ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – Sublimul, între muncă și pasiune*

15 nov. 2019
Vizualizari: 1555
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

M-am întrebat de multe ori cum ar arăta un om de știință care, de pe băncile școlii, nu și-a permis să piardă timpul nicidecum, ci în fiecare weekend sau în fiecare zi a învățat, buchisind cu creionul în mână printre cursuri și cărți din bibliotecă. Cum ar arăta un om care, în toată facultatea, a avut numai 10, poate cu mici excepții, ca să știe și el că e om, nu Superman? În peregrinările interviurilor mele, l-am găsit. Este fizicianul Marius Enăchescu. Doctor în fizică în Germania, cum numai vestitul profesor Șerban Țițeica a mai fost înaintea lui, Marius Enăchescu este un om sincer și natural, care ascunde o cultură imensă. Îl am în fața mea pe cel care a inventat microscopul cu tunelare, cel care, pentru prima dată în istoria omenirii, a putut să distingă atomii. Nu mai vorbesc de faptul că, la Universitatea Politehnică din București, locul în care profesorul Enăchescu a venit cu toate cunoștințele acumulate în Germania și Statele Unite, se creează nanofire, atât de inaccesibile înțelegerii noastre. Sau, să fiu mai explicit, a mia parte dintr-un metru este un milimetru. A mia parte dintr-un milimetru este un micron. A mia parte dintr-un micron este un nanometru. La Universitatea Politehnică din București nu se realizează doar nanofire, ci și nanotuburi. Adică, la acea dimensiune microscopică, există fire care sunt goale pe dinăuntru.

Am pășit sfios pe coridoarele acestei universități. L-am văzut pe profesorul Enăchescu în vară, atunci când toți studenții așteaptă să se distreze, să plece acasă în vacanță. Profesorul Enăchescu, deși terminase toate examenele, împreună cu o trupă bunicică de învățăcei, stăruia în laboratoare, dându-le de lucru studenților pasionați de fizică. Fizică, auziți, fizică, despre care eu nu mai știu decât: experiment, suport, resort, bobiță de polistiren…

Profesorul este înalt, iar ochelarii îi încadrează o frunte lată, semn al înțelepciunii adânci. Un suflet de copil se ascunde în bărbatul înalt de peste 1,80 m, și atunci când începe să povestească despre casa părintească, despre sapa de la câmp în copilărie, despre clipele trăite alături de bunici și părinți, lăcrimează, stropii seninului ființei lui se preling pe un obraz încă tânăr. Amintiri cu Germania, cu un job pe viață de la Universitatea de la München îi brăzdează fața și mi le povestește cu ștaif românesco-german, plin de zâmbet, dar și de hotărâre.

Plecarea la Maine University, în SUA, și apoi la Barclay, realizările profesionale indubitabile se răsfrâng în istoria povestită ca un susur blând și subțire al unui izvor peste un suflet însetat de cunoaștere. Reîntoarcerea în România, țara noastră de dor, convingerea autorităților europene ca laserul de 40 de petawați să se desfășoare la Măgurele, toate acestea sunt povestite cu o emoție extraordinară. Ritmul onest, sacadat, dezvăluie un suflet de copil în mintea unui geniu al secolului al XXI-lea. Sublimul se dezvăluie ca un echilibru între muncă titanică și pasiune arzătoare.

Câteva poze la final încheie ședința de câteva ore de discuții și plecăm pentru aranjarea materialului care va vedea lumina tiparului în următorul număr Legal Point, numărul 2 din 2019. Cum ai putea să nu ai acest număr?

 


* Transmitem în cadrul secțiunii ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT o parte din impactul și emoția acestor întâlniri pe care le avem cu invitații Revistei Legal Point. Surprindem stările pe care le trăim în aceste momente speciale și pe care le dorim împărtășite.

Interviul cu domnul Marius Enăchescu va fi publicat în nr. 2/2019. Click aici pentru ABONAMENT LEGAL POINT 2019!

ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – Sublimul, între muncă și pasiune* was last modified: noiembrie 18th, 2019 by Cornel Dărvășan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice