dintre ideile care ne-a dus pe noi mai departe. De aceea, în frunte, și la noi ca și la majoritatea celor care suntem în domeniu, este apărarea drepturilor și libertăților umane. Pentru că, spuneam într-una dintre întâlnirile anterioare, că, dacă noi aici avem puterea să spunem adevărul, chiar dacă deranjează uneori, sau pe anumite zone deranjează, asta înseamnă că măcar avem aparența că suntem liberi. Și măcar, dacă avem aparența că suntem liberi, putem avea aparența că putem trăi într-o societate pe care unii o numesc democratică, noi am putea spune că e aparent democratică. Am dori chiar mai mult și sigur că mă uit la generația nouă, majoritar în sală, care trebuie să facă mai mult, să se implice mai mult.

În sfârșit, nu vreau să mă întind mai mult decât trebuie, și vreau să vă mai spun un lucru. Uniunea Juriștilor are anul acesta un eveniment special, care se întâmplă extrem de rar. Uniunea Juriștilor este cea care editează, spun eu, cea mai importantă revistă de drept din România, Revista Dreptul, care, anul acesta, în decembrie, împlinește 150 de ani de la apariție. Este, cum bine sublinia colegul nostru, profesorul Ovidiu Predescu, a doua cea mai veche revistă existentă în România, după Convorbiri Literare. Sigur că nu puteam să nu ne facem un titlu de glorie din asta și pregătim pentru această toamnă-iarnă, în decembrie de fapt, un eveniment care o să includă mai multe activități. O parte dintre ele, despre ele va vorbi profesorul Predescu: vreau să știți și dvs., să trimiteți și să vorbiți cu cei în mijlocul cărora munciți sau trăiți și care sunt interesați, că așteptăm și sugestii, așteptăm și propuneri, așteptăm și participare și sigur așteptăm și implicare.

Constat aici cu plăcere că există și reprezentanți ai unor importante organe de stat. N-am vrut să fac o impolitețe să încep să fac prezentările nominale a celor prezenți astăzi. Așa cum spuneam, majoritatea dintre dvs. vă cunoașteți. Însă, unii dintre dvs., care reprezentați instituții din domeniul dreptului, cred că este bine să vă gândiți la ceea ce pregătim noi în decembrie și cred că nu este jurist în țara asta care nu a citit măcar o dată, de două ori, de cinci ori, de o sută de mii de ori, de câte ori au avut nevoie, Revista Dreptul și articolele de acolo, pe parcursul istoriei. Vreau să vă chem pe toți să punem umărul, împreună cu echipa de la noi, de aici, să generăm acel eveniment care să ajungă și la toți cei interesați, nu numai în lumea dreptului, dar care să rămână nu ca au un eveniment festiv, va fi și un eveniment festiv, ne gândim și la un banchet al juriștilor, ca să ne ducem înapoi iar în istorie… Dar, am dori, și ușa Uniunii Juriștilor este în permanență deschisă, să veniți cu inițiative, idei, sugestii și chiar contribuții. Și aici mă refer, așa cum spuneam, ca să revin la idee, și la instituțiile statului român care sunt implicate, care lucrează pe această zonă. Sigur că, fiind și un vorbitor de profesie, fiind și un moment special pe care, într-un fel, l-am organizat și eu, ca un fel de copil pe care-l ții și încerci să-l prezinți celor de aici, mă opresc. O să-mi permiteți, din când în când, să mai punctez ceva din ceea ce cred eu că trebuie adus aminte la un asemenea moment festiv. Sigur, Ziua Justiției s-a dovedit o sărbătoare. Haideți să depășim multele și gravele probleme care există, pe care le recunoaștem direct, indirect, oficial sau mai puțin oficial, să ne aducem aminte că, în principal, suntem oameni, că suntem buni, că putem face bine, nu numai în profesie. Putem face bine și social, astăzi, pentru două ore, a meritat să fiți la Uniunea Juriștilor pentru acest eveniment.

Mulțumesc tare mult!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Discursul domnului Ioan Chelaru cu ocazia Zilei Justiției 2021 was last modified: iulie 5th, 2021 by Ioan Chelaru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Ioan Chelaru

Ioan Chelaru

Este profesor universitar doctor, avocat și președintele Uniunii Juriștilor din România.
A mai scris: