ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – Un profesor la catedra de judecată*
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
În ziua stabilită pentru a mă întâlni cu profesorul Nicolae Popa, un viscol s-a așternut peste tot Bucureștiul. Strada era aproape blocată. Am parcat lângă casa domniei sale, pe un morman de omăt. O doamnă mi-a deschis și am intrat într-un birou impresionant. A ajuns și Bianca, fotograful nostru, care a început să-și facă datoria. Nu-l văzusem până atunci pe profesorul Nicolae Popa, dar după ce l-am zărit, mi-am dat seama că îl știu de la televizor.
– Bine ați venit, zice domnul profesor!
– Bine v-am găsit!
– Ceai, cafea, dacă doriți?
– Eu o să iau un ceai de fructe, dacă aveți!
– Și eu, zice colega…
Profesorul Nicolae Popa are în spate ani grei de drept la locul de muncă. Este un exponent al justiției române din vremea comunismului și de după căderea lui în România. Nu înalt de statură, dar dârz și sigur pe sine, profesorul Popa, cu părul grizonat acum, este o gazdă deosebită. În spatele biroului se află o bibliotecă impozantă. Tratate de drept, cărți de justiție, situații de tot felul sunt adăpostite în rafturi, Pandectele Române, revista Dreptul, ca un mănunchi de giuvaiere de mare preț. Vorbim despre drumul dreptului într-o inimă pasională chiar pentru ziaristică, despre învățământul superior juridic, de la preparator până la profesor universitar. La întrebarea mea cu privire la acest destin al dreptului, profesorul are o reacție deosebită: „cred că există un fapt care poate fi socotit ca important în angrenarea mea în noua structură a vieții juridice, și anume: opțiunea mea de a prelua, în toamna anului 1993, atribuțiile departamentului juridic-legislativ al Președinției României. Discuțiile cu președintele de atunci, Ion Iliescu, și apoi activitatea în acest departament m-au pus în situația de a încerca și o altfel de angajare – una practică. Am pregătit un proiect de lege de organizare și funcționare a Președinției, pe care l-am susținut și în Parlament, am cooperat cu Consiliul Magistraturii în realizarea unui nou statut al judecătorilor și procurorilor, inamovibilitatea judecătorilor și stabilitatea procurorilor. Procesul a durat trei ani, iar decretul emis de Președintele României, nr. 317 din 26 iulie 1996, a consemnat încheierea acestui proces.” Profesorul Popa are ocazia să realizeze în practică tot ceea ce trăise în teorie din postura de dascăl. Cele două instituții cardinale ale dreptului românesc, Curtea Constituțională și Înalta Curte de Casație și Justiție, i-au oferit prilejul de a intra în contact cu personalități de vază din lumea politică internațională.
Păstrez pentru un moment oportun întrebarea despre revizuirea Constituției în legătură cu referendumul pe care 3 milioane de români îl doresc pentru a schimba sintagma „între doi soți” cu „între un bărbat și o femeie”, iar profesorul Popa se arată favorabil schimbării, domnia sa fiind un specialist în Dreptul Constituțional, dar nu uită să sublinieze: „Evident, biserica, presa și celelalte componente ale societății civile vor trebui să preia dezbaterea asupra acestor chestiuni cu largi reverberații sociale.” În final, îl „ispitesc” pe domnul profesor cu privire la cum vede domnia sa lumea justiției în prezent, iar domnia sa accentuează mai multe aspecte, dar inima îi rămâne la puterea judecătorească, despre care spune: „Activitatea judecătorului român se desfășoară într-un cadru de conflictualitate, aș spune paroxistică, pe fondul extinderii, de multe ori artificiale, a conflictualității juridice. Contribuie la aceasta și legislația lipsită de predictibilitate și de stabilitate. Așa fiind, consider că proiectul reconstrucției justiției rămâne încă în starea de deziderat.”
După parcurgerea unui timp minunat împreună, îmi dau seama că profesorul Nicolae Popa este un interlocutor de valoare din toate punctele de vedere. Ne luăm rămas-bun de la căldura biroului și plecăm în frigul de afară, unde realitatea crudă ne izbește peste față. Așa este și în justiție. Cald în cărți, în reviste, dar realitatea dură și contrastantă ne zdrobește. Încet și sigur. Nu ne rămâne decât speranța într-o nouă paradigmă.
* Transmitem în cadrul secțiunii ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT o parte din impactul și emoția acestor întâlniri pe care le avem cu invitații Revistei Legal Point. Surprindem stările pe care le trăim în aceste momente speciale și pe care le dorim împărtășite.
Interviul cu domnul Nicolae Popa va fi publicat în nr. 1/2018. Click aici pentru ABONAMENT LEGAL POINT 2018!