Discursul dlui Ioan Chelaru cu ocazia Galei Premiilor Științifice pe anul 2018, organizată de Uniunea Juriștilor din România (Laudatio Ioan Alexandru)

20 dec. 2018
Vizualizari: 183

Se poate spune că profesorul Ioan Alexandru și-a dedicat întreaga viață științei dreptului, mai precis științei administrației. De mai bine de jumătate de veac, domnia sa a avut preocupări la vârf în acest domeniu, la început ca practician în administrația publică locală, iar mai apoi în învățământul juridic superior. S-a format la școala unor personalități marcante ale vieții juridice românești, fapt ce a făcut ca întreaga sa activitate științifică să fie așezată sub semnul rigorii.

Preocupările sale științifice s-au materializat în numeroase lucrări de referință în domeniul dreptului public, cu aplecare specială către dreptul administrativ – dar și constituțional –, teoria și știința administrației. Din bogata tematică abordată am putea aminti: cadrul constituțional românesc, organizarea și administrația de stat în România, sistemul de relații în administrația publică, decizia administrativă și actul administrativ, precum și multe altele. Cărțile publicate sunt numeroase – multe distinse cu premii științifice –, dintre acestea detașându-se monumentala lucrare „Tratat de administrație publică”. Profesorul s-a aflat și printre primii specialiști români care, după înlăturarea regimului totalitar, a folosit metoda comparatistă în domeniul dreptului public, înțelegând rapid că dreptul comparat devine tot mai mult o disciplină menită să îmbogățească știința și cultura juridică.

Însă, profesorul Ioan Alexandru a fost și creator de școală juridică. Numele său este legat de înființarea, după 1990, a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, în a cărei conducere s-a aflat mai bine de două decenii, fiind, totodată, fondatorul Institutului Român de Administrație Publică.

În ultimele trei decenii a ocupat, în calitate de specialist, și o serie de demnități publice. De pe aceste poziții a promovat constant idei menite să contribuie la democratizarea administrației publice, ca o condiție a unei mai bune funcționări a acesteia.

Profesorul Ioan Alexandru a înțeles să se implice și în activități din sfera societății civile, fiind membru fondator al Uniunii Juriștilor din România și vicepreședinte al acesteia. În această calitate a militat permanent pentru promovarea cunoașterii și înțelegerii realității juridice ca dimensiune esențială a realității sociale românești.

De asemenea, profesorul a înțeles că oamenii prețuiesc nu numai ceea ce ai făcut pentru tine, ci și ceea ce ai făcut pentru ei. Este vorba de o prețuire a modelelor, profesorul Ioan Alexandru fiind un veritabil exemplu, care merită pe deplin prețuirea comunității în care s-a afirmat prin activitatea sa științifică și publică.

Discursul dlui Ioan Chelaru cu ocazia Galei Premiilor Științifice pe anul 2018, organizată de Uniunea Juriștilor din România (Laudatio Ioan Alexandru) was last modified: decembrie 20th, 2018 by Ioan Chelaru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Ioan Chelaru

Ioan Chelaru

Este profesor universitar doctor, avocat și președintele Uniunii Juriștilor din România.
A mai scris: