Discursul domnului Traian Briciu din cadrul Conferinței de deschidere a Proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!” – Ediția a II-a
O ușoară emoție am și eu, deși sunt foarte liniștit a ține cursuri și prelegeri, rareori le țin în fața celor de la liceu, și cu atât mai puțin chiar în fața celor care sunt, de fapt, cei care urmează cursurile liceului pe care l-a urmat și eu. Dar asta, să zicem, este o istorie personală.
A doua idee pe care vreau să o transmit este o istorie adevărată și a treia o chestiune de prezent.
Mă gândeam în timp ce vorbea domnul ministru Predoiu, cu care, de altfel, am fost coleg la Universitatea din București, că undeva, în negurii istoriei, zeii trăiau împreună cu oamenii, religia, morala și Legea era una. Religia ținea loc și de morală și ea era și legea, iar aplicarea legilor, probabil că o făceau chiar zeii. Între timp, zeii au plecat din societate, s-au retras încet-încet. Morala s-a diluat foarte mult încât astăzi cu greu mai poți să spui ce reprezintă un reper moral și fii sigur că toată sala înțelege același lucru, sau poate nu înțelege același lucru. Am rămas cu o certitudine, cu legea.
Legea este bună pentru că este certă. Știi unde o găsești, are această calitate, dar are și dezavantaje, ea este făcută de oameni, este interpretată de oameni și este aplicată tot de oameni. Omul este imperfect în esență, ceea ce înseamnă că și ea este imperfectă și aplicarea ei va fi imperfectă și înțelegerea ei va fi imperfectă. Dar există un avantaj în această imperfecțiune, că și noi putem participa la acest proces, noi imperfecții. Putem să participăm la elaborarea ei când ajungem în parlament sau ca inițiere când ajungem în minister. Putem să participăm la interpretarea ei când suntem avocați sau la aplicarea ei când suntem judecători.
Dar mai mult decât atât, de fapt, toată societatea trebuie să aibă, poate nu o interpretare tehnică a legii, dar măcar o cunoaștere a stilului ei. Pentru că vă spun un lucru, performanța unui sistem judiciar și a statului în ansamblu nu ține numai de cei care fac justiție, și nu numai de cei care elaborează legi. Ține, în mare măsură, de înțelegerea legilor și spiritelor lor pentru întreaga societate. Pentru că altfel avem o discuție oricum și la un moment dat cade și sistemul judiciar. Or, în realitate aici este cheia. Spuneam într-o altă întâlnire, că este iluzoriu să credem că o persoană care a plecat de la niște convingeri și repere morale, mai poate, în august, sau peste 20 de ani, să se întoarcă să-și remodeleze spiritul într-un spirit al legii. De principiu, nu se mai poate atunci. Și atunci, șansa este ca gândirea aplicată de suportul legii pe interpretarea legilor, pe valorificarea lor în viața de zi cu zi să fie o chestiune care începe încă la nivel gimnazial și mai târziu, chiar la nivel de liceu și facultatea să fie numai pentru cei care vor cu adevărat să performeze în domeniul respectiv. Asta este cheia.
Și acum revin, am ajuns în prezent și trebuie să felicit clasa politică reprezentată astăzi, aici, ministerele Învățământului și Justiției, și nu în ultimul rând inspectoratele școlare și directorii de școli care au înțeles acest lucru. Ăsta este genul de proiect care reprezintă o concordie. De ce? Pentru că în acest proiect, dacă observați se întâmplă un lucru foarte rar întâmplat în societatea noastră. Mai mulți factori, care altfel în zona politică au interese adeseori diferite, în această problemă nu au avut nici măcar o poziție divergentă. Dacă lucrul ăsta se întâmplă într-o societate ca a noastră, care trebuie să recunoaștem că este una contondentă, este una care până la urmă nu se sfiește să ducă lucrurile în zona conflictuală, dacă aici s-a reușit acest lucru înseamnă că proiectul este chiar bun, înseamnă că este chiar valoros.
Și, ultima idee, de aceea îi felicit pe toți cei implicați, ultima idee, sper ca avocații să se și ridice la nivelul acestei misiuni, al acestui proiect. Pentru că, un astfel de proiect, dacă este bine făcut, 1 an, 2-3, și apoi el încetinește și își scade puterea, nu va valora nimic. Aici nu pot sta în pauză o generație sau două. Aici, continuitatea trebuie să fie de cel puțin 10 ani ca să vezi rezultatele reale ale culturii juridice, pentru că de asta este vorba.
Așa încât mulțumesc clasei politice, ministerelor pentru suport și spre avocați îmi îndrept doar speranța că vor reuși să țină acest proiect suficient de mult.
* Fragment din alocuțiunea domnului Traian Briciu în cadrul Conferinței de deschidere a Proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!” – Ediția a II-a.