Discursul domnului Ioan Chelaru cu ocazia Galei Lady Lawyer, ediția a VI-a

27 nov. 2019
Vizualizari: 1487

Excelența feminină în domeniul juridic. Retrospectivă și perspective

 

Ioan Chelaru: Onorat auditoriu, stimați amfitrioni, distinse și iubite colege,

Motto: Bărbatul veritabil vrea două lucruri: pericol și joacă. Din acest motiv își dorește o femeie, ca și cea mai periculoasă modalitate de a se juca. (Friedrich Nietzsche)

Mi-am permis să aleg un citat din Nietzsche de dragul a ceea ce înseamnă femeia în genere pentru noi și femeia jurist pentru întreg sistemul de justiție, de aici sau de aiurea. Frumusețea și talentul rămân de neînțeles și de ne-definit ca prezența zînelor sau nimfelor în lume.

Ne revedem la o Gală a Femeilor Avocat, Gala Lady Lawyer, care și-a făcut o tradiție din a ne încânta, a ne surprinde și a aduce în fața noastră tot ce are mai bun nu doar avocatura românească, ci și, îndrăznesc să spun, mediul juridic și chiar societatea noastră.

Felicit, alături de dvs., pe gazdele noastre, Camera de Comerț și Industrie București și Editura Universul Juridic, pentru această extraordinară inițiativă! Dacă este ceva de care ducem lipsă azi, e tocmai acea calitate de arbiter elegantiae, care l-a făcut pe Petronius să fie invidiat de însuși împăratul Nero.
Printre noi mai sunt, încă, temerari și visători temerari dispuși să-și asume acest rol! Să rostesc oare temerare și visătoare? Da, așa e firesc, am fost în culpă și vă cer îngăduință și iertare.

Vă mărturisesc că sunt animat și de entuziasm, dar și de spaimă, din două motive distincte. Entuziasm, fiindcă ce poate fi mai plăcut decât să vorbești în fața confraților tăi, la o ocazie de gală, despre ceea ce apreciezi mai mult: despre partea frumoasă, la propriu și la figurat, a mediului juridic? Și spaimă – nu pentru că soția mea n-ar fi de acord cu prima afirmație… Ci fiindcă tema propusă de amfitrioni, Excelența feminină în domeniul juridic. Retrospectivă și perspective, m-a pus realmente în dificultate. E un subiect sensibil vast, unul care cred că s-ar preta chiar și pentru recepția la Academie!

Cu toată dificultatea prezumată, am acceptat provocarea și nădăjduiesc să mă achit onorabil de ea!

Sigur că excelență și juridic sunt cuvinte grele. Sunt cuvinte care sperie, și pe bună dreptate. Când ele intră în combinație cu femininul, încep să apară minuni. Iată însă ce minuni produce femininul: dezamorsează ca prin magie tensiunea semantică, dar și tensiunile omniprezente din justiția românească, din orice mediu unde prezența masculină pare majoritară. Aduce echilibru acolo unde pasiunile noastre, ale bărbaților juriști, inclusiv legislatori, tind să ducă prea departe o eroare (și au fost destule bâlbe juridice în ultimii ani…), un conflict de idei, un litigiu, un proces. Femeia poate fi constructivă acolo unde orgoliul nostru poate fi distructiv și păgubos.

Vorbeam ceva mai devreme despre eleganță. Cred că este un cuvânt pe care îl asociem nu doar femeii în genere, ci și femeii jurist în special, și avem rațiuni istorice să facem asta.
De la Hypatia din Alexandria (e drept, nu juristă, ci filosof și retor remarcabil!) la Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu, e un mileniu și jumătate în care strălucirea dialectică a spiritului feminin a știut să se facă, printre multe zgomote, auzită, văzută, admirată.

Ne preocupăm, hic et nunc, de colegele noastre juriste, și cred că asta arată două lucruri: că le considerăm o parte indispensabilă a procesului justiției. Zeița dreptății în reprezentarea antichității era o femeie legată la ochi. Dar o femeie oarbă era, este Oracol, comunică cu zeii înșiși, femeie legată la ochi înseamnă intuiție, vede cu ochiul inimii ceea ce va fi.
Am spus-o mereu cu diverse ocazii, și la Uniunea Juriștilor din România, și la Academia de Științe Juridice. Avem mari datorii față de femeie. Cred că nimeni nu mă va contrazice, când spun că istoria ar fi arătat altfel, dacă emanciparea ei, inclusiv în mediul juridic, s-ar fi produs mai devreme. Lumea și fața lumii ar fi arătat altfel.

Când am fost solicitat – ce onoare deosebită! – să pronunț acest keynote speech, așa cum se numește discursul celebrator în spațiul anglo-saxon, m-am gândit în primul rând la doamnele care mi-au marcat devenirea ca avocat. Dar n-aș vrea să comit vreo greșeală sau să nedreptățesc pe cineva.
Nu o să pronunț nume mari, deși, de bună seamă, de-a lungul timpului au fost, iar eu am avut privilegiul rarisim să le cunosc.

Aș vrea mai degrabă să aduc aici un elogiu femeilor-jurist anonime. Celei mai umile grefiere de judecătorie de provincie, sau doamnei avocat de oficii și care deseori n-au dezamăgit.. Sau judecătoarei debutante în fața căreia am dezbătut cu mult patos în ședința publică, atunci când eram amândoi imberbi…

Dragile mele colege,

Partea frumoasă este că deplina maturitate – și le doresc celor mai tineri dintre cei prezenți aici să o atingă – îți oferă o altă perspectivă, contemplativă și destinsă. Abia mintea coaptă oferă instrumentele de măsurare stabile, cum îmi place mie să spun.

Din această perspectivă, îmi permit azi să vă spun câteva cuvinte despre Femeia-Jurist și, în particular, despre Femeia-Avocat. Doamnelor, vă suntem datori pentru ponderație, dar și pentru idealism. Sunteți o inspirație.
Iată cu ce vă suntem datori: o femeie creează prin iubire, noi, bărbații, prin mințile noastre limitate la logică. A fost greu să acceptăm că ne sunteți egale, poate mult mai egale decât se poate proba. A fost greu să acceptăm că sunteți femei. Ne motivați sufletul, îl modelați. De fapt, sunteți creaturi mistice, dați sens vieții, nașteți, educați și creșteți copii, aveți răbdare cu noi înșine care suntem ca niște adolescenți îndărătnici, și după 70 de ani încurcăm șosetele și nu știm culo-rile pe de rost, ratăm mărimea nodului la cravată.
Să fim cinstiți, domnilor, de data asta vorbesc pentru noi: un bărbat poate fi general, dar o femeie poate câștiga războiul. Ar fi suficient să ne amintim ce a însemnat Cleopatra în Istoria Lumii, un mister aurit care a schimbat destinul unui imperiu, a rupt fatalmente un Triumvirat de onoare sacră cu parfumul ei și uleiurile ei din ginocee culese de pe Nil.

Vă suntem datori pentru ceea ce aduceți la masă, ca să folosesc o expresie ce cred că se potrivește foarte bine mediului foarte competitiv, deloc domestic!, în care ne desfășurăm activitatea. Și aveți înțelepciune, când noi avem temperament. Dumneavoastră evitați inamicul și refuzați să fiți victime. Noi tremurăm înaintea unei bătălii, voi plângeți după ce ați învins deja.

Când ești implicat într-o negociere, într-o mediere, într-un due diligence, într-o succesiune problematică, a avea o juristă în echipă nu este doar garanția confortului colocvial, este cel mai adesea garanția succesului. Și pot afirma că reușita vine din faptul că o femeie puternică nu se teme de dispută, urăște, în schimb, să fie neglijată în dialog.

Doamnelor,

Suntem la o gală care vă este dedicată și putem fi bănuiți, aproape normal, de subiectivism, de flaterie. Vă mărturisim, însă, că vă apreciem – deși rar v-o spunem – diligența, tactul, creativitatea și, înainte de toate, competența.

Fiindcă mai presus de orice, dincolo de multele adjective care se spun despre dumneavoastră, rămâne acest substantiv: competența.

După cum știți, sunt și profesor la Universitate, și unul dintre cele mai importante lucruri pe care, dincolo de noțiunile de drept internațional privat, le transmit studentelor mele, este acesta: Dreptul nu este o întrecere de frumusețe, nu este un concurs estetic, ci unul etic, în care lupta se duce cu noi înșine, cu propria capacitate de a fi mai buni, performeri, umani. Și să rămânem astfel până la capăt, indiferent de meandrele dureroase ale vieților fiecăruia.

Doamnelor, în acest univers juridic real și online – sufocat de adjective, multe parcă forțate – dați-mi voie să fac o urare substantivă și substanțială:

Vivat Femeia – Jurist!

Vivat Femeia – Avocat!

Peste toate, vive la femme!

Vezi și GALA LADY LAWYER, ediția a VI-a

Discursul domnului Ioan Chelaru cu ocazia Galei Lady Lawyer, ediția a VI-a was last modified: noiembrie 27th, 2019 by Ioan Chelaru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Ioan Chelaru

Ioan Chelaru

Este profesor universitar doctor, avocat și președintele Uniunii Juriștilor din România.
A mai scris: