ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – Fidelitate și curaj*

4 iul. 2017
Vizualizari: 2993
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Traficul greu din acea dimineață îmi dădea o stare de stres cumplit. Cum să întârzii la o așa întâlnire? Ploaia cea deasă făcea ca ștergătoarele de parbriz să nu scârțâie. După GPS, trebuia să ajungem în apropiere deja. Am intrat într-o curte și am rugat portarul să ne lase  să parcăm acolo până găsim o adresă. Omul ne-a spus zâmbind că am nimerit chiar bine. Ne-a condus pe niște coridoare până la Alianța Civică. Aici am cunoscut un om special, o femeie extrem de frumoasă prin tot ceea ce este, în ciuda faptului că a trecut de prima tinerețe. M-au izbit frumusețea și delicatețea unui astfel de om, care s-a lăsat intervievat de noi. Ana Blandiana, cea despre care citisem în cărțile de lecturi suplimentare din vremea comunismului, cea despre care auzisem la Revoluție că va fi în conducerea viitorului guvern, se afla în fața noastră. Un zâmbet autentic, o îmbrățișare caldă, serviabilitate ardelenească plină de farmec, curată, luminată, ne-au înseninat ziua. Colega mea Bianca cere voie să facă poze. Eu mă duc în istorie până în vremuri de mult apuse și o întreb despre GREYHOUND, acel autobuz american, acel „ogar cenușiu” care străbate autostrăzile Americii în lung și în lat, cu care doamna din fața mea, împreună cu soțul dumneaei, scriitorul Romulus Rusan, a explorat pentru o vreme țara Statuii Libertății.

👍Vezi și Ziua Justiției și lansarea „Legal Point” nr. 1/2017

Episodul este unul senzațional, ajung într-un loc unde câteva zile ninge. Ana, dornică de iubire și sacrificiu, se trezește de lângă iubitul ei, pleacă afară și face în așa fel încât, cu trupul ei prin zăpada mare, scrie, ca să poată fi lizibile de la fereastra soțului, cuvintele „TE IUBESC”. Prin geamul aproape înghețat, când soarele a putut irupe, se vedeau aceste litere scrie uriaș în zăpadă, astfel că toată stațiunea a învățat cuvintele „TE IUBESC” fără să fi știut ce înseamnă la început. Numai cineva genial și dornic de iubire deplină poate să facă un astfel de gest, numai cineva extrem de creativ poate să facă o așa frumoasă mărturie de iubire. Cuvintele trec ca niște stropi mici de ploaie peste sufletul meu însetat, iubitor de literatură, o văd în fața mea pe cea care se opusese încă din adolescență regimului comunist, o văd pe doamna prin a cărei mijlocire s-a realizat probabil unul dintre marile muzee ale României, „Muzeul victimelor comunismului” de la Sighet, cu celula unde a murit Iuliu Maniu, cu fișetele securiștilor și metodele lor de tortură, cu nebunia unei lumi de care încă nu am scăpat.

Vocea ei cristalină, zâmbetul molipsitor, amabilitatea și deschiderea debordantă mă fac mic, aproape că uit pentru ce am venit. Pun întrebările, dar personalitatea acestei doamne mă farmecă. Vorbim despre Alianța Civică, despre oameni și oportunități politice, care nu o pot ține în loc pe Ana. Curajul și fidelitatea pe care le are pentru scris sunt, la fel ca odinioară, și azi subiecte de discuții și premii în marile întâlniri lingvistice ale lumii. Azi un premiu internațional în Polonia, mâine în Grecia, poimâine în altă țară europeană, scriitoarea Ana Blandiana este dorită, iubită și apreciată la un nivel înalt în aceste țări. Siguranța și patosul cu care vorbește, dragostea de neam și de țară, durerea pe care o simte față de o clasă politică care a confiscat multe valori ale României se simt, sacadat, dureros, plin de iubire, în fiecare cuvânt. Volumul uriaș de muncă, metaforele unice din literatura română – „Stea de pradă”, „Arhitectura valurilor”, „La cules îngeri” etc. – fac ca toate interdicțiile de-a lungul activității să pălească în fața frumuseții și profunzimii stilului inconfundabil. Doamna Otilia Coman Rusan, cu pseudonimul Ana Blandiana (după numele satului mamei – Alba), ne dă lecții peste lecții de dăruire și consecvență în iubire.

Dorim prin acest interviu să aducem mulțumirile noastre pentru întreaga activitate, pentru lupta pentru libertate, pentru verticalitatea și originalitatea scrisului, pentru darul condeiului și pentru dragostea de patrie autentică pe care am simțit-o în personalitatea distinsei doamne. Tot ce este frumos se încheie prea repede, pozele sunt făcute din toate unghiurile, un bun-rămas politicos și o rugă pentru sănătate în gând ne despart și fiecare cu căile noastre. Alergăm prin ploaie spre mașină, renunțarea la politică și consacrarea pentru scris sunt două dintre acțiunile care au ținut-o în vervă pe draga noastră poetă și scriitoare.


* Transmitem în cadrul secțiunii ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT o parte din impactul și emoția acestor întâlniri pe care le avem cu invitații Revistei Legal Point. Surprindem stările pe care le trăim în aceste momente speciale și pe care le dorim împărtășite.

Interviul cu Ana Blandiana a fost publicat în nr. 1/2017. Click aici pentru ABONAMENT LEGAL POINT 2017!

ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – Fidelitate și curaj* was last modified: noiembrie 14th, 2017 by Cornel Dărvășan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice