Discursul domnului Valeriu Stoica cu ocazia lansării revistei Legal Point nr. 1/2018

2 iul. 2018
Vizualizari: 2369
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Bună ziua,

Am citit, doamnelor și domnilor, și în revistă, am și auzit spunându-se că Legal Point este o revistă de cultură juridică. Eu cred că e mai mult decât atât. Este o revistă de interferențe culturale. E adevărat că este o revistă de cultură juridică. Dar, din simpla evocare a cuprinsului acestui număr și din parcurgerea cuprinsului numerelor avute până acum, vă veți da seama că nu este vorba doar despre drept în această revistă și nici măcar nu este vorba despre drept din perspectivă strict juridică, adică din perspectiva hermeneutului normelor juridice. Este o revistă de cultură juridică, dar în același timp este o revistă în care vedem cum, dincolo de ceea ce este vizibil la suprafață, găsim apa freatică sau, altfel spus, spiritul care unește toate domeniile culturii. Și mi se pare că e un lucru foarte bun pe care l-a făcut Universul Juridic, pe care-l fac editorii acestei reviste, pentru că întotdeauna bogăția dreptului se descoperă mult mai bine prin relațiile, prin interferențele culturii juridice cu celelalte domenii ale culturii. Nu e întâmplător că avem interviuri în revistă cu oameni din lumea muzicii, a literaturii, filosofiei. Așadar, interferențele culturale sunt cele care ne fac să descoperim că dreptul este consubstanțial cu tot ceea ce ține de spiritual. Și mă bucur că avem două interviuri în acest număr, care deși sunt luate unor juriști, ei pun în lumină ceea ce vă spun acum, și anume interferențele culturale dintre lumea dreptului și celelalte zone ale culturii.

Nu știu dacă a ajuns doamna Marilena Uliescu, dacă n-a ajuns, sper să ajungă, pentru că are un interviu remarcabil în revistă și îmi amintesc că în timpul studenției mele ne uitam la ceea ce reprezenta atunci Institutul de Cercetări Juridice, ca la un fel de „templu”, pentru că acolo, într-adevăr, erau figuri luminoase ale cercetării juridice din România. Marilena Uliescu e de multă vreme acolo și cred că, într-un fel sau altul nu-mi pot închipui acest institut fără contribuțiile pe care le-a avut Marilena Uliescu în domeniul Dreptului civil în primul rând, dar și în domeniul antreprenorial. Ce a făcut și sper că încă mai face, într-un fel sau altul, la Institut, ține și de antreprenoriatul cultural, e drept, de natură juridică în speță.

Și, de asemenea, mă bucur că este prezent alături de noi domnul profesor Nicolae Popa. Cum bine știți, față de părinții noștri rămânem mereu copii. Față de profesorii noștri rămânem mereu elevi sau studenți. Eu mă uit la domnul profesor Nicolae Popa și nu pot decât să mă simt student în fața domniei sale, cu plăcerea pe care-o aveam când îi ascultam prelegerile de sociologie juridică și mă bucur că în interviul pe care l-a dat în revistă face referire, între altele, și la acele prelegeri de sociologie juridică, primele, dacă nu mă înșel, după 1945, din România. Ați reluat, practic, tradiția sociologiei juridice, ați reînnodat firul acestei discipline, care fusese rupt multe decenii.

Așadar, sper că domniile lor vor fi, de asemenea, invitați să vorbească. Eu, unul, mă opresc aici, pentru că, până la urmă, premiile sunt cele mai importante și cred că toată lumea așteaptă acest moment.

Vă mulțumesc.

Senior-editor Legal Point:

Prof. univ. dr. Valeriu Stoica,
Avocat, membru al Baroului București


 

Vizionați evenimentul integral aici:

Galeria foto a evenimentului:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Discursul domnului Valeriu Stoica cu ocazia lansării revistei Legal Point nr. 1/2018 was last modified: iulie 3rd, 2018 by Valeriu Stoica

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Valeriu Stoica

Valeriu Stoica

Este doctor în drept magna cum laude, avocat, membru al Baroului Bucureşti, profesor universitar la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, autorul a peste 80 de articole, studii şi lucrări de specialitate, publicate atât în România cât şi în străinătate.
A mai scris: