Despre frumuseţea dreptului*

12 dec. 2019
Vizualizari: 3713
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Cei care iubesc dreptul, înțeles ca sistem normativ, pun în lumină valorile și principiile care îl fundamentează, forța sa de a crea ordine în comunitate, de a modela comportamentele persoanelor și raporturile dintre ele în acord cu aceste valori și principii. Aderența afectivă față de drept este consolidată prin rafinamentul și subtilitatea raționamentelor care deslușesc sensurile textelor juridice și descoperă coerența lor internă. Logica juridică ordonează mai întâi dreptul ca sistem normativ, pentru ca apoi acesta să fie în măsură să modeleze acțiunile membrilor comunității în mai toate domeniile vieții. Fără o profundă logică internă, dreptul nu-și poate realiza funcția sa practică.

Ordinea comunității reflectă, în bună măsură, logica sistemului de drept, iar valorile și principiile acestui sistem trebuie să fie consubstanțiale cu valorile și principiile comunității, astfel încât ordinea creată de drept să fie una a libertății și a siguranței.

Pasiunea pentru drept izvorăște însă nu numai din fundamentele etice ale sistemului normativ și din forța ordonatoare a logicii sale. Dimensiunea axiologică și cea logică ale dreptului alcătuiesc matricea frumuseții sale. Cei care iubesc dreptul și care își dedică întreaga viață studiului și aplicării lui practice știu că acest sentiment are și o rădăcină estetică. Fascinația dreptului este deplină când valorile și principiile care-l fundamentează și logica subtilă care-i dă coerență se dezvăluie într-un veșmânt estetic. Frumusețea formei, clădite în limba și în tehnica de redactare a textelor juridice, se adaugă frumuseții fondului.

Nu este întâmplător că hermeneutica textelor care cuprind norme juridice nu riscă să devină o muncă anostă numai dacă interpretul descoperă satisfacția pe care o au cercetătorii textelor literare. Nu de puține ori, textele juridice, când sunt bine redactate, au o structură de semnificații îmbrăcate în haina frumuseții. Astfel, arhitectura de idei, de noțiuni și concepte specifice fiecărei instituții juridice devine mai convingătoare prin dimensiunea estetică, prin forța de seducție a frumuseții ei.

Mult mai numeroase sunt scrierile doctrinare, hotărârile judecătorești, actele și documentele administrative, precum și variatele scrieri specifice fiecărei profesii liberale. Toate aceste texte juridice sunt complementare textelor normative în măsura în care, prin interpretare teoretică și aplicare practică, clarifică valorile și principiile, evidențiază logica internă și îmbogățesc frumusețea dreptului obiectiv. Limba juridică devine astfel corolarul gândirii juridice.

Când atât valorile și principiile care fundamentează normele juridice, cât și logica acestora își găsesc corespondent în ordinea comunității, aceasta din urmă se află și ea sub semnul frumosului. Ordinea juridică devine astfel nu numai expresia adevărului și a dreptății, ci și a frumosului. Mai mult, se poate spune că o ordine juridică este bună numai dacă este clădită pe adevăr, dreptate și frumos.

Această frumusețe hrănește iubirea pentru drept, iar cei care-l iubesc nu obosesc să-l studieze, să afle semnificațiile ascunse ale textelor, să aplice normele juridice în raport cu specificul profesiilor lor și, pe această cale, unind inima și rațiunea,  să realizeze chiar rostul pragmatic al dreptului.

 


* Acest editorial a fost publicat în nr. 2/2019 al revistei LEGAL POINTClick aici pentru ABONAMENT LEGAL POINT 2019!

 

Despre frumusețea dreptului* was last modified: decembrie 12th, 2019 by Valeriu Stoica

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Valeriu Stoica

Valeriu Stoica

Este doctor în drept magna cum laude, avocat, membru al Baroului Bucureşti, profesor universitar la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, autorul a peste 80 de articole, studii şi lucrări de specialitate, publicate atât în România cât şi în străinătate.
A mai scris: