Moștenirea spirituală a lui Șerban Beligrădeanu

27 mai 2021
Vizualizari: 836
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dacă ar exista, în Cetatea Cerească, un cartier al juriștilor, Șerban Beligrădeanu ar locui pe strada principală. Acest gând este prilejuit de împlinirea a trei ani, la 3 iunie 2021, de la trecerea pragului către eternitate a acestei mari personalități a lumii juridice. Măsurarea timpului nu mai este utilă pentru cei care au pășit acest prag, dar rămâne plină de semnificații pentru cei care se află în fața lui, mai departe sau mai aproape. Una dintre aceste semnificații, nu cea mai lipsită de importanță, este pusă în lumină de legătura dintre timp și memorie. Curgerea implacabilă și ireversibilă a timpului este învinsă de memoria personală și, mai ales, de memoria colectivă. Succesiunea trecut, prezent și viitor își pierde sensul în depozitul memoriei. În dimensiunea personală și în cea colectivă, memoria devine astfel o „machetă” a eternității. Comemorarea celor dragi și a personalităților care sunt repere identitare ale unei anumite comunități culturale nu mai măsoară timpul, ci este un exercițiu de eternitate. Cum o spune chiar cuvântul comemorare, acest exercițiu nu este doar unul personal, ci și unul comun, fie al familiei, fie al comunității. În plus, comemorarea nu este doar reamintirea unei persoane, ci este o formă de consolidare repetată a acesteia în memorie. Șerban Beligrădeanu trăiește, prin comemorarea anuală, în sufletul celor care l-au cunoscut, iar nu doar în eternitate. Iar cei care l-au cunoscut sunt nu doar membrii familiei sale, ci și toți juriștii care au beneficiat și se bucură în continuare, într-un fel sau altul, direct sau indirect, de scrierile sale în domeniul dreptului muncii și în cel al dreptului civil. Cei privilegiați l-au cunoscut și mai profund, atât prin aceste scrieri, cât și prin dialogul intelectual, metodă subtilă și eficientă de mentorat și de cultivare a prieteniei, pe care a folosit-o cu măiestrie și perseverență de-a lungul câtorva decenii.

Condiția vitregă a autorilor de drept și a scrierilor juridice rezultă din succesiunea amețitoare a reglementărilor legale. Această condiție vitregă este mai dură în dreptul muncii, domeniu aflat mai mult decât altele sub influența deciziilor politice. Este motivul pentru care, de cele mai multe ori, scrierile de drept, în special cele de dreptul muncii, își pierd utilitatea pe măsură ce devin inactuale legile care le-au generat ( abrogate sau căzute în desuetudine); interesul lor se păstrează cel mult pentru istoria științelor juridice. Șerban Beligrădeanu a depășit însă această condiție vitregă, întrucât moștenirea sa spirituală este alcătuită nu doar din opera pe care a scris-o, de impresionantă întindere și copleșitoare diversitate, ci și din școala de gândire juridică și de scriere în domeniul dreptului, pe care a creat-o neprogramatic, ca efect firesc al dialogului intelectual profesat la conducerea celei mai prestigioase publicații juridice din vremea sa, Revista română de drept, devenită apoi Dreptul. Multe dintre personalitățile de astăzi ale lumii juridice fac parte din această școală de gândire și de scriere. În plus, această școală are virtutea de a se autoreproduce, într-o formă îmbogățită. Toți cei care s-au format la școala lui Șerban Beligrădeanu au devenit, la rândul lor, mentori care au transmis moștenirea lui spirituală generațiilor mai tinere de autori și de pedagogi din lumea juridică. Iar acestea, la rândul lor, o vor transmite mai departe.

Șerban Beligrădeanu trăiește astfel nu numai în memorie, ci și în activitatea generațiilor succesive de autori și pedagogi care înțeleg moștenirea sa spirituală și o valorifică pentru limpezirea și fortificarea spațiului juridic din România, pe temeiul libertății și al siguranței persoanei.

Moștenirea spirituală a lui Șerban Beligrădeanu was last modified: mai 26th, 2021 by Valeriu Stoica

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Valeriu Stoica

Valeriu Stoica

Este doctor în drept magna cum laude, avocat, membru al Baroului Bucureşti, profesor universitar la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, autorul a peste 80 de articole, studii şi lucrări de specialitate, publicate atât în România cât şi în străinătate.
A mai scris: