ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – În căutarea adevărului

28 oct. 2016
Vizualizari: 2730
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

dulcan_intalnirile_legal_point

De la convorbirea telefonică avută, mi-am dat seama că la celălalt capăt al firului se află un colos. Un intelectual de primă mână, cu timpul foarte bine drămuit și exact în orice afirmație. Iubesc oamenii care știu să vorbească. Profesorul Constantin Dulcan este unul dintre puținii savanți pe care-i mai are România. A bulversat comunismul cu „Inteligența materiei”, a reușit să-l strecoare pe Isus Hristos în cărți comuniste prin tot felul de artificii și a reușit să strecoare un mare semn de îndoială în mintea multor atei care venerau societatea marxistă.

dulcan_intalnirile_legal_point_imagine_1

M-am prezentat la întâlnire la ora fixată. Profesorul mi-a deschis ușa larg și m-a primit ca pe un oaspete de seamă. Postura Domniei Sale excelează printr-o mimică accentuată și prin deschiderea de suflet. Parcă ne știm dintotdeauna. Sunt oameni pe care nu poți să-i citești, sunt închiși, sunt încruntați, sunt o companie din preajmă căreia vrei să pleci cât mai repede. Profesorul Dulcan însă este ca un șuvoi de apă proaspătă de vară pe aridul intelectualității române, deschis, onest, zâmbitor, o companie selectă. Amabilitatea sa și a soției m-au cucerit. Am rămas pe un divan portocaliu pentru a depăna câteva impresii, iar apoi pentru a pune întrebările pentru care am venit. Mintea profesorului lucra febril, de parcă ar fi fost în cadrul unui examen pe care avea să-l dea în fața unui jurnalist – eu. Mi-am dat seama repede însă că profesorul așa face toate lucrurile, cu deplină seriozitate, fără cuvinte în plus, fără superficialitate, cu toată pasiunea. Vocea Domniei Sale este afectată puțin de o răgușeală, cu toate acestea, atunci când trebuie să explice o chestiune apologetică, se înalță și transmite o siguranță de sine ieșită din comun. Vorbim despre cunoaștere, despre căutarea lui Dumnezeu, despre satisfacțiile pe care i le-a oferit studiul personal. Mă uimește puterea de sinteză a medicului neurolog, mă fascinează bogăția de informații acumulate de-a lungul zecilor de ani, cu o argumentație fără fisură, onestă, cu limite, dar cu o precizie rară.

dulcan_intalnirile_legal_point_imagine_2

Mai sorbim din când în când o gură de apă din paharul care stă și el și ascultă liniștit interviul nostru. Îmi dau seama că informațiile pe care le are profesorul Dulcan din botanică, zoologie și antropologie sunt de cea mai înaltă calitate și de la cei mai de seamă reprezentanți ai disciplinelor. Vorbim despre complexitatea vieții și imposibilitatea apariției ei din hazard și întâmplare. Profesorul este atât de convins încât face eforturi să nu fie patetic pentru a nu-i deranja pe cei care cred altfel. Experimentele la nivel spiritual sunt, fără tăgadă, argumente pentru existența unei Minți a Universului, pentru o Inteligență din spatele acestui mecanism. De fapt, Universul nu este un mecanism care merge ca un metronom, profesorul argumentează cum că acest cosmos nu se comportă altfel decât ca un măreț organism care are toate lucrurile în ordine, se comportă mai degrabă ca o minte uriașă, iar impresia de haotic este doar o impresie. Totul este bine gândit, totul este așezat la locul lui, totul funcționează ca un mare sistem. Îl ispitesc întrebându-l despre evoluție și creație. Îmi răspunde profesionist, vorbind cu umor pe alocuri: „Cândva s-a emis ipoteza evoluției de la primate la om, într-un mod pe care l-aș numi total naiv. S-a spus că surata noastră maimuță, fiind o mare secetă, n-a mai găsit hrană pe sol și atunci a fost nevoită să folosească poziția bipedă pentru a se hrăni cu fructe din copaci. Această poziție bipedă ar fi favorizat evoluția spre om. Este o ipoteză naivă, infirmată, desigur și din fericire, astăzi. Contraargumentele mele: Dacă a fost secetă, nici pomii n-au avut fructe și deci nu mai era motiv de stațiune bipedă. Apoi, dacă ar fi fost așa, ar însemna ca toate maimuțele arboricole, care sar din copac în copac pe o distanță de 3-4 metri, să devină cândva păsări, ceea ce nu se va întâmpla niciodată.”

Mă încântă Domnia Sa cu felul în care împletește logica, umorul și cele mai puternice argumente. Începe de la A.I. Oparin, continuă prin toată istoria apariției vieții și pune o întrebare: „Când domină doar întâmplarea, evoluția poate avea o alură haotică, în orice sens, și în progres, și în regres, or, dacă primul om a fost născut din întâmplare de către un cuplu de primate (maimuțe), de ce, tot din pură întâmplare, un cuplu uman nu ar fi putut naște și o maimuță?! După știința mea, asta nu s-a întâmplat niciodată.”

dulcan_intalnirile_legal_point_imagine_3

Profesorul propune în final o nouă spiritualitate: „Prin neospiritualitate eu înțeleg cultivarea acelor valori morale care ne asigură sănătatea individuală și armonia socială într-o lume a diversității psihologice, biologice, culturale, economice și, mai ales, religioase.” Este important fiecare gând, fiecare atitudine. Dacă suntem pe linia pozitivismului, a armoniei, avem satisfacții acum, aici, în viața aceasta și îmbătrânim mai lent. Dacă ne supărăm des, dacă ne enervăm, bulversăm organismul.

Cultura enciclopedică a profesorului Dulcan mă impresionează. Demersul său încă din primii ani de medicină, care s-a dovedit a fi unul profesionist în căutarea adevărului, ne ajută pe noi să credem în dimensiuni invizibile ale realității. Ne despărțim într-o armonie specială, guvernată de pace! Așteptăm cu nerăbdare lansarea revistei, când îl vom avea pe profesorul Dulcan, alături de alți oameni extraordinari, ca vorbitor de excepție la evenimentul nostru!


* Transmitem în cadrul secțiunii ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT o parte din impactul și emoția acestor întâlniri pe care le avem cu invitații Revistei Legal Point. Surprindem stările pe care le trăim în aceste momente speciale și pe care le dorim împărtășite.

Interviul cu profesorul Constantin Dulcan va fi publicat în nr. 2/2016 care va apărea în cursul anului 2016. Click aici pentru ABONAMENT LEGAL POINT 2016!

ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – În căutarea adevărului was last modified: noiembrie 3rd, 2017 by Cornel Dărvășan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice