Discursul dlui Ioan Chelaru cu ocazia Galei Premiilor Științifice pe anul 2018, organizată de Uniunea Juriștilor din România (Laudatio Stanciu Cărpenaru)

19 dec. 2018
Vizualizari: 1081

Profesorul Stanciu Cărpenaru este un om foarte modest, discret și delicat, dar extrem de perseverent, muncitor, responsabil și foarte tenace și serios în tot ceea ce face.

Student excelent, a fost un dascăl dăruit, care a parcurs toate gradele didactice întotdeauna cu rezultatele cele mai bune, devenind un foarte prețuit profesor, fiind astăzi un recunoscut specialist în dreptul comercial.

Foarte bun civilist, care și-a susținut doctoratul cu inegalabilul Traian Ionașcu, a reușit să se aplece în timp asupra dreptului economic și, mai apoi, după revigorarea Codului comercial, asupra instituțiilor specifice dreptului comercial.

Este autor a 9 manuale și cursuri, 8 monografii și 52 de articole elaborate în domeniul dreptului civil și al dreptului economic, precum și a 4 manuale și cursuri, 2 monografii și 27 de articole în domeniul dreptului comercial, impunându-se mai ales prin „Tratatul de drept comercial român”, aflat la a 6-a ediție.

Dreptul economic – în perioada anterioară anului 1989 –, și dreptul comercial – ulterior –, reprezintă domenii în care a format numeroși doctoranzi, deveniți, la rândul lor, specialiști.

Activitatea sa didactică și de cercetare a fost recunoscută larg, domnul profesor Stanciu Cărpenaru primind calitatea de Doctor Honoris Causa a Universității de Vest Timișoara (2004) și a Universității Valahia Târgoviște (2007).

A primit numeroase premii și distincții, precum Premiul Academiei Române „Simion Bărnuțiu” (1984 și 2004); Premiul Academiei Române „Andrei Rădulescu” (1993); Premiul Uniunii Scriitorilor pentru carte științifică (2000); Premiul „I.L. Georgescu” al Uniunii Juriștilor (2001); Premiul de excelență „Octavian Căpățână” al Uniunii Juriștilor (2009); Premiul „Matei B. Cantacuzino”, opera omnia, al Revistei române de drept privat și al Uniunii Naționale a Barourilor din România (2010).

A fost decorat cu Ordinul „Meritul pentru învățământ” în grad de Ofițer, în anul 2004.

Este profesor emerit al Universității „Nicolae Titulescu”.

A rămas același om modest, discret, studios și perseverent, exemplu pentru dascăli și cercetători.

 

Discursul dlui Ioan Chelaru cu ocazia Galei Premiilor Științifice pe anul 2018, organizată de Uniunea Juriștilor din România (Laudatio Stanciu Cărpenaru) was last modified: decembrie 19th, 2018 by Ioan Chelaru

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Ioan Chelaru

Ioan Chelaru

Este profesor universitar doctor, avocat și președintele Uniunii Juriștilor din România.
A mai scris: