ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – Zâmbind prin furtună*

11 iul. 2017
Vizualizari: 4251
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Aerul rece al serii mă trezea la realitate. A fost o zi toridă. Vântul de seară reușea să usuce cămașa pe umeri, iar invitatul serii era în drum spre mașină. Am parcat în fața blocului. Nu mi-am dat seama cât de dificil îi era să închidă ușa și să coboare scările, așa că am ezitat o clipă. Apoi am reușit să mă dezmeticesc și să văd în fața mea un erou. Bastonul era ținut într-o mână, iar cu cealaltă deschidea ușa grea de metal. Am zburat spre el, l-am îmbrățișat. Zâmbea.

– Tedy, mă bucur că ai acceptat invitația noastră!

– Și eu mă bucur, spuse el, cu un vizibil efort.

Îmi întinse bastonul și am simțit impulsul imperios de a-l ajuta să înainteze spre mașină.

L-am susținut și l-am urmărit din creștet până în tălpi. Un tip senzațional își făcea loc în inima mea, instant, ca o briză dulce peste aerul rece al serii. Ceea ce șoca la prima vedere era faptul că un zâmbet molipsitor, cu gura până la urechi, teoretic, nu putea să fie pe fața unui om care avea o asemenea dificultate la mers. Tedy înaintează greu, cu picioarele încălecate unul peste altul, cu mișcări sacadate, interesante și atipice ale membrelor superioare, cu clătinări ale capului la fiecare pas și cu un zâmbet miraculos. După câțiva pași, broboane de sudoare se aștern peste fața lui senină. Începe să-mi fie rușine de mine. Un hău adânc se deschide în inima mea și încep să mă scufund.

Cât de minunat este omul acesta, care are o dizabilitate motorie pe care și-a învins-o prin luptă și prin exercițiu, luptând să fie independent. Nu are nevoie de niciun ajutor, ajunge tot timpul acolo unde își propune. Și ajunge la timp. Cel mai prețios lucru însă este această bucurie molipsitoare, parcă lipsită de argumente de pe fața lui. Nu este niciun rol. Este de o sinceritate debordantă. Vorbește bine, deși cu greu își articulează cuvintele. Bucuria de a trăi i se citește pe fiecare celulă din trup. Mi-e rușine. Mi-e rușine de mine, de văicărelile mele de doi bani.

Pot urca scările până la etajul 10 în câteva momente. Pot vorbi fără niciun efort ore în șir. Joc fotbal cu băieții de 20 de ani și cu greu se țin după mine. Și totuși, pe fața mea cutată de ridurile de după 40 de ani se citește de atât de multe ori povară, durere, stres, oboseală. Tedy Necula își pune bastonul în mașină și urcă în dreapta. Citisem despre el înainte de interviu. Un medic neînțelept nu l-a lăsat să vină pe lume de 1 aprilie, a trimis-o pe mama lui acasă.

Pe 2 aprilie, Tedy se naște cu cordonul ombilical în jurul gâtului, aproape asfixiindu-se, un forceps folosit greșit și dizabilitatea motorie este pe viață. Este păcăleala vieții lui, așa cum o spune. Dar atât mama adevărată, cât și cea adoptivă de mai târziu, împreună cu tatăl lui, îi oferă puștiului minune, inteligent, o încredere în sine care îi face să pălească pe toți frustrații zilelor noastre.

– Trebuie să devii cea mai bună versiune a ta, îmi spune Tedy, printre emoțiile mele!

Cămașa albastru-închis, barba deasă și părul ridicat îl fac să pară mai înalt. Ochii mici, pătrunzători, privirea ridicată și stilul lui sigur pe sine te fac să te întrebi de unde are omul acesta putere. Vorbește despre Dumnezeul care l-a susținut atunci când era să se prăbușească în hău. Vorbește despre părinți cu o admirație debordantă. Vorbește despre șansele din viață, despre șansa de a juca în primul film, despre dorința de a deveni regizor. Da, bine ați auzit, regizor. Dă indicații cu mâinile, cu trupul, cu fața, prin cuvintele care spun mai mult decât la un regizor obișnuit. Hotărăște să meargă pe acest făgaș al artei regiei. Îmi povestește cu lux de amănunte cât de importantă este ocazia în viață, pe care trebuie să o fructifici. L-am urmărit în clipul despre fericire. Tedy Necula, regizorul, cu o dificultate motorie vizibilă, are o viață independentă, creează, pilotează, face tot ce îi trece prin cap unui om în deplină capacitate și, mai presus de toate, zâmbește.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Zâmbind prin furtună, așa se intitulează acest editorial. Când viața te conduce prin furtuni și uragane, când ești aproape de colaps, zâmbește! Fă limonadă din acele lămâi pe care viața le oferă! Fii cea mai bună versiune a ta! Nu te mai lăsa complexat de întrebări fără răspuns, bucură-te de ce ai în jurul tău. Iartă, cântă, plimbă-te, împacă-te, fii fericit! Acesta este mesajul lui Tedy Necula, care a început doctoratul de câteva zile, la Cluj-Napoca.

Clipurile publicitare realizate de el au zeci de mii de vizualizări. Fluieră când trebuie să urce trepte. Urcă încet, treaptă cu treaptă, așa cum a fost și viața lui. Interviul decurge lin, cu un nod al meu în gât. Omul din fața mea face azi regie de film, mâine vorbește în fața Camerei Deputaților, poimâine ține un discurs la Timișoara în fața studenților, te uimește prin tot ceea ce face. Furtunile vieții nu l-au doborât, l-au făcut mai puternic. Și pe noi, privindu-l, mai recunoscători. Zâmbind prin furtună!


* Transmitem în cadrul secțiunii ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT o parte din impactul și emoția acestor întâlniri pe care le avem cu invitații Revistei Legal Point. Surprindem stările pe care le trăim în aceste momente speciale și pe care le dorim împărtășite.

Interviul cu Tedy Necula a fost publicat în nr. 1/2017. Click aici pentru ABONAMENT LEGAL POINT 2017!

ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – Zâmbind prin furtună* was last modified: noiembrie 3rd, 2017 by Cornel Dărvășan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice