Discursul domnului Traian Briciu, din partea câștigătorilor Premiului „Traian Ionaşcu” în cadrul festivității „PREMIILE RRDP pe anul 2016”
Doamnelor și domnilor,
Mulțumesc mult pentru două aspecte. În primul rând pentru premiu și, în al doilea rând, pentru cinstea oarecum nemeritată de a lua cuvântul cu ocazia decernării lui. Sigur, probabil cel mai îndreptățit aici ar fi fost domnul Marian Nicolae, care a coordonat împreună cu domnul profesor Viorel Mihai Ciobanu lucrarea. Înțeleg că s-a apelat, să zicem, în lipsa domnului Marian Nicolae la mine, mai curând ca urmare a faptului că, să zicem, am fost cel mai apropiat, din punct de vedere al activității didactice de profesorul Viorel Mihai Ciobanu.
Sigur, din punct de vedere al activității în cadrul lucrării, am participat la elaborarea lucrării, dar nu am avut, să zicem, un merit mai mare decât alți autori, care mulți dintre ei sunt în sală – și le mulțumesc pentru aceasta. Însă, având în vedere că sunt în situația de a spune câteva cuvinte, o să exprim câteva opinii despre această lucrare, sigur, cu tot subiectivismul, și e posibil ca nu toți autorii să împărtășească aceleași viziuni.
De fapt, o să transmit un singur mesaj. Sunt mai multe lucrări privind Noul Cod de Procedură Civilă și n-aș putea să spun care sunt cele mai bune sau care sunt mai puțin bune. În realitate, toate reflectă viziuni care sunt utile în practică. Asta este un lucru clar. Prin urmare, n-aș putea spune că asta este cea mai bună lucrare. Dar ce are, totuși, ea, care din punctul meu de vedere o face nu știu dacă mai atractivă, ci, să zicem, îi acordă un plus? Sigur, și altele pot avea alte plusuri. Dar aici bifează această lucrare. E problema operelor colective în general. Nu știu dacă ați observat, dar cu siguranță că și domniile voastre ați observat două tendințe. Prima tendință, nu numai românească, a lumii în general, este de a se scrie opere colective din ce în ce mai mult. Lucrul este explicabil, pentru că publicul – în general și publicul juridic în special – nu prea mai are răbdare. Vrea să vadă soluții imediate, dacă se poate de o manieră instantanee, adică imediat a apărut legea, a doua zi vor articolul, sau studiul, sau, dacă se poate, chiar un tratat a doua zi… De aceea a și izbucnit foarte mult, până la urmă, practica scrierilor pe platforme online. Ea nu va putea fi oprită, cu toate că eu sunt un conservator din punctul acesta de vedere – și din alte puncte de vedere – dar ea, de fapt, vine să răspundă acestei nevoi de a avea imediat o informare cât se poate de detaliată asupra unui eveniment. Sigur că autorii s-au adaptat și operele colective reduc timpul de elaborare. Un tratat ca să-l faci îți ia ani de zile. Un tratat care se face de 5, 6, 7, 10… 12 persoane, evident, poate reduce la un an, un an și jumătate. Dar odată cu apariția – și ăsta e un lucru bun – a apărut un alt fenomen: publicul e derutat pentru că, de fapt, nu mai știe dacă opinia coordonatorului – că toate au un coordonator – este respectată de sau se reflectă în opinia fiecărui autor în parte. Lucrul acesta, evident, e derutant pentru practicieni, care vor să știe opinia lui X, adică pe încrederea pe care o acordă persoanei în sine, ca argument ad autoritatem, și atunci încep să caute din ce în ce mai mult puținele lucrări care au rămas elaborate de către o singură persoană sau de către două persoane în colaborare, unde identificarea e mai clară.
Opera aceasta, în două volume, cuprinzând peste 1200 de pagini fiecare volum, de aceea și e un pic greu de manevrat, are, totuși, fără, evident, a estompa deficitul pe care-l aduce opera colectivă totalmente, are, totuși, meritul de a atenua această chestiune. În sensul că coordonatorii – atât dl profesor Viorel Ciobanu, cât și dl Marian Nicolae – chiar s-au implicat în mod concret, prin note ale coordonatorilor – iar dl profesor Viorel Mihai Ciobanu are foarte multe note ale coordonatorului – în unificarea punctelor de vedere. În sensul că, inclusiv în faza de elaborare, domnia sa a intervenit și a coordonat la modul efectiv, discutând cu fiecare autor în parte opiniile acestuia, iar ulterior, în faza finală, acolo unde a fost cazul și a simțit nevoia, chiar a introdus note ale coordonatorului, care să confere, pe de o parte, unitate lucrării, și, pe de altă parte, să dea garanția că ea reprezintă și punctul de vedere al coordonatorilor, adică al celor două persoane la care ne raportăm astăzi că au argumentul de ab autoritatem, adică Viorel Mihai Ciobanu și Marian Nicolae. Sigur, în rest opera nu pot să o neg, să spun că nu este cea mai bună – fiind premiată, sigur, sunt obligat de acest lucru – a fost o muncă, evident, extrem de elaborată, dar ce mi-a atras mie atenția a fost această particularitate a ei, în rândul operelor colective de tip comentarii la fie un cod civil, fie un cod de procedură civilă, fie alte coduri.
Nu spun că în alte cazuri nu s-au produs lucrurile la fel, dar eu, evident, sunt obligat să scot în evidență modul în care s-a lucrat la această operă. În rest, evident, domniile voastre ați citit-o, știți despre ce este vorba, majoritatea ați utilizat-o, astfel încât argumentele mele ar fi de prisos.
Vă mulțumesc în numele întregului colectiv și, pe de altă parte, că am avut posibilitatea să exprim în numele colectivului care a redactat lucrarea aceste cuvinte. Vă mulțumesc.
Acum, e adevărat, premiul acesta probabil că va trebui să discut cu dl Marian Nicolae destinația lui, dar mă gândesc că, poate, cel mai nimerit loc ar fi chiar la Centrul de Procedură Civilă, pe care de altfel chiar l-a fondat profesorul Mihai Viorel Ciobanu – sigur, după discutarea și cu d-na Ciobanu – și pe care, de altfel, dl Marian Nicolae îl frecventează în mod obișnuit.
Avocat, prof. univ. dr. Traian Cornel Briciu