ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – Lecția de eleganță*

2 feb. 2018
Vizualizari: 2207
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Aproape de cea mai titrată piață din București stă o scumpă doamnă, care este unul dintre cei mai proeminenți istorici în viață. Am auzit despre faptul că a fost căsătorită cu unul dintre reprezentanții unei familii boierești celebre, familia Filitti. Mă brăzdau tot felul de gânduri. Citisem despre doamna Filitti faptul că trecuse prin mai multe regimuri sociale și politice. Cum va radiografia comunismul? Cum va vorbi despre belle époque? Despre perioada interbelică? Cu ce laser va tăia în carne vie societatea românească actuală? Ce s-a întâmplat în 1989? Am știut faptul că, după 1989, profesorii de istorie au avut o mare dilemă. Nu știau ce să predea, pentru că erau conștienți de faptul că sistemul comunist a distorsionat adevărul istoric în favoarea partidului. Va fi doamna plină de emfază și de atitudine de superioritate sau va fi calmă, binevoitoare să ne răspundă la întrebări? Vocea de la telefon trăda o cunoaștere impecabilă a limbii române, iar puținul dialog mă făcea mic, mic de tot, în fața unei persoane cu o cultură inimaginabilă. Doamna Georgeta Filitti ne-a întâmpinat amabilă, plină de curtoazie.

– Sărut mâna, bine v-am găsit!

– Bine ați venit, vă invit să luați loc. Unde doriți!

Discuția se așterne simplu, natural, de parcă ne cunoaștem de mult. Sunt cel puțin două categorii de oameni. Oameni cărora nu le intri în grații indiferent ce ai face, indiferent cât de scrobit ai fi, indiferent ce atitudine regală ai aborda. Și sunt alții cu care rezonezi de la primul zâmbet. Așa a fost cu doamna profesoară. Parcă ne știm de când lumea, cu toate că nu ne cunoaștem decât de câteva momente. Deși dintr-o familie de viță veche boierească, doamna Filitti este plină de viață, zâmbitoare, amabilă, empatică. Dorește să ne slujească îndată ce am apărut în casa Domniei Sale. Mobilierul în care își are o parte din bibliotecă este dăruit de marele savant Victor Slăvescu. Masa pe care ne punem laptopul este dintr-o epocă veche, motive de rococo, poze vechi și basoreliefuri sculptate inteligent, aceste detalii te fac să-ți dai seama că lucrurile din casă sunt rare, valoroase. Prima dată are loc ședința foto. Cu docilitatea unei dive de 18 ani, doamna Filitti ascultă întocmai de colega mea Bianca, zâmbește șăgalnic și se așază în diferite posturi. Jos, pe fotoliu, în picioare, lângă bibliotecă, lângă tablouri, cu lumina care să cadă pe față, cu un „contre-jour” ca într-o aureolă sfințită a soarelui, cu mâinile pe lângă corp, cu mâinile împreuna, pozele sunt sculptate în memoria noastră pe vecie. Eleganța doamnei Filitti la anii dumneaei ne copleșește.

Începem interviul. Descopăr omul cult, omul prezent în viața academică ani de zile. Vocabularul impecabil, amintirile aievea sunt descoperite înaintea noastră ca într-un roman al vremurilor de mult apuse, care prind viață, forfotind pe străzi, adulmecând prin cotloanele timpului, strigând istoriei marele adevăr, acela că ea ne învață că nu învățăm nimic din istorie. Când doamna Filitti începe să vorbească despre Mihail Kogălniceanu, cel căruia i-a dedicat 8 volume ale discursului său politicianist, se oprește timpul în loc. Ne vorbește cu atâta entuziasm despre primul ministru al Unirii Principatelor încât ne fascinează, mă surprind de câteva ori cu gura căscată, ascultând și sperând ca fotograful să nu mă imortalizeze în felul acesta. Marele avantaj al acestui gen de istorici este că ei nu doar au studiat istoria, au și trăit-o la intensitate maximă, la cel mai înalt nivel academic, pe coridoarele și în biblioteca Institutului de istorie „Nicolae Iorga”. Depănând amintiri de la sloganele copilăriei – „Ana, Luca și cu Dej bagă spaima în burgheji” – până la anii libertății de acum, cu abuzurile și condamnările deținuților politici, cu superficialitatea zilelor noastre, cu un Parlament bazat pe oameni ai dreptului, adevărate personalități ale istoriei în trecut, cu situația dezolantă a unui Parlament prezent bazat pe interese, doamna Filitti taie ca un laser fără milă, mângâie, culege, aranjează, strânge, concluzionează faptele pe baza dovezilor clare.

După ce stăm ca la cea mai frumoasă lecție de istorie, ne luăm rămas-bun cu promisiunea revederii în curând. Mă paște un sentiment de nostalgie, dintr-un punct de vedere, după vremea comunismului. Doar dintr-un punct de vedere. Dar atât de important. Pe vremea aceea, cartea era carte, iar oamenii care cercetau o făceau conștiincios, nu se jucau. O enciclopedie vie ne zâmbește în prag, iar lecția de eleganță este de neuitat.


* Transmitem în cadrul secțiunii ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT o parte din impactul și emoția acestor întâlniri pe care le avem cu invitații Revistei Legal Point. Surprindem stările pe care le trăim în aceste momente speciale și pe care le dorim împărtășite.

Interviul cu doamna Georgeta Filitti a fost publicat în nr. 2/2017. Click aici pentru ABONAMENT LEGAL POINT 2017!

ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – Lecția de eleganță* was last modified: februarie 2nd, 2018 by Cornel Dărvășan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice