Discursul domnului Traian Briciu cu ocazia Conferinței naționale a Profesiilor Liberale

14 feb. 2023
Vizualizari: 458

În primul rând, vă felicit pentru organizarea unei astfel de conferințe, iar Iașul, și în special Universitatea Alexandru Ioan Cuza e locul cel mai potrivit pentru a face o astfel de dezbatere, pentru că Iașul în sine are în conștiința tuturor ideea de unitate, la fel cum e și Alba Iulia, sunt câțiva pori în România care inspiră noțiunea de unitate, iar ceea ce se discută astăzi este într-o anumită măsură despre unitate, pentru că această conferință nu este a unei profesii liberale, ci se numește a profesiilor liberale și reunește preocupări diverse, dar până la urmă compatibile unor profesii diferite, dar care în cele din urmă se reîntâlnesc într-un spațiu comun.

Conferința de astăzi are o virtute suplimentară. Pe lângă faptul că exprimă preocupările profesiilor liberale, ea vine și cu o parte legată de profesia de judecător și calitatea de judecător, care nu e o profesie liberală, dar este una perfect compatibilă cu profesiile noastre liberale, pentru că în realitate ne completăm. Am văzut în program că este o parte importantă, Jurisprudența Curții  de Apel Iași, ori jurisprudența, este adevărat că de multe ori se spune că aparține instanțelor.

Am mai spus și la Cluj, într-o conferință, este falsă ideea că jurisprudența aparține instanțelor. Ea, într-o proporție foarte mare, aparține avocaților și, într-adevăr, este validată de către instanțe, pentru că de cele mai multe ori vedem că soluțiile jurisprudențiale sunt asumate de instanțe, dar de cele mai multe ori ele sunt inspirate de avocați. E o modalitate în care două profesii, care altfel se întâlnesc într-o poziție diferită, concură la un produs comun care este jurisprudența și pe care o avem astăzi în dezbatere, cred că la punctul 2 din program.

Dar am văzut, de asemenea, în program preocupări din domeniul expertizelor, și știm cât de importante sunt expertizele atât pentru judecători, cât și pentru avocați. Știm foarte bine că unele procese sunt ținute într-o anumită măsură de soluția din expertize și chiar dacă, teoretic vorbind, și judecătorii și avocații pot discuta cele din expertize, iar judecătorii chiar pot să le invalideze, în realitate, știm la fel de bine că uneori argumentația pentru a înlătura o expertiză e atât de tehnică, încât uneori ne lipsește de posibilitatea reală, astfel încât, iată, pe lângă judecători și avocați apare și un al 3-lea element, expertul care uneori se implică și el ca factor decident în anumite categorii de procese.

Prin urmare, există toate premisele pentru a avea o conferință plină de discuții și dezbateri valoroase pentru toți reprezentanții profesiilor liberale, cât și pentru judecători care, iată, s-au alăturat acestei conferințe. Mulțumesc încă o dată și sigur viziunea mea asupra profesiei și problemelor profesionale expusă în partea finală, înțeleg. Mulțumesc mult!

📌 Fragment din alocuțiunea domnului Traian Briciu cu ocazia Conferinței naționale a Profesiilor Liberale.

Discursul domnului Traian Briciu cu ocazia Conferinței naționale a Profesiilor Liberale was last modified: februarie 15th, 2023 by Traian Cornel Briciu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Traian Cornel Briciu

Traian Cornel Briciu

Este președintele UNBR, doctor în drept, specializarea drept procesual civil, profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, Partener Fondator PBC Attorneys-at-Law, autor şi coautor al multor lucrări, precum și articole ori studii publicate în reviste de specialitate.
A mai scris: