Esențial pentru cineva care conduce o profesie este ca el însuși să fie un bun profesionist

17 sept. 2019
Vizualizari: 2761

Nicolae Cîrstea: 14 septembrie 2019, Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, conferință importantă, „Specialiști de referință despre probleme actuale în Codurile României”. Suntem împreună cu dl președinte Traian Briciu, prima dată la această conferință – bine ați venit, dle președinte!

Traian Briciu: Mulțumesc mult! Bine v-am găsit, ca organizatori!

Nicolae Cîrstea: Suntem la primul interviu pe care-l acordați după demnitatea de președinte în care ați fost ales în fruntea UNBR. Cum v-ați așezat în acest fotoliu, în aceste câteva luni care au trecut de la alegeri?

Traian Briciu: Nu prea m-am așezat, că mai mult am umblat în perioada asta. Am folosit vara în special pentru a mă familiariza cu noua situație; nu e prea simplu, dar, în fine, a fost o vară utilă din punctul acesta de vedere, sper ca toamna să valorifice anumite proiecte pe care le-am gândit în cursul verii.

Nicolae Cîrstea: Ce credeți că a fost determinant în proiectul dumneavoastră pentru funcția de președinte al uniunii, pentru care colegii v-au ales?

Traian Briciu: Nu știu… Sunt mai multe aspecte, dar, probabil, ca să reduc la maxim, ce simt eu că era foarte important, era ca aspectele de reformă și de refacere a profesiei de avocat să vină împreună cu păstrarea elementelor clasice care au dat elementele de forță ale profesiei de avocat. Până la urmă, candidatura și alegerea mea exprimă ideea sintetică; ea poate fi sintetizată prin formula „Reforma presupune o valorificare a trecutului, și nu o înlocuire completă a lui”.

Nicolae Cîrstea: Cum vedeați, înainte de alegeri, profesia de avocat și cum o vedeți acum, din această postură.

Traian Briciu: Și înainte, și după, o văd în aceeași formă, pentru că și înainte am avut poziția de vicepreședinte, îi cunoșteam problemele esențiale. Sigur că acum apasă mai mult asupra mea aceste probleme. Este o profesie care se află într-o perioadă de încercări, pentru că trebuie să-și limpezească o serie din problemele acumulate în timp. Ele pot fi diverse, inclusiv în chestiuni precum poziția față de societate, poziția societății față de profesia de avocat, poziția față de celelalte instituții publice, poziția celorlalte instituții față de avocat; relațiile dintre avocați; relațiile dintre avocați și barouri; relațiile dintre barouri și UNBR. Toate acestea, evident, vor trebui să primească niște forme, dacă nu noi, unele care să confere, în cele din urmă, o stare, un climat de încredere care să stea la baza dezvoltării profesiei.

Nicolae Cîrstea: Care sunt cele mai stringente chestiuni care sunt pe agenda președintelui UNBR?

Traian Briciu: La ora actuală, una dintre cele mai stringente a fost asigurarea resurselor necesare plății serviciilor de asistență judiciară. Iar aici am beneficiat, trebuie să recunosc, de o colaborare foarte bună cu Ministerul Public și cu Ministerul Justiției; în sensul că, prin eforturile comune, s-a reușit ca, la ultima rectificare bugetară, să se asigure fondurile pentru plata asistenței judiciare până la următoarea rectificare bugetară, care va avea loc probabil la sfârșitul lunii Octombrie. Asta a fost o chestiune imediată, care trebuia rezolvată. Sunt și probleme de termen mediu, cum ar fi, de exemplu, implicarea organelor profesiei de avocat în ceea ce privește proiectul Cartierul Justiției, unde profesia de avocat trebuie să-și găsească o poziție. Sunt aspecte legate de comunicarea uniunii cu barourile și de comunicarea cu avocații. Și, de asemenea, sunt aspecte foarte importante, legate de comunicarea instituțiilor profesiei de avocat cu celelalte instituții și cu societatea; teme care, evident, se află pe agenda președintelui.

Nicolae Cîrstea: Dacă ne-am afla la sfârșitul celor patru ani de mandat, ce v-ați dori să lăsați ca lucruri rezolvate în profesie, după un mandat de patru ani?

Traian Briciu: Mi-aș dori, dacă ne-am afla la sfârșit, să las o asistență judiciară care să fie funcțională, să fie bine plătită sau măcar rezonabil plătită, cu avocați mai performanți în domeniul asistenței judiciare decât în prezent, cu cât mai puține discuții legate de desemnarea în calitate de avocat din oficiu; o casă de asigurări care să se bucure de încrederea corpului profesional și să-i asigure prosperitatea în continuare; o reformare a sistemului de pregătire profesională a avocaților, atât sub aspectul pregătirii inițiale, cât și al pregătirii continue; un început de investiție în Cartierul Justiție, care este în fază de proiect; și, per ansamblu, o profesionalizare sporită a avocaților, care să le asigure, până la urmă, și un trai mai bun.

Nicolae Cîrstea: Pentru cei care vă cunosc mai puțin, spuneți-ne lucrurile care-l caracterizează pe omul Traian Briciu, dar și pe președintele Traian Briciu.

Traian Briciu: E greu să spun despre mine pentru că… nici bunătatea probabil nu e prima mea caracteristică, nici nu știu dacă perseverența poate fi… În orice caz, dacă suntem în mediul acesta, aș spune că profesionalismul. Și, până la urmă, esențial pentru cineva care conduce o profesie este ca el însuși să fie un bun profesionist. Sper că sunt. Cei care mă cunosc pot să confirme sau să infirme acest lucru, dar cred că este esențial acest aspect.

Nicolae Cîrstea: La nivelul uniunii avem atât o nouă comisie permanentă, cât și un nou consiliu. Care vor fi argumentele prin care dl președinte Traian Briciu va reuși să-i adune împreună în luarea unei decizii comune pe colegi și să asigure un consens și o direcție potrivită?

Traian Briciu: N-am alt argument decât cel al ascultării tuturor, pregătirii fiecărei probleme în parte, ascultării argumentelor pro și contra, astfel încât să se degaje cea mai bună opinie care ar exista asupra unei chestiuni în parte. Până acum așa am făcut – orice chestiune care a apărut am supus-o unei consultări, am ascultat argumentele pro și contra, am încercat să argumentez și, sigur, până la urmă am susținut varianta care a întrunit cele mai multe voințe. Probabil că și în continuare consensul asupra unor chestiuni va veni din puterea de argumentație și din comunicare.

Nicolae Cîrstea: Și în încheiere, un mesaj pentru colegii avocați din București sau din țară?

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Traian Briciu: În realitate, noi căutăm foarte multe forme de a ne fi mai bine. Asta este realitatea. Dar cred că singurul mod în care putem evolua în profesie, dincolo de ce fac organele profesiei, ce fac instanțele, ce fac instituțiile, există un singur reper, și anume ridicarea necontenită a gradului de profesionalism individual, ceea ce presupune într-adevăr multă muncă, mult efort, investiții, astfel încât cred că în cele din urmă acesta este definitoriu pentru calea spre bine.

Nicolae Cîrstea: Suntem la finalul concursului pentru admiterea în profesia de avocat. S-a schimbat structura, este o nouă viziune pe undeva, este soluția potrivită? Practic, este o afluență în profesia de avocat.

Traian Briciu: În fine, ați pus această întrebare în contextul în care organele profesiei n-au apucat încă să aibă o dezbatere corectă asupra evaluării ultimului examen, motiv pentru care e greu să mă pronunț acum. Evident că am o opinie asupra acestei chestiuni, dar nu aș face-o publică, în contextul în care nu am avut încă, cu colegii din comisia permanentă și cu cei din consiliu, o dezbatere asupra avantajelor, dezavantajelor, de fond și de formă, până la urmă, pe care le-a presupus ultima sesiune de admitere. Cu siguranță, însă, că examenul privind intrarea în profesia de avocat, în forma în care a fost, nu cred că este o formă finală, să zicem, asupra viziunii de admitere în profesie. Dar, sigur, o soluție corect este să o spun numai după o discuție în forurile decizionale de profesie.

Nicolae Cîrstea: Ați putea face o fotografie, o panoramare a profesiei de avocat în acest an, 2019, când ați preluat conducerea uniunii?

Traian Briciu: Este o profesie care, ca multe altele, își caută, până la urmă, niște repere. Nu spun că le-a găsit, cu siguranță că probabil sunt mai multe tendințe: tendințele către avocatura de tip clasic; tendințe către o modernizare, nu întotdeauna modernizarea se știe cum ar trebui făcută… Cred că asta e perioada  – de căutări.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc foarte mult, dle președinte, vă doresc succes în implementarea mandatului pe care colegii vi l-au acordat. Cunoscându-vă cât de cât în ultimii ani, sunt convins că veți face o treabă foarte bună în fruntea UNBR.

Traian Briciu: Mulțumesc mult.

 

 

Esențial pentru cineva care conduce o profesie este ca el însuși să fie un bun profesionist was last modified: octombrie 1st, 2019 by Traian Cornel Briciu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Traian Cornel Briciu

Traian Cornel Briciu

Este președintele UNBR, doctor în drept, specializarea drept procesual civil, profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, Partener Fondator PBC Attorneys-at-Law, autor şi coautor al multor lucrări, precum și articole ori studii publicate în reviste de specialitate.
A mai scris: