ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – Ritualuri de finețe

27 iul. 2016
Vizualizari: 2126
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Trebuia să ajungem la ora 10 dimineața undeva în apropierea Bd. Corneliu Coposu. Zăpada căzuse abundent și ici colea erau câteva locuri de parcare făcute de harnicii locuitori ai blocurilor din zonă. Frigul cumplit de afară îți îngheța nările și abia așteptam un strop de căldură. Am parcat în apropiere, dar harta m-a încurcat și am ajuns cu întârziere. Colegul meu Dan Mărculescu era deja prezent. Daniel Panaitescu verifica aparatul de fotografiat ca să se aclimatizeze cu atmosfera caldă din sala de ședințe. Curtea de Arbitraj are o nouă conducere în fruntea căreia se află persoana prof. univ. dr. Ștefan Deaconu. Am pătruns într-un iureș, precipitat și cam bădăran, dar am salutat-o pe doamna de la intrare:

„– Sărut mâna, mă așteaptă domnul profesor…”

„– În biroul acela…”

Mi se înroșiseră urechile de la frig și contactul cu atmosfera caldă din biroul oval m-a izbit drept în față. Am simțit privirile mustrătoare ale colegilor mei pentru că am întârziat. Am salutat respectuos, mi-am cerut scuze pentru întârzierea de 10 minute. În fața domnului profesor Ștefan Deaconu, pe masă, era un exemplar din revista Legal Point.

„– Vă servesc cu o cafea?” întreabă amabil domnul profesor…

„– Un pahar cu apă plată, dacă se poate”, spun eu, trăgându-mi sufletul…

Mă uit la cei câțiva metri de bibliotecă din spatele mesei. Îți trebuie câțiva ani de cercetare să le răsfoiești. După privirea domnului profesor Deaconu, acea bibliotecă nu este pe post de decor. În general, oamenii dreptului sunt oameni duri, cu priviri reci și hotărâte. Pentru mine, profesorul Deaconu este ceva special. Un bărbat deosebit de chipeș, a cărui frunte înaltă vorbește de la sine despre o capacitate de sinteză deosebită. Finețea și sensibilitatea din privire dovedesc un spirit liber pătrunzător, care transpare prin hotărâre și eleganță. Profesorul Deaconu răspunde simplu, dar nu simplist, exact, fără vreun cuvânt în plus sau în minus, cu un discurs exigent, dar accesibil. Este unul dintre oamenii pe care costumul, cravata și cămașa stau impecabil. Apreciez oamenii care au un discurs elaborat, îmbibat de un limbaj de specialitate, dar îi apreciez și mai mult pe aceia care se fac accesibili și celor care nu sunt de profesie, ador interlocutorii care nu fac din limbajul de lemn o virtute. Domnul profesor Deaconu este un om atât de pregătit în domeniul dreptului încât îl poate face accesibil și neinițiaților. Îl îndrăgesc în scurt timp. Stilul clar, răspicat și profesionist face din răspunsurile domniei sale o încântare. Zâmbesc satisfăcut pentru că știu că munca noastră va aduce o nouă imagine pozitivă Curții de Arbitraj.

Este un lucru frumos să zidești pe o fundație pe care nu a zidit nimeni înaintea ta. Chiar dacă e greu, lucrurile trebuie să își urmeze cursul obișnuit, de la fundament până la acoperiș. Situațiile critice pe care le întâmpini în construcția acestui edificiu ți le asumi, pentru că sunt ale tale, mergi mai departe cu tenacitate și cu perseverență, știind că la capătul timpului realizării urmează satisfacția uriașă. Ceea ce este însă cel mai greu în viață este să construiești după altcineva sau să corectezi ceea ce alții au zidit strâmb sau au dinamitat înaintea ta. Este și mai greu să poți să reaprinzi încrederea într-o instituție în care problemele au făcut ca imaginea ei să fie pulverizată, dar, cu dragoste de profesie, cu pași mărunți, cu o consecvență de metronom, cu eforturi de competență profesională ieșite din comun, încet-încet se va ajunge la reabilitare.

Profesorul Ștefan Deaconu face parte din acele personalități care și-au luat răspunderea reabilitării imaginii Curții de Arbitraj și care, în scurt timp, au reușit să stabilizeze, să readucă în prim-planul comerțului românesc această instituție pe nedrept coborâtă în derizoriu. Interviul se termină după zâmbetul larg al interlocutorului, care jonglează cu răspunsurile în așa fel încât siguranța și măiestria de profesor își dau concursul.

Unii oameni, din cauza timpului foarte limitat și pentru că sunt angrenați în diferite activități care-i solicită peste măsură, îți sugerează politicos că se retrag, dar, fiind în vizită, tu ești cel care trebuie să te prinzi, pentru ca despărțirea să fie onorantă. Sunt convins că profesorul Ștefan Deaconu avea multe activități în ziua aceea, sunt convins că ruperea intervalului de timp acordat a făcut ca alte ore să fie luate din timpul de lucru sau al familiei, dar a lăsat impresia că nu este deranjat de prezența noastră chiar și după încheierea interviului. Fiecare clipă de seninătate și frumos a fost surprinsă de Daniel Panaitescu în ședința foto de dinainte, din timpul și de după interviu. Domnul director Mărculescu savura precizia și grația invitatului nostru, ai cărui oaspeți eram acum. Chiar și după încheiere, sentimentul acela de „mai rămâneți cât vă face plăcere” ne-a copleșit! Știm însă că arbitrajul este solicitant și cerințele sunt multe, așadar, am salutat politicoși, ne-am luat paltoanele din cuierul de la ieșire și am coborât scările, făcând din nou cunoștință cu asprul ger de afară. Căldura însă doar ce se cuibărise în sufletele noastre… O nouă zi de activitate a început cu dreptul. Profesorul Ștefan Deaconu parcă ținuse un curs de dragoste de semeni împletit cu ritualuri de finețe aparte.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

👍Vezi și: DE LA ,,ÎȚI ORDON!’’ la „TE ROG!”

👍Vezi și: Cântecul privighetorii

👍Vezi și: Drumul spre excelență

👍Vezi și: Prelungirea mâinilor lui Dumnezeu


* Transmitem în cadrul secțiunii ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT o parte din impactul și emoția acestor întâlniri pe care le avem cu invitații Revistei Legal Point. Surprindem stările pe care le trăim în aceste momente speciale și pe care le dorim împărtășite.

Interviul cu Ștefan Deaconu a fost publicat în nr. 1/2016 care a apărut pe 11 iulie. Click aici pentru ABONAMENT LEGAL POINT 2016!

ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – Ritualuri de finețe was last modified: noiembrie 14th, 2017 by Cornel Dărvășan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice