„Nu există, la ora actuală, nicio diferență de opinie între conducerea centrală a UNBR și decanii barourilor!”. Interviu cu prof. univ. dr., av. Traian Briciu, Președintele UNBR

30 sept. 2021
Vizualizari: 1081

Interviu cu prof. univ. dr., av. Traian Briciu, Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, cu ocazia Conferinței Specialiști de referință despre problemele actuale în codurile României”, 18 septembrie 2021

Nicolae Cîrstea: Ați susținut o temă foarte interesantă la prezidiul conferinței, domnule Președinte!

Traian Briciu: A fost o temă legată de autoritatea de lucru judecat. Autoritatea de lucru judecat este o chestiune care tot timpul este arhicunoscută, arhivehiculată și întotdeauna nouă, deopotrivă. Am abordat doar un segment al acestor discuții legate de autoritatea de lucru judecat, și anume chestiunea legată de așa-numita autoritate de lucru judecat implicită. În esență, am negat caracterul unei astfel de autorități de lucru judecat.

Nicolae Cîrstea: Este o plăcere să vedem la prezidiul conferinței atât avocați, cât și magistrați, dar și câțiva reprezentați ai magistraților în sală, care au audiat conferința, unii dintre ei chiar au intervenit. Nu se reușește acest lucru la multe dintre evenimentele realizate de profesia de avocat. În cadrul evenimentelor reprezentative, la nivel național, nu reușiți uneori să aveți intervenții și din partea magistraților, dar poate că pe plan local, cum s-a întâmplat aici, la Timișoara, se reușește.

Traian Briciu: Da, întotdeauna, în general, pe plan local s-a reușit acest lucru. Acolo unde relațiile dintre avocați și magistrați sunt bune, pregătirea profesională de multe ori se realizează în comun, ceea ce este foarte bine pentru că temele nu pot interesa numai una dintre profesii. Chiar și tema mea, autoritatea de lucru judecat, interesează în bună măsură și judecătorii, și avocații, astfel încât abordarea mea a fost făcută din ambele perspective, iar cunoașterea punctelor de vedere reciproce, este un câștig, evident.

Nicolae Cîrstea: Avem, domnule Președinte, un an și jumătate de pandemie. Am realizat la începutul pandemiei un interviu cu dumneavoastră în care ați transmis un mesaj pentru colegii avocați. Cum se simte profesia de avocat după aceste 18-19 luni de pandemie? Cum s-a adaptat? Care este ajutorul și sprijinul UNBR acordat colegilor din profesie?

Traian Briciu: Așa cum anticipam. Până la urmă, perioada de pandemie a avut părțile ei dificile, dar și o importantă parte de câștig. Părțile dificile le cunoaștem cu toții: restrângerea temporară, este adevărat, a ariei de clientelă; dificultățile inerente legate de practicarea profesiei; lucrurile inedite apărute în organizarea instanțelor pe perioada pandemiei.

Dar, pe de altă parte, au fost și câștiguri evidente: poziționarea profesiei de avocat ca o profesie-cheie a sistemului judiciar; stabilirea unor drepturi pentru reducerea activității, drepturi patrimoniale mă refer, cu privire la reducerea activității în perioada pandemiei. Am marcat chiar și anumite câștiguri chiar pe linia organizării instanțelor, cum ar fi stabilirea cauzelor pe intervale orare. Toate acestea sunt și câștiguri care vor rămâne profesiei de avocat. Pe de altă parte, ieșirea … nu știu cât de completă este ieșirea din pandemie, deocamdată suntem în faza în care ne gândim că va veni valul 4 și care, sincer, mie mi se pare mai periculos decât ceea ce s-a întâmplat până acum din perspectiva impactului.

Făcând această paranteză, lucrurile se desfășoară în mare măsură așa cum am gândit: în sensul că profesia de avocat mi se pare că a ieșit întărită din perioada de pandemie. Adică dificultățile erau inerente și le cunoșteam, chiar aș zice că au fost de anticipat, însă câștigurile sunt notabile și vor fi pe termen lung. Nu mi se pare că profesia de avocat a pierdut în perioada de pandemie.

Nicolae Cîrstea: Dacă putem vorbi de un câștig al pandemiei, acesta ar putea fi concentrat într-un cuvânt, și anume digitalizare. Este preocupată conducerea profesiei de avocat de digitalizare? S-au făcut pași, există proiecte pe care UNBR le are pentru profesia de avocat?

Traian Briciu: Este clar că reprezintă una dintre temele de interes. S-au făcut pași. Discuțiile au fost permanente. Acum, de la discuții până la concretizarea unor aspecte este o distanță, dar, chiar și așa, putem nota câteva lucruri punctuale, și anume: pe linia publicității, care într-adevăr a înregistrat particularități, și aici mă refer la publicitatea profesională, avem noi reguli privind publicitatea introduse în statutul profesiei de avocat. S-a lucrat intens în grupurile de lucru, s-au elaborat, iar Consiliul le-a aprobat chiar în ședința de săptămâna trecută. Prin urmare, nu pot să nu leg, într-o anumită măsură, accelerarea regulilor privind publicitatea de perioada de pandemie, chiar dacă lucrurile acestea trebuiau puse oricum la punct, dar este adevărat, o serie de aspecte care au intervenit în perioada de pandemie au grăbit lucrurile.

Și, un proiect al nostru privind ghidul de operare pe platformele online destinate intermedierii raporturilor între avocați și clienți, o zonă insuficient reglementată, acum a fost acoperită prin adoptarea unui regulament, un ghid, iar acesta este un efect al perioadei de pandemie. Suntem în continuare într-un nou proiect, vom vedea dacă se va concretiza sau nu. Încă avem de analizat la el, deși, din punct de vedere material, l-am realizat, și anume punerea la dispoziție chiar de către UNBR a unei platforme de intermediere a raporturilor dintre avocat și client, sigur, care să întrunească toate standardele care presupun păstrarea demnității profesiei. 

Nicolae Cîrstea: În afară de aceste aspecte care țin, într-o măsură mai mare sau mai mică, de digitalizare, puteți menționa câteva dintre deciziile Comisiei Permanente, ale Consiliului UNBR, ale Congresului UNBR din acest an care merită punctate?

Traian Briciu: Au fost. Din punctul meu de vedere, nu putem să uităm decizia de a ne integra în Cartierul Justiției – sper că se va și realiza acest proiect. El este în curs de realizare, iar lansarea profesiei de avocat, chiar din punct de vedere simbolic, într-un Cartier al Justiției, cred că va produce efecte pe termen lung, efecte care se vor vedea inclusiv în planul raporturilor cu celelalte profesii juridice. Este una dintre deciziile adoptate în Congres, care trebuie amintite.

Nicolae Cîrstea: Traian Briciu este la jumătatea mandatului de Președinte al UNBR. Câteva concluzii în această pauză de etapă, să spunem așa, în acești doi ani, lucruri pe care ați reușit să le realizați, pe care vi le doriți realizate până la sfârșit de mandat sau în perioada imediat următoare?

Traian Briciu: Este bună întrebarea dumneavoastră! Am reflectat și eu asupra acestei perioade. Este adevărat că a fost o perioadă cu particularități, în sensul că după un an de intrare în proiecte, anul 2020 ne-a adus o mare paranteză în care a trebuit să ne ocupăm de chestiuni pe care nu le aveam în vedere, și anume cele despre care am tot vorbit precum și cele legate de justiția în starea de pandemie. Dar chiar și așa, pot să notez.

Din punctul meu de vedere, cel mai mare câștig al perioadei de până acum este o bună colaborare cu decanii, astfel încât nu există, din punctul meu de vedere, la ora actuală, nicio diferență de opinie între conducerea centrală a Uniunii și decanii barourilor, ceea ce este foarte bine. Unele succese ale profesiei de avocat în perioada aceasta se pot explica și prin această comuniune și conlucrare perfectă între decanii barourilor, reprezentanții barourilor din Consiliul Uniunii și conducerea executivă a Uniunii. Mi se pare cel mai important câștig, că de aici vin foarte multe alte efecte. Ce trebuie făcut în continuare, și ce cred și sper că se va face, este să adoptăm până la finele mandatului un proiect de lege, să propunem un proiect de lege privind profesia de avocat. Unul care să integreze toate propunerile care s-au făcut la Congres și care sunt sustenabile, alte idei care vin din partea decanilor care să așeze profesia în zona contemporană, adică să păstreze valorile profesiei adoptate prin Legea 51, dar să aducă și actualizarea cu raporturile pe care le avem în prezent, punând profesia pe alte principii, mult mai stabile.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Nicolae Cîrstea: Cum se raportează Traian Briciu la universul juridic actual? Sunteți un lider pragmatic, unul al generației dumneavoastră și al a profesiei dumneavoastră… 

Traian Briciu: Nu știu dacă sunt lider al generației. Universul Juridic, ne place, nu ne place, este una dintre cele mai mari edituri și, din punct de vedere al capacității de a livra informații juridice, nu poate să nu fie recunoscută.

Nicolae Cîrstea: Mă refeream la universul juridic, am făcut o paralelă, universul juridic național.

Traian Briciu: Aaaa, ați identificat, de fapt, universul juridic național cu Editura Universul Juridic, ceea ce, într-adevăr, este o reclamă interesantă, inductivă, mascată. Universul juridic, peisajul juridic românesc… e greu de spus.

Peisajul juridic românesc trebuie să cunoască o așezare, iar așezarea trebuie să fie în zona întoarcerii către niște fundamente, adică să se regăsească. Există prea multă informație care circulă fără a fi analizată, prea multe interpretări de o manieră exacerbat pozitivistă, prea puțină continuitate istorică în gândirea juridică. Din punctul meu de vedere, lumea juridică trebuie să evolueze întotdeauna cu privirea și înapoi, astfel încât să vadă continuitatea juridică existentă până în acest moment.

Nu știu cum se vor depăși crizele actuale, de fapt ele nu sunt crize, așa cum se spunea și în cadrul conferinței, exclusiv interne. Este o criză care are surse interne, o criză care are caracter general. În orice caz, mi se pare că, în primul rând, trebuie plecat de la cultura socială. Criza juridică la noi nu se va termina până ce nu vom implementa la nivelul cunoștințelor generale, de la clasa primară, un stil de gândire sănătos, un stil de gândire care să facă diferențe minime între valori, să aibă o bază minimă de cultură juridică, socială, corectă. Atunci, de abia, vom avea niște rezultate. Din păcate, și în conferință spuneam, că dacă începem mâine cu un program de cultură juridică la nivelul școlilor, probabil în 30 de ani o să vedem primele rezultate.

Nicolae Cîrstea: Mâine, 19 septembrie, este examenul de admitere în profesia de avocat. Sunt noutăți în acest an la examenul de admitere față de anii anteriori?

Traian Briciu: Nu, nu sunt noutăți. Este adevărat că nu mai am calitatea de președinte de examen. Nu sunt noutăți din punct de vedere al structurii examenului. Eu sper să avem cât mai mulți stagiari, adică dorința profesiei manifestată în mod clar este de a primi cât mai mulți stagiari, dar, evident, păstrând unele exigențe legate de calitate.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc mult, domnule Președinte!

Traian Briciu: Mulțumesc și eu!

 

„Nu există, la ora actuală, nicio diferență de opinie între conducerea centrală a UNBR și decanii barourilor!”. Interviu cu prof. univ. dr., av. Traian Briciu, Președintele UNBR was last modified: septembrie 30th, 2021 by Traian Cornel Briciu

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Traian Cornel Briciu

Traian Cornel Briciu

Este președintele UNBR, doctor în drept, specializarea drept procesual civil, profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, Partener Fondator PBC Attorneys-at-Law, autor şi coautor al multor lucrări, precum și articole ori studii publicate în reviste de specialitate.
A mai scris: