„Palatul de Justiţie” ‒ 24 de pagini de cunoaştere pentru îmbogăţirea sufletului şi a minţii

5 iul. 2021
Vizualizari: 512
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Justiției, organizată de Uniunea Juriștilor din România (UJR), joi, 1 iulie 2021, a fost relansată și Revista de informare și cultură juridică „Palatul de Justiție”, editată de UJR și de Societatea Academică „Titu Maiorescu”.

Paginile revistei sunt deschise de președintele Uniunii Juriștilor din România, prof. univ. dr., av. Ioan Chelaru, cu ZIDUL… CULTURII JURIDICE (I) sau „FIDES ENIM SCIENTIA JUSTUM”*, care provoacă autorii acestui prim număr al revistei la dezbaterea unei teme generoase: „Dreptul și cultura”.

În paginile revistei, răspund, rând pe rând, provocării lansate academicienii Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, cu „Dreptul românesc și latinitatea”, și Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, cu „Pornind de la un manual de legi”, fostul ministru al justiției, prof. univ. dr., av. Valeriu Stoica, cu eseul „Slujitorul echității”, care a fost publicat și în Dilema Veche, și profesorii emeriți, membri corespondenți ai Academiei Române, Andrei Marga, cu „De la legalitate, la legitimare”, și Liviu Pop, cu „Unele gânduri despre libertate, dreptate și justiție în vremurile în care trăim”. Dacă autorii amintiți fac apel la istoria dreptului românesc, motivându-ne într-o construcție solidă și demnă a dreptului zilelor noastre, prof. univ. dr. Bogdan Ciucă, vicepreședintele Academiei Juridice din România, cu eseul „Teoria pendulului, între fast-justice și elegantia juris”, și cunoscutul avocat Florentin Țuca, cu „Dreptul și cultura, ei doi ș-o umbrela”, descriu cu umor un prezent dureros. „Despre Justiția noastră cea de toate zilele”, văzută prin ochii absolvenților de la „Drept”, scrie, de această dată cu resemnare, și Nicolae Cîrstea, președintele Grupului editorial „Universul Juridic”. Conf. univ. dr. Gheorghe Gheorghiu, redactorul-șef al publicației, aduce în dezbatere „Comunicarea publică a operelor juridice”, esențială în creionarea prezentului juridic. Și, dacă ne gândim la viitor, pentru început pornim de la certitudini și drepturi ce nu ne pot fi luate: „Dreptul de a fi nefericit în minunata lume nouă”, după cum ne amintește conf. univ. dr. Lavinia Tec.

Oprindu-se din lectura cărții „Viețile secrete ale creierului”, a lui David Eagleman, directorul fondator al publicațiilor „Dreptul”, prof. univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu lansează o nouă provocare a viitorului: „Neuroștiințele și Dreptul”.

Viitorul nu poate fi înțeles fără a lectura eseul prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan, „Nașterea, justiția și statul de drept”.

Ar mai fi de spus că acest număr excepțional al revistei „Palatul de justiție” beneficiază și de o grafică pe măsură, realizată de artiștii plastici: Florian Doru Crihană și Ovidiu Iovanel, despre care puteți citi în paginile revistei. Dacă Ovidiu Iovanel redesenează în acuarelă frontispiciul revistei, Florian Doru Crihană ne cucerește prin subtilitatea umorului operelor sale.

„Palatul de Justiție”, fondat în 1916 și retipărit după Revoluție de regretatul ministru al justiției și fost președinte al Uniunii Juriștilor din România, Gavril Iosif Chiuzbaian, revine, astăzi, pe piața publicațiilor de elită din România nu numai prin lectura incitantă propusă de personalitățile care semnează în paginile revistei sau prin grafica inspirată, ci și prin calitatea tiparului.

Și, dacă ar fi să concluzionăm, „Palatul de Justiție” este azi, după 105 ani de la lansare, un univers de cunoaștere, în doar 24 de pagini. Merită căutat, citit și privit! Pentru îmbogățirea sufletului și a minții!

„Palatul de Justiție” ‒ 24 de pagini de cunoaștere pentru îmbogățirea sufletului și a minții was last modified: iulie 5th, 2021 by Ioan Chelaru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Ioan Chelaru

Ioan Chelaru

Este profesor universitar doctor, avocat și președintele Uniunii Juriștilor din România.
A mai scris: