Activitatea profesională continuă, adaptându-se noilor condiții

17 mart. 2020
Vizualizari: 1218

Nicolae Cîrstea: Bine v-am găsit doamnelor și domnilor! Suntem la Uniunea Națională a Barourilor din România, cu dl Președinte Traian Briciu. Bine vă regăsim, dl Președinte!

Traian Briciu: Să sperăm că este bine!

Nicolae Cîrstea: Cum este situația în profesia de avocat, care sunt lucrurile care se întâmplă în ultimele zile, mai ales după declararea stării de urgență de către Președintele României?

Traian Briciu: Mulțumesc pentru întrebare! Am avut ieri o videoconferință cu decanii barourilor și membrii comisiilor permanente tocmai pentru a ști care este situația în teritoriu. Este clar că decanii cunosc cel mai bine situația din fiecare parte a țării. Sigur, activitatea de instanță s-a restrâns în mod semnificativ. Au rămas numai cauzele strict urgente și, în materie penală, măsurile preventive și alte cauze determinate ca fiind urgente. Sigur, mă aștept ca măsurile pe care le vor lua colegiile de conducere ale instanțelor să fie unitare. Ar fi de nedorit pentru profesia de avocat și pentru justiție în general să creezi o confuzie care să decurgă din faptul că anumite colegii ale anumitor instanțe consideră că este ceva urgent, iar altele consideră același lucru ca nefiind urgent sau invers.

Nicolae Cîrstea: Se întâmplă deja lucrul acesta? Observați o lipsă de unitate?

Traian Briciu:  Ce se întâmplă? Anterior declanșării stării de urgență și ca urmare a intervenției noastre, CSM-ul ajunsese la o soluție unitară. Tocmai pentru că, deși inițial a dat cu titlul de recomandare, pe urmă a avut o poziție mai fermă în sensul de a unifica practicile cu privire la noțiunea de urgență. Am insistat foarte mult asupra acestui aspect. Acum decretul privind starea de urgență lasă la aprecierea colegiilor de conducere, instanțelor instituirea categoriilor de litigii urgente și acordă CSM-ului un rol de coordonare și unificare a practicii. Am deja informații de azi dimineață, este adevărat, nu suficiente, că nu ar exista o poziție unitară și mă tem de acest lucru, tocmai de aceea inclusiv prin acest mijloc de comunicare încerc și prin alte mijloace de comunicare să solicit Consiliului Superior al Magistraturii să-și asume foarte serios rolul de unificator al practicilor privind determinarea naturii urgente a unei cauze, să nu existe la diverse instanțe opinii diferite. Să sperăm că astăzi se va întâmpla acest lucru.

Nicolae Cîrstea: Există o comunicare coerentă în aceste zile cu instituțiile, cu celelalte entități partenere până la urmă?

Traian Briciu: Există o bună comunicare. Ieri am avut o videoconferință cu toți decanii. Am avut permanent discuții cu Consiliul Superior al Magistraturii, am avut discuții, vineri, la Parchetul General, am avut discuții săptămâna trecută cu dna Președintă a Înaltei Curți de Casație și Justiție. De altfel, le-am și anunțat pe pagina Uniunii toate aceste întâlniri, și rezultatul acestora l-am comunicat și decanilor în cadrul videoconferinței de săptămâna trecută. Între noi comunicăm foarte des. Am comunicat săptămâna trecută, joi, am comunicat ieri, prin videoconferință, lucru aproape fără precedent în istoria Uniunii, ca frecvență de comunicare între președinte și decani. Ceea ce înseamnă că momentele acestea care creează stări de urgență, până la urmă creează și lucruri inedite. Și anume o multiplicare a comunicării dintre noi, o diversificare a mijloacelor de comunicare, care, în timp, după ce se va termina starea aceasta, nu poate fi decât temporară, va face foarte mult bine profesiei. Și ca să preiau ideea inițială, spuneam că a scăzut foarte mult activitatea de instanță, dosarele nu au dispărut, s-au amânat. Vor exista aceste dosare, însă activitatea juridică nu a dispărut. Trebuie eliminat cu totul ideea că în perioada aceasta avocatura a înghețat. În primul rând, nu că a înghețat, este esențială. Pentru că, în cauzele urgente, mai ales în materie penală, fără avocat nu se poate face nimic. Ceea ce înseamnă că este de esența profesiei de avocat să mențină activitatea în perioada aceasta, în acele cauze urgente în care poziția avocatului uneori este definitorie. Și mai există o problemă, și anume, în ciuda faptului că scade activitatea de instanță, nu este exclus să crească activitatea de consultanță. Pentru că toată problema generată de starea de urgență antrenează și chestiuni de ordin juridic.

Nicolae Cîrstea: Sunteți mai degrabă optimist decât pesimist în privința viitorului imediat al activității profesionale?

Traian Briciu: Există un viitor imediat și un viitor mediat. Viitorul imediat, dacă îl vedem la săptămâna asta și săptămâna următoare, poate până la sfârșitul lunii, este logic că toți ne așteptăm la o diminuare a activității. Pe termen însă mediu, activitatea de instanță o să-și revină, evident, la aceeași parametri, probabil. Însă activitatea de consultanță juridică este posibil să fie mult mai bogată. Adică nu sunt cinic în privința asta, dar este un lucru logic. Toată problema asta pe care o trăim zilele acestea va genera indiscutabil chestiuni de ordin juridic. Unele vor fi rezolvate prin negocieri, prin consultări, prin expertiză juridică dată de avocați, altele vor ajunge chiar și în instanță. Prin urmare, nu am de ce să fiu, pentru profesia mea, pesimist în ceea ce privește viitorul. Să nu uite avocații totuși că, în pofida dificultăților de moment, au în mână un serviciu juridic nemuritor și care funcționează în orice ipostază și în orice stare ar fi o societate. Și să nu uite încă un lucru foarte important, și asta o datorează în mare măsură și instituțiilor profesiei de avocat. Au un raport cu privire la aceste servicii. Aceste două elemente unite nu mă fac decât să fiu un optimist. Îmi pare rău de starea în care ne aflăm acum, dar după părerea mea nu este nici pe departe una care să nu ne dea dreptul la speranță și chiar la planuri de organizare. Nu am zis de reorganizare, chiar de organizare.

Nicolae Cîrstea: Trebuie doar puțină adaptabilitate și din partea colegilor, conștientizarea poate a lucrurilor de care vorbeați și reașezarea în activitatea fiecăruia plecând de la ceea ce se întâmplă zilele acestea.

Traian Briciu: Evident că adaptabilitatea, care, culmea, ar trebui să fie punctul nostru forte, ca profesie și al fiecăruia dintre noi, va fi decisivă. Tocmai de asta, semnalul pe care îl recomand să îl dea și Barourile, și formele de exercitare a profesiei este acela „Nu am închis activitatea”, din contră „Desfășurăm activitatea”. Suntem aici disponibili pentru a rezolva toate problemele care apar în societate, sub aspect juridic, în această perioadă și în perioada ulterioară încheierii stării de urgență. Acest mesaj este esențial. El nu trebuie numai dat ca formă de marketing, el trebuie făcut și în mod efectiv. Adică clienții să simtă că avocatul există. Prin e-mailuri, prin inclusiv telefoane – „Cum îți merge activitatea? Ai probleme în perioada asta?”. Sigur, cu respectarea tuturor regulilor de concurență, concurență loială între avocați. Clienți care sunt obișnuiți, clienți curenți ai avocatului, evident că pot fi în această perioadă invitați să știe că avocatul este acolo, că pentru orice problemă pe care o au poate să răspundă, folosind, este adevărat, în interiorul birourilor, cât mai mult forma de comunicare de la distanță. Mă rog, dacă chiar nu se poate altfel, vor fi și întâlniri cu toate măsurile de protecție indicate în Decret și în actele însoțitoare. Prin urmare, ca să conchid ideea asta, fiecare birou trebuie să treacă în zona de lucru la distanță într-o mare măsură, dar tocmai pentru că trec în zona de lucru la distanță, trebuie să își intensifice comunicarea cu clienții, astfel încât clienții să nu aibă sentimentul că nu mai există serviciul respectiv, ci, din contră, că serviciul există și chiar poate rezolva multe dintre problemele care le are. Este o formă pe care o recomand, că nu am altă calitate, s-o folosească toate cabinetele de avocatură, toți avocații, indiferent de forma de exercitare. Un alt aspect foarte important. Chiar acum am lansat Comisiei Permanente, în timp ce noi discutăm, un document care l-am supus votului cu norme de recomandare pentru toate formele de exercitare a profesiei, pentru barouri, pentru a lua, a indica și a recomanda, sigur, avocaților, noi nu putem să îi obligăm, le recomandăm, să ia măsuri de protecție, inclusiv situații la care nu s-au gândit până acum, cum ar fi de exemplu, protejarea arhivei. Poate să fie un bloc, unde trebuie să intervină pentru dezinsecție. Trebuie să îți protejezi arhiva, nu? În cazul respectiv, trebuie să se gândească la toate ipotezele totalmente inedite, care pot să apară în această perioadă. Dar, merg cei care vor ști cum se comportă în această perioadă și cei care vor fi suficient de activi, vor dobândi o foarte mare încredere din partea clienților.

Nicolae Cîrstea: Până la urmă în fața societății.

Traian Briciu: Și în fața societății.

Nicolae Cîrstea: Câteva idei din discuțiile cu decanii în videoconferința de care vorbeați, de ieri și poate chiar și de joi ?

Traian Briciu: Ideea generală a fost că Barourile se vor îngriji ca ceea ce înseamnă asistența judiciară din oficiu, în acele cauze stabilite prin Decret ca fiind urgente și care se judecă sau cauze în care există urmărire penală în curs, puține câte au mai rămas, dar există, să nu existe cumva derapaj. În sensul ca ea să fie asigurată, cu caracter de continuitate, cu înlocuiri, dacă este cazul de situație specială, pentru că putem avea. Dacă un avocat, Doamne ferește, este depistat că ar avea virus, că a intrat în contact cu o persoană, evident că în cazurile respective are tot dreptul să se protejeze și să îi protejeze și pe ceilalți. Dar trebuie luate măsuri în locul lui. Funcționarea Barourilor, am discutat foarte mult. Operează, sigur, o parte dintre angajați trec în lucru de la distanță. Departamentul IT al Uniunii este instruit să dea suport tehnic Barourilor să realizeze acolo unde nu au o experiență prea bogată în astfel de activități, să realizeze rapid lucruri prin videoconferință, astfel încât să fie cât mai puține persoane la sediu, dar să se funcționeze în parametri normali, mai ales problemele de asistență judiciară care sunt urgente.

Nicolae Cîrstea: Ați avut discuții și cu conducerea celorlate profesii juridice în această perioadă? Aveți, poate, câteva proiecte comune?

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Traian Briciu: Totul se desfășoară foarte repede în această perioadă. Am primit chiar acum, înainte să intrăm în conferință, un document de la Uniunea Profesiilor Liberale. Trebuie să îl analizez după ce ies din conferință, cu propruneri pentru autoritățile publice, pentru a proteja din punct de vedere economic și fiscal, nu numai în profesia de avocat, ci toate profesiile liberale. După cum știți, sau nu, mă rog, chiar în cursul zilei de duminică, nu se declarase starea de urgență, dar era iminentă, Președintele anunțase deja că va lua această măsură, în calitate de Președinte al Uniunii și membru al Uniunii Profesiilor Liberale, am transmis un comunicat către Guvern, către Parlament, către Ministerul Finanțelor, în care am spus numai atât, sigur era cald totul – dacă se vor identifica și acele măsuri care se vor identifica ca fiind de suport economic și fiscal pentru IMM-uri să fie extinse și liber profesioniștilor, nu numai avocaților, liber profesioniștilor în general. Asta nu înseamnă că abdicăm de la principiile noastre legate de independență. Activitatea avocatului este și rămâne una independentă. Avocatul prin esența lui nu cere de principiu nimic de la stat, ca și ajutor. Dar aici este vorba de posibile blocaje economice, blocaje care vor avea un impact evident prin răsfrângere asupra tuturor liber profesioniștilor. În general, liber profesioniștii sunt persoane care au structuri care să le permită să subziste mai multe luni. În general, sunt oameni care, chiar dacă, să zicem, au buget propriu rezonabil, fac parte din pătura de mijloc, până la urmă, a societății. În general sunt legate câștigul zilnic, astfel încât este posibil ca aici să existe, încă nu-mi dau seama cât de grav, un impact cert. Și atunci am cerut, din poziția pe care o aveam, ca așa cum IMM-urile au o situație până la urmă nu foarte solidă economic, întreprinderi mici și mijlocii, nici profesiile liberale nu au o situație economică solidă care să le permită să aibă rezerve din care să trăiască o perioadă lungă de timp, și să extindă acele măsuri la liber profesioniști.

Nicolae Cîrstea: Din câte îmi amintesc din comunicat, ați citat din măsurile luate în Italia în acest sens?

Traian Briciu:  Am analizat, înainte să fac comunicatul. Repet, lucrurile se petrec foarte repede în perioada aceasta. Nu am, din păcate pentru mine, timpul de analiză pe care l-aș dori ca să solicit niște măsuri în care eu să cred că sunt totalmente corecte, pentru că timpul de analiză este de câteva ore, de fapt. Dar am analizat ce măsuri s-au propus în Italia și ne-am inspirat de acolo. Repet, în general, profesiile liberale din domeniul juridic au luat măsuri de a solicita autorităților publice extinderea regimului, care va fi identificat, pentru că toți gândesc acest lucru, extinderea regimului economic și fiscal al întreprinderilor mici și mijlocii. Cam asta este. Nu s-au luat măsuri din interiorul profesiilor decât în Italia. În rest, Germania, Franța, Spania, din analizele de ieri, nu. Totuși noi am mers mai departe. Ieri m-ați întrebat ce a mai rezultat din videoconferința cu decanii. Păi, a mai rezultat un lucru foarte important, pe care am uitat să îl expun, din păcate. A rezultat că am instituit o Comisie care să preia de la colegii noștri avocați toate problemele, ideile pe care le au în legătură cu protejarea economică și fiscală a situației lor în perioada următoare, astfel încât să le putem discuta în organele statutare. Adică Comisia Permanentă, apoi Consiliul Uniunii. Sigur că avem nevoie de un filtru. În spațiu încap multe idei, unele fundamentate, unele nefundamentate, unele năstrușnice de-a dreptul, altele providențiale. Ele trebuie toate preluate de niște oameni care au o aplecare către acest lucru, care sunt disponibili în perioada aceasta, care le pot filtra și propune în ședința de Comisie Permanentă. Deci, este clar, și asta trebuie să știe colegii noștri, chiar ne preocupă problema, nu de zilele acestea, ci problema de peste o lună, două, trei sau patru luni. Adică efectul de rostogolire în situația actuală. Acest lucru este ceea ce am uitat. Nu este o chestiune urgentă, care trebuie luată neapărat azi sau mâine, ci este o chestiune pe care va trebui să o analizăm. Pentru a o analiza, avem nevoie de informații și idei. Ideile și informațiile sunt și la noi, dar cu siguranță sunt și la colegii noștri. Atunci am instituit o adresă, la care toți colegii noștri sunt invitați să ne transmită puncte de vedere, idei. Noi le filtrăm și le analizăm începând cu ziua de joi.

Nicolae Cîrstea: Există o adresă de e-mail sau..?

Traian Briciu: Da, este publicată pe site-ul  Uniunii, noi am făcut comunicat – uniune@unbr.ro.

Nicolae Cîrstea: Perfect.

Traian Briciu: La care se trimit toate, noi le sintetizăm în timp real, le facem în formă tabelară, le trimitem către membrii acestei comisii, ei le sintetizează și ni le prezintă în Comisia Permanentă de joi, de la ora 14.00, care are loc tot în format de videoconferință.

Nicolae Cîrstea: Trebuia să fie la Sibiu, din câte știu…

Traian Briciu: Trebuia să avem ședință de Comisie Permanentă și Consiliu la Sibiu. Din păcate, nu le putem ține. Ședința de Consiliu s-a amânat, iar ședința de Comisie Permanentă nu se va amâna, ci se va ține în formă de videoconferință, tocmai pentru că trebuie să decidem asupra acestor chestiuni.

Nicolae Cîrstea: Sunt ceva semnale îngrijorătoare din teritoriu de la colegii decani, cu privire la colaborarea cu instanțele, la suportul de care au nevoie în această perioadă?

Traian Briciu: Sunt, în general, pe perioada de până ieri, pentru că informațiile mele sunt de ieri după-amiază, rația a fost bună, cu unele excepții pe care nu este cazul să le enumăr aici, le-am dezbătut ieri și evident o să le avem în vedere în discuțiile noastre cu Consiliul Superior al Magistraturii. Dar, în general, relaționarea a fost corectă.

Nicolae Cîrstea:  În ceea ce privește pregătirea profesională inițială și continuă, aveți ceva în vedere, în perioada imediat următoare?

Traian Briciu: Da. În ceea ce privește pregătirea profesională continuă, știți deja, și noi, și magistrații am luat aceleași măsuri. Am sistat orice formă de conferință, de dezbatere ș.a.m.d. Sigur că, posibil dacă chestiunea se va prelungi, renunțăm la pregătirea profesională și o să trecem în mediul online. Iar în ceea ce privește pregătirea inițială, care are un caracter mult mai condensat, am luat măsura, la Institut, cu dl profesor Oancea, a amânării pentru moment a cursurilor, dar are pregătită varianta desfășurării în format online, și vom continua pe linia aceasta. Deci nu ne vom opri deloc, posibil chiar să se intensifice, pentru că mediul online, sigur are dezavantajul lipsei de comunicare directă, fără îndoială, dar permite o intensificare. Și, sincer vorbind, chiar vreau să beneficiez de ea din plin.

Nicolae Cîrstea:  Cu privire la examenul de admitere, este un pic prea devreme să discutăm?

Traian Briciu: Nu-mi creați probleme pe care nu le am încă! Cu siguranță că mă preocupă. Nu aș vrea să cred că chestiunea asta se va întinde atât de mult. Noi avem stabilit examenul de admitere în profesie în septembrie 2020. Într-adevăr, trebuie să stabilim niște reguli privind regulamentul de examen, dar acestea le vom discuta în Comisia Permanentă și, probabil, le vom supune atenției Consiliului în sistem de vot online.

Nicolae Cîrstea: Care ar fi principalele lucruri pe care le doriți rezolvate pe termen scurt în această săptămână pentru profesia de avocat, dle Președinte?

Traian Briciu: Unu: să existe o clarificare unitară în ceea ce privește noțiunea de cauze urgente care se judecă, care nu se judecă, la instanțe, astfel încât să nu existe confuzii. Doi: să funcționeze sistemul de asistență judiciară. Trei: în ciuda vremurilor pe care le trăim, să continuăm discuțiile inițiate la sfârșitul săptămânii trecute, și anume miercuri, cu Ministerul Public pentru perfecționarea protocolului privind asistența judiciară. Nu implică multe persoane, deci putem să ne întâlnim și în perioada aceasta. Patru: intensificarea discuțiilor și comunicării cu decanii și a decanilor cu avocații. Cinci: intensificarea apropierii dintre avocat și societate. Este momentul ca societatea, nici într-un caz avocații nu trebuie să se retragă din societate, din contră, acum este momentul și este foarte important să fie prezenți, pentru că probleme juridice sunt. Procesele se reduc, dar problemele juridice chiar explodează. Și, în fine, dar nu este mai puțin important, găsirea unor soluții pentru suportul, în primul rând logistic, economic și fiscal, dacă este cazul, a profesiei liber profesioniștilor independenți, în special avocații, pentru că este zona de care mă ocup.

Nicolae Cîrstea:  Vă mulțumesc foarte mult pentru această discuție. Sunt multe idei care s-au condensat în aceste aproximativ 20 de minute. În încheiere, aș vrea să vă rog să adresați colegilor noștri avocați care vă privesc un mesaj din partea dlui avocat Traian Briciu, dar și a Președintelui UNBR, Traian Briciu.

Traian Briciu: Să-și protejeze sănătatea, dar să continue activitatea. Să comunice prin toate mijloacele ideea continuării activității de către ei. Să fie alături de clienți în perioada asta. Să privească cu optimism oportunitățile care se vor deschide în viitor.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc foarte mult!

Traian Briciu: Mulțumesc și eu!

Briciu-Activitatea-profesionala-continua-adaptandu-se-noilor-conditii

Activitatea profesională continuă, adaptându-se noilor condiții was last modified: martie 18th, 2020 by Traian Cornel Briciu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Traian Cornel Briciu

Traian Cornel Briciu

Este președintele UNBR, doctor în drept, specializarea drept procesual civil, profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, Partener Fondator PBC Attorneys-at-Law, autor şi coautor al multor lucrări, precum și articole ori studii publicate în reviste de specialitate.
A mai scris: