ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – Tezaurul dacilor se întoarce acasă

21 oct. 2016
Vizualizari: 3747
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Furnicarul de mașini din Piața Constituției nu fusese pus bine în mișcare. Dimineață, la ora aceea, doar câteva mișunau pe drumul dinspre Parlament spre Piața Unirii. Erau chiar și locuri de parcare în fața Parchetului General. Am ajuns cu o jumătate de oră mai devreme pentru că procurorul general are program la minut. La ora fixată împreună cu domnul profesor Ovidiu Predescu, am intrat în biroul domnului procuror general Augustin Lazăr. De când l-am zărit prima dată, m-au izbit bunul-simț și omenia care se citesc pe fața Domniei Sale. Da, pot fi subiectiv, pentru că vine din zona Ardealului, și eu cred că Ardealul este, într-un fel, leagănul civilizației românești, pentru că acolo s-a tradus Biblia pentru prima dată în limba română, în 1688 (Noul Testament de la Bălgrad – Alba Iulia), pentru că Ardealul este zona patriei în care s-a primit reforma lui Luther care a impulsionat oamenii la muncă și la demnitate.

Cu ocazia lansării revistei Legal Point, domnul procuror general m-a privit de sus până jos și a știut să îmi spună un cuvânt prețios de încurajare. Domnia Sa a găsit o cale ca, în mijlocul unei asistențe în care erau în jur de 100 de oameni, să mă încurajeze, bucurându-se de prestația noastră, a prezentatorilor evenimentului. Sunt oameni în această lume care nu ar spune niciodată vreun cuvânt de apreciere pentru alții. Dar sunt alții care știu cât de mult înseamnă un simplu cuvânt, o singură privire apreciativă în tumultul problemelor vieții. Într-o lume în care avem nevoie de o vorbă bună ca de aer, profesionistul în magistratură Augustin Lazăr a ales să ridice prin cuvinte. Este deosebit, pentru că Procuratura României stă în mâinile unui om temerar, care știe ce înseamnă munca asiduă, știe ce înseamnă munca în echipă și întotdeauna recunoaște meritele tuturor.

Am pășit cu sfială în biroul impresionant, dar zâmbetul domnului Lazăr mi-a alungat orice emoție și orice temere. Am început să discutăm atât de natural. Îl priveam cu câtă eleganță își ține discursul. Probabil va fi unul dintre cele mai bune interviuri ale revistei. Am apreciat întotdeauna oamenii care au ajuns în funcții la cel mai înalt nivel, și nu pe criterii politice, ci pe competență și profesionalism. Domnul Augustin Lazăr este unul dintre ei. Cazul vieții Domniei Sale a apărut pe neașteptate, fiind preocupat de alte direcții ale muncii de magistrat. Dar și-a dat seama că baza, documentarea și jurisprudența în direcția Patrimoniului Cultural Național sunt vitrege. Doi ani a lucrat împreună cu o echipă doar să poată demonstra legal că găsirea în pădurile patriei a unei comori sau a unor obiecte valoroase și vinderea acestora reprezintă furt calificat din Patrimoniul Cultural Național. Apoi, timp de 8 ani, cu o tenacitate și o perseverență demne de cel puțin un film artistic de lung metraj, au reușit să recupereze o mare parte din tezaurul de aur al brățărilor dacice răspândite în întreaga lume, pe la colecționari celebri, pe la licitații nebănuite și prin legături cu Europa și America numai de ei știute. Demersul acesta al apărării spațiului românesc de braconajul arheologic, de tot ce ține de păgubirea statului de valori i-a adus o celebritate după care nu a umblat, ci doar a venit ca urmare a muncii de zi și noapte în slujba dreptății.

Sesiunea de fotografii în biroul procurorului general se încheie. Ne așezăm la masă, pornim discuția. Îl urmăresc peste ochelari și savurez fiecare clipă petrecută în compania aceasta selectă. Procurorul general vorbește liber, fără niciun dezacord gramatical, cu o intonație care nu plictisește, cu o seninătate parcă paradoxală muncii pe care o face în fiecare zi. Cravata și costumul stau impecabil. Domnul Augustin Lazăr gesticulează larg, zâmbind. Răspunsurile sunt elaborate, iar ceea ce apreciez cel mai mult este accesibilizarea mesajului. Am luat interviuri unor personalități ale lumii dreptului care m-au introdus în lumea articolelor și a anilor, lucruri cunoscute de către profesioniști, fără a explica despre ce este vorba la subiectul articolului din Codul penal sau din Codul de procedură penală. Domnul procuror general explică și pe înțelesul nespecialiștilor în domeniu ce prevede fiecare articol de lege pe care îl citează. Are toată admirația mea. Statura fermă, vocabularul elevat, tonul vocii blând, dar hotărât, fac ca interlocutorul meu să fie la cel mai înalt nivel. Este unul dintre puținii oameni care știu să povestească dreptul. Îți dorești să lucrezi în echipa Domniei Sale. Îți pare rău că nu ai lucrat măcar câteva luni într-un astfel de angrenaj. Dezvăluiri spectaculoase despre hoții de patrimoniu, condamnări și eliberări condiționate, semnale din Europa, supravegherea anticarilor amatori de obiecte scumpe, relații în Statele Unite ale Americii, scenarii de film, toate acestea au contribuit la un succes fără precedent în România, prin aducerea în țară a brățărilor dacice! Aurul dacic va rămâne un mister care atrage pe toată lumea. Sclipirea lui la aducerea în țara de baștină nu poate fi comparată cu nimic. Sarmizegetusa Regia își primește măcar o parte dintre drepturi. Dacă ar fi fost un astfel de caz pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, i-ar fi dat târcoale regizorii de la Hollywood. În orice caz, am înțeles că se pregătește un documentar profesionist, cu procurorul general în rolul principal.

Ne luăm rămas-bun, cu promisiunea unui portret pe care orice invitat în revista Legal Point îl va primi de la maestrul Ovidiu Iovanel. Viața ne oferă prea puține clipe în compania oamenilor de calitate, dar astăzi am avut o experiență înălțătoare. Vom avea unul dintre cele mai bune interviuri ale revistei Legal Point!

👍Vezi și: Augustin Lazăr – Combaterea traficului ilegal cu bunuri aparținând patrimoniului cultural


* Transmitem în cadrul secțiunii ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT o parte din impactul și emoția acestor întâlniri pe care le avem cu invitații Revistei Legal Point. Surprindem stările pe care le trăim în aceste momente speciale și pe care le dorim împărtășite.

Interviul cu domnul procuror general Augustin Lazăr va fi publicat în nr. 2/2016 care va apărea în cursul anului 2016. Click aici pentru ABONAMENT LEGAL POINT 2016!

ÎNTÂLNIRILE LEGAL POINT – Tezaurul dacilor se întoarce acasă was last modified: noiembrie 14th, 2017 by Cornel Dărvășan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice