Congresul Avocaților 2021: „Cea mai grea misiune a Ministerului Justiției este aceea de a schimba mentalitatea în privința digitalizării”. Interviu cu av. Mircea Ursuța, Secretar de Stat, Ministerul Justiției

2 iul. 2021
Vizualizari: 776
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Universul Juridic: Bună ziua, doamnelor și domnilor! Ne aflăm în Palatul Patriarhal din Dealul Mitropoliei din București, la Congresul Avocaților, Congresul Uniunii Naționale a Barourilor din România din anul 2021. Avem plăcerea să ne aflăm, cu această ocazie, alături de dl avocat Mircea Ursuța, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Justiției.

Este un eveniment cu adevărat important în breasla avocaților, un eveniment care, iată, beneficiază de participarea unui avocat în funcția de Secretar de Stat în Ministerul Justiției. Cu atât mai mult, este de apreciat participarea dvs. și a dlui ministru Stelian Ion la acest eveniment. Ce părere aveți despre felul în care decurge legătura dintre Ministerul Justiției și Uniunea Națională a Barourilor din România, în general?

 

Mircea Ursuța: Eu cred că este momentul în care această relație să decurgă la cele mai înalte standarde. Cred că niciodată în istorie, și, dacă greșesc, corectați-mă, la Ministerul Justiției nu au existat un ministru plin avocat și alți patru secretari de stat, toți avocați!

Din această perspectivă, vă spuneam și în congres, foarte pe scurt, ceea ce cred că trebuie să facem noi, în momentul de față, este să întărim legătura dintre avocatură și celelalte profesii, să rupem acea linie despre care s-a tot vorbit astăzi.

Una dintre cele mai importante chestiuni este digitalizarea, în sensul în care să asigurăm pentru toți avocații un acces facil, un dosar electronic unic la nivel național, cu păstrarea tuturor garanțiilor pentru ceea ce înseamnă actul de justiție. Au fost diverse discuții, dar trebuie să înțeleagă un lucru clar: nu se renunță la sistemul clasic. Digitalizarea este o facilitate, adică, mai pe românește, nu încercăm să distrugem nimic din actul de justiție, ci pur și simplu încercăm ca avocații să nu transpire la arhive, să nu stea la coadă. Simplu!

 

Universul Juridic: Este paradoxal faptul că au fost destul de multe voci, în prima parte a Congresului, voci ale colegilor avocați care au criticat la modul foarte apăsat procesul de digitalizare, de altfel, foarte firesc. Trăim într-o eră digitală, vedem care sunt vectorii care ne conduc și ne duc înainte. Cum vă explicați faptul că există o asemenea reticență, în unele cazuri majoră, în această privință?

 

Mircea Ursuța: E ușor de răspuns. Există o anume reticență față de tot ceea ce este nou. Niciun lucru nou nu a fost bine primit la început. Am spus și repet faptul că cea mai grea misiune a noastră este schimbarea mentalității, că digitalizarea ne ajută în optimizarea activității din punct de vedere etic. Adică, să înțelegem că ceea ce facem noi este pentru a ne ușura munca, și nu pentru a o îngreuna, chiar dacă acest proces va presupune, poate, o muncă în plus, în primă fază.

O scanare completă a dosarelor, de exemplu, va fi o muncă în plus pentru grefier, pentru instanțe. Dar, după ce vom fi ajuns la sistemul în care toate actele sunt scanate, după ce vom ajunge la sistemul în care avocații vor trimite direct documentele în format electronic, scanate, nu neapărat semnături digitale, vom realiza ce beneficii extraordinare numărăm la capitolul timp și cheltuieli. Da, urmează un moment destul de greu pentru anumite instanțe, pentru că, să nu uităm, în România, ca stat unitar, foarte multe instanțe deja au implementat acest lucru. Dar soluțiile au fost locale, punctuale, versiuni de moment. Ceea ce ne propunem noi, Ministerul Justiției, este să unificăm și să uniformizăm ceea ce s-a făcut bun acum, să preluăm experiențele de succes. Pentru ca sistemul să funcționeze cu adevărat, trebuie să vorbim aceeași „limbă”!

 

Universul Juridic: Cât de oportună și inspirată vi se pare tema majoră a Congresului UNBR din 2021 – „Apărarea Apărării”? Cât de actuală și provocatoare este aceasta și ce credeți că ar trebui reținut din tot ceea ce s-a discutat până în acest moment?

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

Mircea Ursuța: Ideea este una simplă: trebuie să existe, să se facă tot ceea ce este necesar pentru a nu exista aceste rupturi între magistrați, avocați, între judecători și procurori. Să ajungem la ideea că, până la urmă, împreună suntem un sistem de drept.

Fiecare își are rolul lui într-o comunitate în care să nu se ajungă la abuzuri. Pentru că multe dintre greșelile care se fac, se fac datorită acestor rupturi. De aceea revin pe ideea mea, poate fixă: digitalizarea este o chestiune care unește, pentru că îl ajută și pe judecător, îl ajută și pe procuror, îl ajută și pe avocat.

Peste câțiva ani va fi foarte simplu în situația în care procurorul va sta la un birou și va vedea că se iau rapid, de la distanță, 5 declarații în 5 chestiuni diferite. Dar, până vom ajunge acolo, așa cum spuneați, vom întâmpina foarte multă rezistență. Din principiu, nu se poate, este prea greu. Și, în general, în administrație, orice începe cu NU SE POATE. Să sperăm că se poate!

 

Universul Juridic: Vă mulțumim, domnule Secretar de Stat. O zi bună!

 

Mircea Ursuța: Și eu vă mulțumesc!

Congresul Avocaților 2021: „Cea mai grea misiune a Ministerului Justiției este aceea de a schimba mentalitatea în privința digitalizării”. Interviu cu av. Mircea Ursuța, Secretar de Stat, Ministerul Justiției was last modified: iulie 2nd, 2021 by Mircea Ursuța

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Mircea Ursuța

Mircea Ursuța

Este secretar de stat la Ministerul Justiției, conferenţiar universitar doctor în cadrul Facultății de Drept, Universitatea din Oradea, și lector în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor.
A mai scris: