Discursul domnului Valeriu Stoica în deschiderea festivității „PREMIILE RRDP 2016”

11 dec. 2017
Vizualizari: 1251

Doamnelor și domnilor,

Îi mulțumesc lui Bogdan Dumitrache pentru încurajarea fără de care aș fi fost mult mai emoționat în această postură – sunt ceea ce se cheamă o soluție de avarie. Sau, dacă vreți, o soluție provizorie. Dar cum provizoratul e ceea ce durează, așa cum s-a mai spus de-a lungul timpului, s-ar putea să îl prind din urmă pe directorul fondator și să mă văd nevoit să mai rămân câțiva ani în această poziție.

A fost o surpriză pentru mine, în orice caz, solicitarea pe care mi-a făcut-o dl Nicolae Cîrstea, din partea Universului Juridic. Inițial, am fost tentat să refuz oferta pe care mi-a făcut-o, mai ales pentru că nu știu cine ar putea să facă, într-adevăr, ceea ce face Nicolae Marian. Am spus altă dată, cred că tot în această sală, că el are o vocație de monah, o vocație de călugăr… N-am această vocație, sunt mult mai păcătos, am avut de-a lungul timpului multe dovezi de infidelitate față de Drept și chiar față de Dreptul Civil, dar speranța mea este că, rămânând umbra fondatorului pe coperta Revistei Române de Drept Privat, voi putea, cu ajutorul acestei umbre a lui Nicolae Marian, de fondator, să îndeplinesc greaua misiune de a gestiona bunul mers al acestei reviste, care, între noi fie spus, este, în momentul de față, cea mai bună revistă de Drept din România. Nu pentru că am ajuns eu directorul ei. Eu am acceptat să fiu directorul ei, tocmai pentru că este cea mai bună revistă de Drept din România și a ajuns cea mai bună nu datorită mie, ci datorită lui Marian, fondatorul revistei.

Regret că motive de ordin medical îl împiedică pe Nicolae Marian să fie prezent astăzi aici, dar, oricum, spiritul lui plutește printre noi. Dacă are vocație de monah, asta înseamnă că Nicolae Marian, și dincolo de corpul lui, e prezent pretutindeni, ca Dumnezeu prin ubicuitate.

Acestea fiind zise, în calitatea pe care o am, mi s-a dat și rolul de a face o scurtă introducere la ceremonia de astăzi. Am participat de multe ori la această ceremonie la edițiile anterioare, evident, din postura în care vă aflați dumneavoastră astăzi în sală – era o postură mult mai plăcută –, dar, în orice caz, indiferent de postura în care ne aflăm, țin să subliniez importanța unor asemenea ceremonii. Până la urmă, orice cult are nevoie și de momente de reunire a credincioșilor și ceea ce se întâmplă în asemenea ceremonii organizate de RRDP este ca un fel de serbare a cultului juriștilor, în principal al celor de Drept privat, dar cred că e vorba de toți juriștii din țara asta. Mai ales că se apropie sărbătorile de iarnă, o asemenea reunire are o semnificație simbolică cu atât mai mare, iar încărcătura ei afectivă, în fiecare an se dovedește foarte bogată.

Pentru că i-am promis d-lui Gh. Florea, președintele UNBR, să nu ținem prea mult această ceremonie și să nu plictisim auditoriul, mă opresc aici, nu înainte de a spune că, la fel ca în fiecare an, o să se acorde și în cadrul acestei ceremonii, mai întâi Premiul Octavian Căpățână, care n-ar fi fost posibil fără contribuția UNPIR, și-i mulțumesc pe această cale d-lui Târnoveanu, care este prezent și sper că va transmite mulțumirea noastră întregii conduceri a UNPIR. De asemenea, se va acorda Premiul Henri Capitant – și este și acesta un prilej de a mulțumi Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România și, d-na Dima, vă rog să comunicați și d-lui Mănescu, celorlalți colegi din conducerea uniunii mulțumirile noastre pentru sprijinul pe care-l acordați, ca în fiecare an, pentru a se putea ajunge la un laureat al acestui premiu Henri Capitant.

Mulțumesc, de asemenea, președintelui Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, care este prezent, dl Marius Iacob Morari, și îl rog să transmită mulțumirile noastre colegilor domniei sale, pentru că, ca în fiecare an, sprijină acordarea premiului Traian Ionașcu.

Și, în sfârșit, d-le președinte Gh. Florea, vă rog să transmiteți mulțumirile RRDP, în numele grupului editorial Universul Juridic, pentru că girați, cu autoritatea dumneavoastră profesională și cu prestigiul UNBR, acordarea celui mai important premiu – Premiul Matei Cantacuzino.

Prof. univ. dr. Valeriu Stoica

Discursul domnului Valeriu Stoica în deschiderea festivității „PREMIILE RRDP 2016” was last modified: decembrie 11th, 2017 by Valeriu Stoica

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Valeriu Stoica

Valeriu Stoica

Este doctor în drept magna cum laude, avocat, membru al Baroului Bucureşti, profesor universitar la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, autorul a peste 80 de articole, studii şi lucrări de specialitate, publicate atât în România cât şi în străinătate.
A mai scris: