Discursul domnului Ioan Chelaru cu ocazia Galei Premiilor Uniunii Juriștilor din România pe anul 2019. Laudatio

16 ian. 2020
Vizualizari: 257

 

Laudatio pentru jud. dr. Ion Rebeca

Premiul „Viorel Mihai Ciobanu”, în domeniul dreptului procesual civil și al dreptului internațional privat, se acordă anul acesta dlui judecător Ion Rebeca, pentru lucrarea „Drept internațional privat european”, apărută la Editura Hamangiu.

Stimați colegi, sunt câteva persoane în sală – și mă uit la dna Olaru, la dna Chelaru, la dl profesor Macovei, la câțiva dintre colegi – care sunt preocupate în mod special de dreptul internațional privat. Mă număr printre aceștia. De aceea, mă număr printre cei care apreciază în mod special lucrarea pe care magistratul de la Pitești a scris-o și chiar, foarte interesant, fără să fie cadru didactic; fără să fie cineva care face cercetare în domeniu; fără să aibă, cel puțin deocamdată, o anvergură universitară care să ne îndreptățească să spunem da, se explică de ce – că-i notar, că-i avocat, că-i judecător, că-i procuror, că-i consilier juridic ș.a.m.d. – scrie în acest domeniu, care este unul mai sensibil. Dreptul internațional privat este… imaginați-vă că alunecați pe gheață. Precum gheața, așa e – un domeniu în care în orice moment te poți duce stânga-dreapta.

Apariția reglementărilor de drept internațional privat din Codul civil românesc și din Codul de procedură civilă, dar în principal apariția regulamentelor europene, pe care constat că magistratul le-a studiat în amănunt, nu numai regulamentele europene, dar și doctrina apărută ca urmare a aplicării acestor regulamente, e o chestiune foarte dificilă. Și vreau să știți că există, în mintea celor care se ocupă de acest domeniu, un mare semn de întrebare vizavi de dreptul internațional privat european și dreptul internațional privat românesc sau dreptul internațional privat intern.

Există, prin aplicarea cu prioritate a regulamentelor europene, cumva, elemente de suveranitate pe care statele naționale le-au cedat în favoarea organismelor europene? Aceste reglementări – cum spuneam, prioritare –, care uneori sunt în contradicție – nu de fiecare dată – cu regulamentele europene, creează probleme judecătorului național, pus în fața unei norme conflictuale pe care trebuie să o analizeze și să o aplice? Și nu discutăm în mod special de normele materiale din regulamentele europene, care, știm foarte clar, rezolvă o problemă, dau o soluție, se aplică și e mai simplu.

De aceea, fără să intru în foarte multe detalii, cele 15 capitole ale lucrării dlui Rebeca, cele 550 de pagini, pe care am avut răbdarea, probabil și din pasiunea mea pentru dreptul internațional privat, să le citesc, m-au convins – și pe mine, și comisia – să conferim acest premiu, pe merit, unui tânăr magistrat. Sper ca lucrările dumnealui, și cele pe care – am verificat ulterior – le-a mai scris, dar și cele de viitor, să fie tot la fel de valoroase.

 

Discursul domnului Ioan Chelaru cu ocazia Galei Premiilor Uniunii Juriștilor din România pe anul 2019. Laudatio was last modified: ianuarie 16th, 2020 by Ioan Chelaru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Ioan Chelaru

Ioan Chelaru

Este profesor universitar doctor, avocat și președintele Uniunii Juriștilor din România.
A mai scris: