Codul rutier. Actualizat la 6 februarie 2017 – Modificări ale legislaţiei rutiere în anul 2016 (inclusiv modificarea O.G. nr. 2/2001)

7 mart. 2017
Vizualizari: 2946
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

De la ediția din ianuarie 2016 a prezentei lucrări, legislația rutieră a suferit importante modificări.

Prima dintre acestea vizează modificarea art. 33 din O.U.G. nr. 195/2002, în sensul că lucrările care se execută pe drumurile publice trebuie să fie semnalizate și pe timp de noapte cu lămpi cu lumină galbenă intermitentă sau în cascadă. Această semnalizare se efectuează de către executantul lucrărilor, cu avizul poliției rutiere, astfel încât să asigure deplasarea în siguranță a tuturor participanților la trafic.

A doua modificare a legislației rutiere a avut loc prin O.U.G. nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care s-au simplificat procedurile de înmatriculare a autovehiculelor.

În ceea ce privește examenul pentru dobândirea permisului auto, pentru asigurarea și verificarea legalității acestuia, modul de desfășurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice, atât video, cât și audio, cu sisteme tehnice de moni­torizare. Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe auto­vehiculele folosite la susținerea probei practice. Există și o excepție, în sensul că nu se înregistrează audio sau video proba practică susținută pentru dobândirea permisului la motoscutere și motociclete. Prevederile privind procedura de obținere a permisului vor intra în vigoare la 1 an de la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 41/2016, urmând a se emite, în aplicarea acestora, și un ordin al ministrului afacerilor interne.

Nu în ultimul rând, modificarea O.G. nr. 2/2001, prin aceeași O.U.G. nr. 41/2016, prevede că plata amenzilor contravenționale achitate prin intermediul sistemelor electro­nice de plată prevăzute de lege se dovedește prin prezentarea extrasului de cont al plătitorului sau a dovezii de plată emise de către sistemele de plăți, aceasta specificând data și ora efectuării plății; în aceste situații se elimină obligativitatea pentru plătitor de a preda o copie a extrasului de cont sau a dovezii de plată emise de sistemul de plăți către agentul constatator sau către organul din care acesta face parte.

Toate modificările aduse Codului rutier sunt evidențiate în text. De asemenea, au fost evidențiate în text și cele mai recente modificări aduse Regulamentului de aplicare a Codului rutier (H.G. nr. 1391/2006), prezentate în continuare.

Comandă lucrarea „Codul rutier. Actualizat la 6 februarie 2017”

Codul rutier. Actualizat la 6 februarie 2017 – Modificări ale legislației rutiere în anul 2016 (inclusiv modificarea O.G. nr. 2/2001) was last modified: martie 7th, 2017 by Mircea Ursuța

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Mircea Ursuța

Mircea Ursuța

Este secretar de stat la Ministerul Justiției, conferenţiar universitar doctor în cadrul Facultății de Drept, Universitatea din Oradea, și lector în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor.
A mai scris: