Revista română de procedură civilă

15 nov. 2017
Vizualizari: 2327

De ce ar fi nevoie de o revistă de procedură civilă?

Atunci când domnul președinte Nicolae Cîrstea mi-a propus proiectul editării unei reviste de procedură civilă, am ezitat. Decizia de a pune în operă un astfel de proiect a fost luată după o lungă perioadă de reflecție. De ce a fost nevoie de acest răstimp și de ce răspunsul a fost totuși afirmativ?

Este cunoscut faptul că revistele cu profil juridic nu traversează cea mai bună epocă. Cauzele sunt multiple, intrinsece și extrinsece. Accesul la informația juridică a devenit din ce în ce mai facil, legislația și jurisprudența fiind accesibile prin portaluri care se perfecționează de la an la an. Cu toate acestea, apelul la doctrină ca argument ab auctoritate este invers proporțional cu abundența acesteia. Publicul juridic este interesat mai curând de rapiditatea și concizia unei opinii juridice decât de profunzimea acesteia. Pozitivismul juridic, care pune în centrul său interpretarea ad litteram a textului legal, contribuie la o reducere a importanței doctrinei în formularea apărărilor și luarea deciziilor. Aceste tendințe sunt mult mai favorabile dezvoltării mediului virtual decât promovării unei noi reviste tipărite.

Cu toate acestea, am considerat că este important să existe un spațiu de dezbatere a problemelor ridicate în materia procedurii juridice care să fie axat pe găsirea soluțiilor bazate pe ideea că procedura civilă nu trebuie să fie aplicată numai în litera ei, ci și în spiritul ei, prin valorificarea principiilor directoare, fundamentale, prin căutarea esenței instituțiilor, inclusiv prin recurgerea la istoria și evoluția acestora, prin corelarea textului incident cu alte prevederi din legislația internă, dar și din legislația altor țări, precum și cu jurisprudența instanțelor europene și a Curții Constituționale. Structura revistei va păstra linia clasică, cuprinzând doctrină, jurisprudență comentată (acestea fiind grupate pe instituții), precum și noutățile legislative însoțite de comentarii.

Implicarea semnificativă a Centrului de procedură civilă din cadrul Facultății de Drept de la Universitatea din București în conceperea revistei are semnificația faptului că aceasta își propune să mențină în atenția publicului liniile directoare de gândire asupra procedurii civile trasate de regretatul profesor Viorel Mihai Ciobanu. Revista este deschisă oricăror opinii, dezbaterea argumentată a acestora fiind cea care va contura soluțiile pe viitor.

Revista se adresează deopotrivă cadrelor didactice și cercetătorilor, doctoranzilor și masteranzilor, practicienilor dreptului, precum și studenților.

Luna mai a anului 2018 va aduce primul număr al Revistei române de procedură civilă, urmând ca în cursul aceluiași an să apară și al doilea număr.

Director

Prof. univ. dr. Traian C. Briciu

Revista română de procedură civilă was last modified: noiembrie 15th, 2017 by Traian Cornel Briciu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Traian Cornel Briciu

Traian Cornel Briciu

Este președintele UNBR, doctor în drept, specializarea drept procesual civil, profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, Partener Fondator PBC Attorneys-at-Law, autor şi coautor al multor lucrări, precum și articole ori studii publicate în reviste de specialitate.
A mai scris: