ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – De vorbă cu istoria*

26 ian. 2018
Vizualizari: 2519
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Ați avut vreodată sentimentul că stați de vorbă cu o enciclopedie de istorie? Așa s-a întâmplat într-o dimineață cu soare în curtea Academiei Române de pe Calea Victoriei. După o convorbire la telefon și o cercetare amănunțită în programul domnului academician Mihai Șora, am găsit o soluție pentru a ne vedea și a lua unul dintre cele mai interesante interviuri din viața mea.

Sunt nostalgic, bunicul meu s-a născut în 1921 și a încheiat alergarea la 85, în mijlocul familiei. Păstrez vii și nevătămate multe dintre amintirile cu el, iar, de fiecare dată când văd pe cineva care trece de 80 de ani, mă gândesc la el. Dar iată că aveam să mă întâlnesc cu cineva care a trecut peste 100 de ani. Mai precis, domnul academician Mihai Șora are 101 ani. Știți, sunt mulți dintre dragii noștri bunici care foarte devreme își pierd luciditatea, își pierd vigoarea, dar ce mi-a fost dat să văd la acest interviu a fost ceva incredibil, de vis, un om al secolului al XX-lea, prag de secol al XXI-lea, lucid, calculat în vorbe, cu o privire jucăușă, plină de simpatie. L-am zărit împreună cu soția lângă fântâna arteziană a parcului Academiei, plimbându-se agale. Hainele sobre denotau seriozitate și eleganță în același timp.

Ne-am salutat cordial, mulțumindu-i pentru că m-a primit în timpul dumnealui. Am stat pe o bancă, în văzul fotografului nostru, sub privirile soției Domniei Sale, care ne filma de la o depărtare oarecare ca să ne aibă ca dovadă a trecerii noastre prin această viață. Figura bonomă a domnului academician se profila diferit de cum am văzut-o în poze. Este acea expresivitate care nu poate fi surprinsă de aparatul de fotografiat, acea lejeritate a stilului, a cuvintelor, a unei atitudini calme, introspective, pline de o bucurie lăuntrică greu de găsit astăzi. La piept, ca pe un trofeu de mare preț, iese în evidență o frunză pe care domnul filosof Mihai Șora a luat-o pentru a schimba puțin decorul închis. Frunza stă liniștită, pozează împreună cu maestrul. Am în fața mea pe cel care i-a cunoscut personal pe Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, pe Nae Ionescu, oameni geniali care i-au fost profesori. Am povestit despre ei, despre capacitatea lor de a sintetiza informația, despre darul ieșit din comun de a preda, despre spiritul lor enciclopedic.

De asemenea, am în fața mea pe cel care, îndrăgostit iremediabil de Pascal, își consacră ani de studiu pentru doctorat din opera marelui gânditor francez. Discutăm despre chemarea comuniștilor doar pentru puțin timp în țară, timp care s-a transformat în ani, lipsa de onestitate a Anei Pauker și a altor lideri a fost foarte bine cunoscută de maestru. Cu toate acestea, deși putea urma o cale a frustrării și a victimizării, nu face asta, ci pune pe picioare unul dintre cele mai salvatoare proiecte de cultură din istoria comunismului: Biblioteca pentru toți. Țin minte, în copilăria mea, câtă pasiune pentru citit mi-a adus această colecție. De la autori români, la cei străini, o muncă titanică cu traducători, editori, redactori, tipografi, pentru ca pionierul și utecistul de azi să nu fie în necunoștință de cauză în ceea ce privește marile valori ale culturii universale. Îi mărturisesc faptul că nu pot pricepe cum a reușit să realizeze acest proiect în acele condiții, domnul Șora mă privește blând, peste ochelari, zâmbind, cu părul în vânt, ca un cavaler plin de pace după ce a găsit fericirea. Echilibrul și liniștea sunt argumentele cu care academicianul Mihai Șora cucerește bastioane după bastioane, în nețărmurita luptă a vieții.

Fântâna arteziană din curtea Academiei parcă încremenește la auzul unei întrebări dificile: „Ați intrat în politică, dar minerii… Ce gânduri vă brăzdează ființa când vă gândiți la acele vremuri?” Filosoful mă privește și îmi răspunde cu drag, ca un bunic blajin care, din perspectiva lui, și-a făcut toată datoria față de omenire și de istorie. La 101 ani, interviul nostru este cu atât mai prețios cu cât clepsidra timpului aleargă nestingherită spre infinit, spre bucuria de a fi parte dintr-un măreț mecanism al providenței, de care filosoful Mihai Șora nu s-a îndoit niciodată!


* Transmitem în cadrul secțiunii ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT o parte din impactul și emoția acestor întâlniri pe care le avem cu invitații Revistei Legal Point. Surprindem stările pe care le trăim în aceste momente speciale și pe care le dorim împărtășite.

Interviul cu domnul academician Mihai Șora a fost publicat în nr. 2/2017. Click aici pentru ABONAMENT LEGAL POINT 2017!

ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – De vorbă cu istoria* was last modified: februarie 2nd, 2018 by Cornel Dărvășan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice