Discursul dlui av. dr. Ioan Chelaru – Statul de drept în România la 100 de ani de la Marea Unire. Rolul profesiilor juridice (Ziua Justiției 2018) – Concluziile conferinței

19 iul. 2018
Vizualizari: 1329

Distinși dragi colegi, distinși dragi invitați,

Am ascultat puncte de vedere, doleanțe, felicitări de la principalele profesii juridice. Ele, așa cum spuneam în materialul meu, la un moment dat nici nu mai știau câte sunt. Sunt multe lucruri de făcut. Sunt lucruri asupra cărora constat cu plăcere că toate profesiile se apleacă; că în interiorul fiecărei profesii există în chip firesc frământări, generate de multe lucruri, multe cauze. Sigur, evoluția societății este una dintre ele. Schimbările, nu numai legislative, din mentalul public se reflectă în evoluția și în problemele fiecăreia din profesii. Noi, la Uniunea Juriștilor, Colegiul Director și Adunarea Generală, ne-am stabilit câteva puncte importante de rezolvat în următorii ani. Și, fiind la începutul unui nou mandat, m-am angajat, în măsura puterilor mele intelectuale și fizice, în măsura în care avem o colaborare foarte bună în Consiliul Director, măcar o parte dintre aceste dorințe profesionale ale tuturor profesiilor reprezentate în colegiul director, dar pe care noi încercăm să le ținem într-un echilibru, pentru ca viitorul să însemne mai bine și din punctul de vedere al actelor normative ce vor fi elaborate, unde vom avea un punct de vedere și, în măsura posibilităților, o susținere legislativă, dar și din punct de vedere al modului de a exista și a trăi juriștii. Pentru că nu trebuie să uităm că, în afară de ceea ce dăm societății, ca oameni dedicați dreptului, fiecare dintre noi are o viață, are o familie, are preocupări, are pasiuni și suntem oameni; în primul rând suntem oameni. Dedicați – mult, puțin; firesc, mai puțin firesc, sau în orice mod – acestei zeițe legată la ochi cu balanța în mână.

Am spus întotdeauna că profesiile juridice sunt egale. Eu sunt de 40 de ani avocat, n-am uitat niciodată acest lucru. Însă în calitate de președinte, deși la vremea aceea eram inclusiv implicat politic, vicepreședinte al Senatului, am vrut să țin balanța inclusiv a profesiilor și interprofesională echilibrată. Dacă am reușit sau nu, ce am reușit la Uniunea Juriștilor în ultimii ani față de ceea ce ne-am propus, ceea ce ne propunem în viitor și vom reuși, veți judeca dumneavoastră.

Și aș vrea să faceți aceste judecăți nu formal. Aș vrea să facem aceste judecăți și aceste păreri, de care întotdeauna vom ține cont… Fac o paranteză: spunea doamna judecător Andreea Ciucă, vorbind despre Asociația Magistraților și despre rolul acestei asociații în redactarea și amendamentele la unele acte normative. Uneori se ține cont, alteori nu se ține cont, îi înțeleg punctul de vedere. Doamna președintă, am condus o parte din activitatea comisiei de revizuire a Constituției; am avut o colaborare foarte bună cu asociația dumneavoastră și spun acum public, recunoscându-vă meritele: parte din cele 124 de amendamente adoptate atunci de comisie au aparținut Asociației Magistraților, așa că nu aveți a vă face din acest punct de vedere reproșuri. Am închis paranteza. Eram așa, cu o datorie morală față de asociație.

👍Vezi aici: Conferința „Statul de drept în România la o sută de ani de la Marea Unire. Rolul profesiilor juridice” – Sărbătorirea Zilei Justiției 2018

Revenind la activitatea noastră și la ceea ce vrem și dorim să facem pentru toate profesiile juridice – am început, în urmă cu ceva timp, la Galați prima dată, o colaborare și un proiect de colaborare interprofesională. Deoarece chiar dorim ca Uniunea Juriștilor să realizeze nu neapărat – termenul mi se pare un pic peiorativ – „umbrela profesiilor juridice”, dar să-și pună amprenta pe o colaborare reală, de întrajutorare, de sprijin între profesiile juridice. Nu numai strict profesional și nu numai strict în sală, între judecător, procuror, avocat, consilier juridic. În plan legislativ, între cei care au inițiativă legislativă și parte dintre noi cei care ne implicăm într-un fel sau altul în redactarea actelor normative sau în susținerea lor pentru colegii juriști din parlament, privind organizarea profesiilor. Nu este un lucru ușor, ne-am asumat și proiecte importante. Nu totdeauna, toți colegii din toate profesiile sunt și dispuși să acorde timp, inteligență, răbdare și să emită judecăți de valoare legat de profesii și de așezarea acestora pe ceea ce dorim noi, o temelie solidă, echilibrată și de bună-credință.

Și pentru că vor fi discuții – și mi se pare firesc să fie discuții – vreau ca acestea să fie mai lejere, mai libere, să ne putem spune între noi și păreri, și idei, și critici – pentru că fără ele n-am putea să facem un pas înainte.

Închei lucrările conferinței de astăzi cu bucuria de a fi – din păcate cam rar – împreună, cu promisiunea pe care o fac în numele Uniunii, să încercăm să organizăm mai multe activități, și de altă natură. Din acest punct de vedere, îmi permit să promit acest lucru și din partea Uniunii Barourilor, unde sunt vicepreședinte încă, să putem spune da mai multor activități și mai multor evenimente, nu întotdeauna festive. Uneori, evenimentele științifice cer un efort intelectual special. Nu-i ușor, și vă spun pe propria piele, îmi scriu singur discursurile, de-asta, nu-i ușor să prezinți, să redactezi, uneori de câte 3, 4, 5 ori un material pentru a fi prezent în fața dumneavoastră. Știu, întotdeauna – și vin din acest mediu – exigența este maximă.

Mulțumesc tare mult.

Av. dr. Ioan Chelaru,
Președintele Uniunii Juriștilor din România

 

Discursul dlui av. dr. Ioan Chelaru – Statul de drept în România la 100 de ani de la Marea Unire. Rolul profesiilor juridice (Ziua Justiției 2018) – Concluziile conferinței was last modified: iulie 20th, 2018 by Ioan Chelaru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Ioan Chelaru

Ioan Chelaru

Este profesor universitar doctor, avocat și președintele Uniunii Juriștilor din România.
A mai scris: