ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – Lanțul amintirilor*

25 mai 2018
Vizualizari: 1942
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Fiul lui Adrian Păunescu și al Constanței Buzea, Andrei Păunescu, este cel care contrazice proverbul „La umbra marilor copaci nu crește nimic”. Andrei este ceea ce este prin sine însuși, nu a dorit niciodată să se cațăre pe meritele tatălui său. S-a bucurat de mic de oportunitățile Cenaclului Flacăra, de deschiderea pe care o avea și atât. Nu a dorit să intre în politică pe vremea când trăia tatăl său, deși ar fi avut posibilitatea.

Andrei Păunescu este profesor, muzician, poet și scriitor. Predă jurnalism la Universitatea Spiru Haret, iar studenții îl iubesc pur și simplu. Când merge cu concerte prin țară, sălile sunt pline de oameni care trăiesc în lumina cenaclurilor de altădată.

Anul trecut, la Sala Palatului, a fost un spectacol „Remember Cenaclul Flacăra”, care a reunit cei mai mari muzicieni rămași în viață de pe acele vremuri. Când l-am întâlnit, m-au impresionat înălțimea și seninul ființei sale. Era de o sensibilitate profundă, manierat, zâmbitor. Am avut împreună o emisiune de televiziune, la care am observat că s-a simțit bine. A cântat la sfârșit, cu chitara, un mesaj patriotic, așa cum numai el știe să o facă. Dacă ar fi fost spectatori, ar fi aplaudat, cu siguranță. I-am propus să ne ofere un interviu și pentru revista Legal Point. Am stabilit o dată la care maestrul să vină la sediul editurii noastre, pentru ca și alte eventuale proiecte să prindă contur.

În sala de ședințe, Andrei Păunescu intră cu încredere. Se așază cu spatele la un decor superb, care arată niște zgârie-nori, și începe să depene niște amintiri. Inegalabile amintiri. Rememorăm cât de tandru, natural era domnul învățător de la Ieud, din Maramureș, Ștefan Hrușcă, pe care Adrian Păunescu, într-o noapte, l-a chemat să compună ceva special pentru el, ca să-i rămână peste ani. „Hai, murmură ceva”, a zis marele poet. Ștefan a început să murmure… Cel dintâi a scris în câteva momente poezia „Rugă pentru părinți”, iar Ștefan Hrușcă a înjghebat câteva note nazale și poetului i-a plăcut. Lucrul acesta se întâmpla la o oră târzie din noapte. A doua zi, marele poet l-a rugat pe Hrușcă să-i repete melodia. El a cântat însă alta. Atunci, maestrul, care înregistrase linia melodică pe o bandă de casetofon, noaptea târziu, îi aduce aminte lui Ștefan Hrușcă piesa minunată care a rămas un simbol până azi: „Enigmatici și cuminți, terminându-și rostul lor…”, probabil una dintre cele mai frumoase cântări pentru părinți din istoria folkului românesc și nu numai.

Astfel de istorii și altele le depănăm încet, sacadat și parcă se oprește timpul în loc. Parcă mă văd pe scenele din țară, cu tineri entuziaști care cântă, iar poetul, la masă, ici-colo, mai recită câte un vers care îi aparține, exact înainte ca interpretul să-l cânte. Vorbim despre sfârșitul Cenaclului Flacăra, cu accidentul de la Ploiești, Adrian Păunescu scăpând ca prin minune de închisoare datorită faptului că avea înregistrat cum a spus oamenilor să plece acasă, că nu se puteau pune cu vremea. A venit o furtună, s-a luat curentul, oamenii s-au călcat în picioare spre ieșire, au murit câțiva, iar Ceaușescu a închis cenaclul. Probabil și pentru că se vehicula ideea că Adrian Păunescu era mai bine cotat în reacțiile publicului decât Nicolae Ceaușescu. Țin minte că eram copil și că am auzit astfel de zvonuri.

Povestim și ascultăm cu interes, vedem omul, poetul, muzicianul, vedem echilibrul și frumusețea sufletului unui patriot. Mă impresionează volumul „Popor de somnoroase păsărele”. Andrei Păunescu începe să comenteze: un astfel de refren, care, de fapt, e un cântec, care, de fapt, e o carte, spune niște adevăruri. „Popor de somnoroase păsărele, / Ascultă-aici aceste vorbe grele, / Privește de la Tisa pân-la Nistru / Și vezi cum te-au furat în chip sinistru! / (…) Poetul e mai mult ca un ministru / În țara de la Tisa pân-la Nistru, / Ce-ar fi, prieteni, să ne cadă fisa / Că țara-i de la Nistru pân-la Tisa? / (…) Să învățăm din clasici texte grele, / Altfel, doar vrăbii proaste vom rămâne, / Că-n lupte, dacă suntem păsărele, / Degeaba-i imn Deșteaptă-te, române!”

Revista Legal Point are încă un interviu de excepție: Andrei Păunescu, legat cu lanțuri de fibre care nu se vor rupe niciodată de amintirile vieții și ale trăirilor lângă tatăl său.


* Transmitem în cadrul secțiunii ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT o parte din impactul și emoția acestor întâlniri pe care le avem cu invitații Revistei Legal Point. Surprindem stările pe care le trăim în aceste momente speciale și pe care le dorim împărtășite.

Interviul cu domnul Andrei Păunescu va fi publicat în nr. 1/2018. Click aici pentru ABONAMENT LEGAL POINT 2018!

ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – Lanțul amintirilor* was last modified: mai 25th, 2018 by Cornel Dărvășan
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice